10. listopadu 2014

Rozhledna Slunečná u Velkých Pavlovic

Dnes bych vám chtěl představit další jihomoravskou rozhlednu


Slunečná je rozhledna, která se nachází na vyvýšenině a v turistickém areálu 225 metrů nad mořem u jihomoravské obce Velké Pavlovice ve vinařské trati Nadzahrady na cykloturistické stezce Modré hory.
Rozhledna byla postavena v rámci Programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika - Česká republika 2007-2013 s projektovým názvem Rozhlédni se a poznávej. Zahraničním partnerem se stalo město Senica. Velké Pavlovice udržují s městem Senica přátelské vztahy dlouhodobě od roku 2002, kdy byla podepsána Partnerská smlouva o spolupráci.
Budování turistického areálu bylo zahájeno dne 9. března 2009. Projektantem rozhledny se stal Ing. Martin Novák ve spolupráci s Ing. Antonínem Olšinou. Z rukou Ing. Olšiny pochází rovněž rozhledny v Toulavcových Maštalích Terezka, Borůvka a Toulovcova rozhledna a rozhledna Járy Cimrmana v Březové nad Svitavou. Základní charakteristikou rozhledy je její atypický tvar nezvyklé vychýlení do strany směrem k Velkým Pavlovicím. Základy rozhledny jsou železobetonové, na podezdívku byly použity kameny bílého vápence. Materiálem použitým ke stavbě bylo převážně dřevo v kombinaci s ocelovými konstrukcemi.
Plošina rozhledny je vysunuta směrem k obci Velké Pavlovice. Severním směrem je výhled na obec Němčičky, v dálce za nimi pak na jihomoravskou metropoli Brno. Východním směrem lze vidět Hodonín, jihovýchodním město Velké Bílovice a rovněž partnerské město Senica na Slovensku (vzdálené vzdušnou čarou 50 km). Severovýchodním směrem je krásný výhled na obec Bořetice s tamní rozhlednou Králova hora (vzdálenou vzdušnou čarou 2,8 km). Jižně lze vidět obec Podivín a za ním město Břeclav. Nejkrásnější je výhled západním směrem, za Velkými Pavlovicemi lze obdivovat monumentální Mušovská jezera a za nimi překrásnou siluetu Pálavy.
zdroj informací: cs.wikipedia.org

Já k tomu musím přidat, že Mušovská jezera jsem z této rozhledny neviděl. Jako důkaz přikládám fotografii, kde je vidět silueta Pálavy, ale pod ní je vidět jen nedaleký kopec


Rozhledna Slunečná u Velkých Pavlovic 22.6.2014
















A to je pro dnešek vše.
Všechny moje snímky z této rozhledny najdete ZDE

21 komentářů:

  1. dokonalý fotky :3 ale zdá se mi to, jak kdyby ta rozhledna padala je dost dobře postavená protože je to jenom podepřený :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je zajímavá a moc pěkná..:). A krásné fotky, nádherný výhled a líbí se mi fotky samotné rozhledny v pozadí se zabračenou oblohou..:). Moc pěkné..:).

    OdpovědětVymazat
  3. Stavba velmi zajímavá i trochu netradiční, jak hóóódně velký posed . Ale je to moc hezky upravené i pod ní a ty výhledy!

    OdpovědětVymazat
  4. Teda upřímně řečeno, ta rozhledna je divná.   

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsem rozhlednu uviděla, napadlo mě totéž, co prvního návštěvníka.

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi zvláštní a originální stavba! Ale výhled je parádní!

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Na to jak vypadá je ta rozhledna stabilní

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Okolí je upravené hlavně proto,že přímo pod rozhlednou je vinný sklípek do kterého chodí návštěvníci často koštovat.Tahle rozhledna není až tak turistická,ale spíše komerční.Ovšem to nic nemění na tom,že je z ní pěkný výhled   

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Divnost byla určitě záměrem a řekl bych,že se to tady povedlo.Nebývá zvykem lozit na něco,co vypadá že každou chvilku spadne       

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: No jo, to ale když tam koštujou a koštujou a koštujou nahoru už nevylezou . A když tak asi nemají zrovna jasný obraz

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Musí být stabilní, Patriku, jinak by už dávno spadla.   

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Musí jít nejdřív na rozhlednu,protože opačný směr prohlídky by byl asi náročný

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Tím stabilní jsem myslel že se nekýve   

    OdpovědětVymazat
  14. Rozhledna je zvláštní a zajímavá, ale pěkná.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Jo ták! A vážně se nekýve?

    OdpovědětVymazat
  16. Pohledy do krajiny super. Ta rozhledna je hodně zajímavá. Ze všech možných úhlů působí na návštěvníka jako chaotické poskládání klád. Na jednom záběru je vidět jakýsi řád ve spojování konstrukce, ale působí dost nestabilně. Stabilní asi bude má pořádné kovové schodiště. je to krásné místo.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: A hlavně je k ní pohodlný příjezd a z ní pěkný výhled   

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Řekl bych,že architekti s takovým chaotickým vzhledem měli pěknou práci. A nebo žádnou ?       

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji