26. ledna 2015

Drnholec - mariánský sloup a Stará radnice

Dnes vám chci podrobněji představit první dvě památky městyse Drnholec na Břeclavsku


V této obci jsem byl naposledy v roce 2006 a stav zdejších památek byl žalostný. Během následujících let se to však změnilo a proto můžu s radostí představit opravené památky

Drnholec - mariánský sloup
Drobná architektura se sochami, zapsaná v seznamu nemovitých kulturních památek se nachází uprostřed rozšířené části někdejšího tržiště. Památkově chráněný sloup byl dokončený v roce 1718. Vznikl z vděčnosti, že v letech 1714 - 1715 zasáhla Drnholec epidemie moru jen okrajově.
Jeho autorem je třebíčský sochař Štěpán Pagan, jenž zhotovil obdobné sloupy i na jiných místech jižní Moravy (např. Jaroměřice 1716, Ivančice 1726, Hostěradice 1728). Za jeho nejvýraznější práci se považuje právě morový sloup z Drnholce. Je zhotoven z lasturnatého vápence přivezeného z Rakouska z oblasti Eggenburgu. Na nárožních pilířích soklu stojí sochy světců svatého Floriána, svatého Šebestiána, svatého Josefa a svatého Jana Nepomuckého. Uprostřed stojící pylon je ozdobený oblaky a okřídlenými hlavami andělíčků. Ukončuje jej hlavice se sochou Madony držící Ježíška.
Sloup měl být krátce po druhé světové válce novými obyvateli odstraněn, ale zabránil tomu tehdejší katolický kněz František Vašek.
Morový barokní mariánský sloup se dočkal v roce 2013 obnovy za osm set tisíc korun. Většinu nákladů zaplatil městys, 140 tisíci přispělo ministerstvo kultury a 120 tisíci Jihomoravský kraj. Restaurátorský zásah spočíval v opravě omítek, říms, základového zdiva pod balustrádou i v očištění a zpevnění kamene. Zhotovené byly kopie původní balustrády i původních maleb na plechu s náboženskými motivy do výklenků těla sloupu
Informace jsem čerpal z : www.drnholec.eu a breclavsky.denik.cz

Drnholec - mariánský sloup 30.12.2014

















Drnholec - stará radnice
Renesanční budova staré radnice byla postavena zřejmě v roce 1591 a je zapsána v Seznamu nemovitých kulturních památek. Objekt byl dříve využíván jako správní budova, po druhé světové válce do začátku 90. let minulého století byl využíván jako hostinec a vinárna.
Při mé návštěvě v roce 2006 vypadala památka přesně tak, jak je uváděno v následujícím popisu:
Fasádní omítka byla v důsledku vlhkosti rozrušená, částečně opadaná, dezolátní byl stav předložené terasy. Stejně tak interiéry byly ve velmi špatném stavu. Patrné bylo provlhlé zdivo, opadané omítky, nefunkční vnitřní instalace, vytrhané podlahy, okna a dveře. Boční křídlo budovy bylo staticky narušeno.
Naštěstí městys Drnholec kompletně zrekonstruoval budovu renesanční radnice, která nebyla 20 let využívána. Opravy trvaly několik let a vyšly na 15 milionů korun, pět milionů tvořila státní dotace a 10 milionů hradil Drnholec ze svého rozpočtu.
Kompletní rekonstrukce v sobě zahrnovala především statické zajištění a sanační opatření pro odstranění vlhkosti ve zdivu. Musely být provedeny sanační omítky, větrané podlahy v suterénu a objekt byl doplněn aktivní elektroosmózou. Objekt dostal nové podlahy, vnitřní omítky, keramické obklady, malby, vyměněny byly výplně okenních a dveřních otvorů. Památka má nyní také novou elektroinstalaci, rozvody vody, odpady a ústřední plynové vytápění. Byla provedena izolace proti vodě a izolace tepelná. Byla aplikována nová fasádní omítka včetně fasádního nátěru.
Opravy trvaly několik let. Městys nejprve budovu v roce 2007 odkoupil za dva a půl milionu korun od soukromého vlastníka. Při bourání podhledů stropu v prvním patře byl nečekaně odkryt vzácný malovaný strop s motivem vinné révy ze šestnáctého století. Jeho zrestaurování stálo 280 tisíc korun, polovinu peněz pokryla dotace z Ministerstva kultury.
Nyní je objekt využíván jako kulturně turistické centrum. Je zde sociální zařízení pro turisty, úschovna kol, turistické informační centrum, sklepní prostory jsou nabízeny ke krátkodobým pronájmům. Mohou se zde pořádat výstavy a kulturní akce. V prvním patře je obřadní síň.
Informace jsem čerpal z : www.propamatky.info

Bohužel jsem se do vnitřních prostor nepodíval a tak můžu nabídnout jen pohledy venkovní, ale myslím že i ty stojí za zhlédnutí

Drnholec - stará radnice 30.12.2014










A to je pro dnešek vše.
Příště se podíváme podrobněji na faru a kostel Nejsvětější Trojice v Drnholci

15 komentářů:

  1. Radnice má takové netradičně strohé to podloubí.....

    OdpovědětVymazat
  2. Už minule mě zaujal ten název místa - Drnholec. Vůbec jsem netušila, že nějaký Drnholec existuje a ono je tam tak krásně a mají tolik pěkných památek.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Není to nic zdobného,ale proti tomu,jak to vypadalo dřív (tzn.těsně před zhroucením)je to nádhera   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Když jsem hledal informace o Drnholci,tak jsem narazil na tohle :

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Patriku, díky za skvělé vysvětlení!

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, to jsou nádherné záběry, Patriku! Když vyjde na takové focení slunečné počasí, je to fakt nádhera a skoro zázrak.

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: To je mi jasné, Patriku, jenže bych ještě potřebovala radu, jak to mám provést, když nemůžu na delší dobu z domu!

    OdpovědětVymazat
  8. [9]: Tak to bohužel nemůžu sloužit

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: No jo, to nemůže nikdo.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkné. Umíš najít krásná a zajímavá místa..:).

    OdpovědětVymazat
  11. Městys je vyšperkovaný, všechno jak ze škatulky a fotky se sněhem, sluníčkem a modrou oblohou jsou skvostné.

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: Sešlo se tu hodně dobrých podmínek na focení   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji