26. ledna 2016

ZBÝŠOV u Slavkova (okr.Vyškov) - památky a zajímavosti

Dnes vám chci představit památky a zajímavosti, které jsem v této obci nafotil


O Zbýšovu u Slavkova jsem na internetu příliš informací nenašel, a když, tak se jejich obsah buď plně shodoval (tradiční přebírání informací bez uvedení zdroje) a nebo se značně lišil. Nejsem historik ani znalec, abych mohl tvrdit, že to či ono je správně, a tak jsem informace, které jsem čerpal ze stránek www.obec-zbysov.cz , cs.wikipedia.org , www.austerlitz.org a www.turistika.cz sjednotil a udělal z nich úvod k dnešnímu článku:

" Obec Zbýšov leží na rozmezí Drahanské vrchoviny a Chřibů, v povodí řeky Litavy, 6 km jihozápadně od Slavkova u Brna, 15 km jihovýchodně od Brna, při železniční trati Brno - Přerov, v nadmořské výšce 209 m. Ke dni 1. 1. 2015 zde žilo 617 obyvatel.
První písemná zmínka o obci je z roku 1211 (některé prameny uvádí, že první písemná zmínka o obci pochází z roku 1237) , kdy byla obec darována nově založenému zábrdovickému klášteru. Obec byla zemědělská a vinařská. Ve velkých sklepech, které byly po mnoha letech bohužel zasypány při stavbě železnice, zrálo víno v sudech pro klášter. Podle některých dochovaných pramenů se toto víno vozilo až do Vídně a konkurovalo vínu z Mělníka. Pěstoval se zde dokonce i chmel.
V katastru Zbýšova pod vrcholkem Starých vinohradů leží místo, kde se setkávalo několik starých cest a přes které prošli během slavkovské bitvy v různou denní dobu všichni tři císařové".

Víc informací jsem na internetu nenašel a jak jsem psal v úvodu, pravdivostí uvedených údajů si nejsem vůbec jistý. Kdo ví, třeba se mi časem ozve někdo, kdo má hodnověrné a potvrzené informace, které bych mohl v tomto příspěvku použít a celý ten úvod uvést na pravou míru.

Ale už dost řečí. Raději přejdu k pořízeným snímkům, i když i u jejich popisu budou občas určité nesrovnalosti

Zbýšov (okr.Vyškov) 13.1.2016



Zbýšov (okr. Vyškov) - zvonice, nebo též kaple Sedmibolestné Panny Marie
Tento objekt byl postaven na zbýšovské návsi v roce 1836 jako výraz díkůvzdání za přežití útrap napoleonských tažení. Na venkovní straně pod střechou jsou ve zdi zabudovány mimo jiné dvě dělové koule pocházející z Bitvy u Slavkova.
Některé prameny tuto stavbu označují jako kapličku Panny Marie Sedmibolestné, ovšem většinou se ní píše pouze jako o zvonici.

Zbýšov (okr. Vyškov) - zvonice, nebo též kaple Sedmibolestné Panny Marie 13.1.2016













Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž u zvonice
O tomto kříži jsem nenašel žádné informace, ale je na něm napsáno:
SVATÝ KŘÍŽI - TEBE CTÍME
BŮH JE LÁSKA
L.P. 1887

Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž u zvonice 13.1.2016





Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž v obci z roku 1805
Tento železný kříž stojí na východním okraji obce. Původně označoval místo hromadného hrobu vojáků všech bojujících stran, kteří padli v bitvě u Slavkova. Ovšem, jak uvádí některé zdroje, kosti padlých byly později převezeny na Krchůvek u Křenovic a kříž už nestojí na původní místě.

Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž z roku 1805 v obci 13.1.2016






Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž v obci z roku 1895
O tomto kříži jsem nenašel žádné informace, ale je na něm napsáno:
On pak raněn jest
pro nepravosti naše
potřín jest pro hříchy naše

Ke cti a chvále Boží postaven
od dobrodinců a obce
ZBEJŠOVSKÉ
L.P. 1895.

Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž z roku 1895 v obci 13.1.2016





Zbýšov (okr. Vyškov) - pomníky Obětem války
Oba pomníky se nachází v parčíku před budovou OU. Informace o jejich historii jsem opět nenalezl a tak si musím pomoci jen tím, co je na nich napsáno.




Zbýšov (okr. Vyškov) - pomník Obětem 1. světové války
Na tomto pomníku je napsáno:
NEPŘIJDOU, MRTVÍ ZŮSTALI
1914-1918
BEDŘICH LEOPOLD, BÍLÝ VILÉM, BURIAN JAN, ČERMÁK MATĚJ, DVOŘÁK JAROSLAV, DIŠKA FRANTIŠEK, HOLOUBEK ALBIN, HOLOUBEK TOMÁŠ, HLOŽEK JOSEF, KOSÍK RUDOLF, KOSÍK ALOIS, KACHLÍK ŠTĚPÁN, KROUPA ALOIS, MATULA ALBIN, MACHÁČEK METODĚJ, PROCHÁZKA JOSEF, PITÁK JOSEF, PLEVA EDUARD, RANDULA LUDVÍK, STŘÍTECKÝ JAROSLAV, SEBROŇ FRANTIŠEK, ŽILKA ONDŘEJ, ŽILKA FRANTIŠEK.
PADLÝM VOJINŮM VE SVĚTOVÉ VOJNĚ VĚNUJE KOMITET A VDĚČNÁ OBEC.

Zbýšov (okr. Vyškov) - pomník Obětem 1. světové války 13.1.2016








Zbýšov (okr. Vyškov) - pomník Obětem 2. světové války
Na tomto pomníku je napsáno:
PAMÁTNÍK OSVOBOZENÍ VĚNUJE OBEC ZBÝŠOV
HRDINŮM RUDÉ ARMÁDY PADLÝM PŘI OSVOBOZENÍ 24. DUBNA 1945.
PADLÍ HRDINOVÉ:
3 jména psaná azbukou (na opis nemám klávesnici a na překlad už si netroufám) a 7 NEZNÁMÝCH HRDINŮ.

Zbýšov (okr. Vyškov) - pomník Obětem 2. světové války 13.1.2016




Zbýšov (okr. Vyškov) - pomník Tří císařů
Tento pomník stojí u polní cesty nedaleko křižovatky Prace-Křenovice a Blažovice-Zbýšov. Na jeho popis použiji text ze stránek: www.turistika.cz

V den bitvy 2.prosince 1805 prošli těmito místy v různých hodinách císař francouzů Napoleon I., ruský car Alexander I. a rakouský císař František I., jejichž armády zde bojovaly. Toto krvavé střetnutí bylo nazváno bitva u Slavkova" nebo také "Bitva tří císařů"." tato slova jsou na pomníku vytesány česky, francouzky, rusky a německy.
Pomník byl slavnostně odhalen 17.září 2005 k 200. výročí bitvy. Postavila ho Československá napoleonská společnost (ČSNS), Jihomoravský kraj a obec Zbýšov u Brna podle výtvarného návrhu Václava Pyllmajera a Martina Hotárka. Umělecké zpracování kamene provedl Aleš Zlatohlávek.
Tři sloupy představují tři mocnáře, na jejich vrcholu je umístěno symbolické slavkovské slunce. Výběr stavebního kamene nebyl náhodný - tři sloupy jsou z francouzské žuly, balvan s nápisovými deskami je z ruské žuly a další části pomníku jsou z německé žuly. Tím bylo dosaženo dokonalého spojení myšlenky, piety i materiálu.

Zbýšov (okr. Vyškov) - pomník Tří císařů 13.1.2016












Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž u silnice na Blažovice
Tento kříž stojí na samé hranici katastru Zbýšova, u křižovatky silnic Prace-Křenovice a Blažovice-Zbýšov. Ani o tomto kříži jsem nikde nenalezl žádnou informaci a jeho stáří nelze tentokrát určit ani podle nápisu na podstavci.

Zbýšov (okr. Vyškov) - kříž u silnice na Blažovice 13.1.2016






A to je ze zajímavých objektů ve Zbýšově vše, co jsem tam objevil.
Ale to samozřejmě neznamená, že jsem nafotil všechny památky a zajímavosti, které se zde nacházejí. Je možné, že jsem něco přehlédl a v tom případě budu velice rád, když mě na to někdo upozorní. Při další návštěvě tohoto místa bych to nafotil a tento článek doplnil.
Všechny moje fotografie ze Zbýšova u Slavkova si můžete prohlédnout v galerii, která se nachází ZDE .
Turistickou mapu této obce naleznete ZDE.

16 komentářů:

  1. STRAŠNĚ MOC PROSÍM!  Dáš "To se mi líbí" na odkazech pod tyhle dvě fotky?

    OdpovědětVymazat
  2. Při celkovém pohledu na obec se divím, kam se těch 600 obyvatel vejde. Je to moc útulná a krásná vesnička. Tam se samozřejmě znají úplně všichni a je vidět, že se starají. kaplička-zvonička je moc pěkná, docela velká, vlastně taková věžička ve vsi. Líbí se mi i ty detaily. Památníky padlím jsou také velmi pěkné. opět si našel a představil krásné místečko v naší zemi. Ty rozpory v informacích jsem už zaznamenala ohledně více lokalit nebo konkrétních míst. A pak hledej pravdu a braň pravdu.  Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Pomník je docela zajímavý, jednoduchý ale propojuje díky materiálu všechny zúčastněné.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta zvonice ve Zbýšově, je pořádně velká, s přehledem převyšuje domy v okolí. Na tak malé vesnici, jsi našel památek vrchovatě. Hodně zajímavé bylo i povídání o Tří císařů.

    OdpovědětVymazat
  5. Pomník vypadá zajímavě a je to moc pěkná fotka, ta obloha tomu dává tu správnou atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  6. U fotky toho posledního modrního pomníku mě naprosto dostala obloha. Moc pěkné!Tyhle moravské vísky jsou opravdu malebné a vždycky mě překvapí, že i ten nejmenší křížek je pečlivě udržován. Tady u nás se teprve teď začínají opravovat léty zchátralé a zapomenuté křížky a boží muka.

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Zdání klame,vesnička to je sice malá,ale za poslední roky se značně rozrostla.Dělají tam hodně pro to,aby se tam líbilo mladým rodinám. V roce 2006 tam žilo jen 483 obyvatel

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: V jednoduchosti je síla Památník už jsem tu několikrát ukazoval a ještě určitě ukáži,protože stojí na dobrém místě a při dobrých podmínkách se tam dají pořídit zajímavé záběry   

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: A to mě moc baví, to hledání na nezmapovaných místech Horší je to potom s popisem,kolikrát nevím co napsat   

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Pomník stojí na vrchu,z kterého je docela pěkný výhled. Dají se tam za dobrých podmínek udělat zajímavé záběry,ale zatím jsem to nevychytal.Rozhodně to ale budu zkoušet dál a třeba se mi podaří pořídit ještě lepší snímky   

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Myslím, že to je povahou samotného kraje,ale určitě to není až tak jednoznačné.I tady je spousta zapomenutých křížů a pomníků   

    OdpovědětVymazat
  12. Zbýšovští se uměli zaopatřit - vinice i chmelnice :)

    OdpovědětVymazat
  13. Prohlížím zatím jen fotky, Patriku, nejsem schopná číst text, hlavně ani pořádně nevnímám, co čtu.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Zrovna minulý týden jsem někde četl,že se u pomníku konala asi černá mše,protože okolí bylo zaneřáděno zvířecími obětmi a samotný objekt byl politý těžko odstranitelnou barvou

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Hlavně se dej do pořádku,tenhle článek (i jiné) neutečou   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji