22. září 2016

KOVOZOO Staré Město 23.7.2016

Dnes vám chci představit zcela originální zoologickou zahradu se zvířaty ze starého kovového šrotu. A taky něco navíc


KOVOZOO, která vznikla 21.4.2012, se nachází v areálu firmy REC Group ve Starém Městě, přímo u hlavní silnice z Brna do Uherského Hradiště.
Zakladatelem KOVOZOO a zároveň generálním ředitelem REC Group je Bronislav Janeček, který při návštěvě Tunisu viděl pár místních umělců zpracovávat různé druhy odpadu a to ho inspirovalo k vytvoření této netradiční kovové ZOO (která je unikátní v celé Evropě) s cílem ukázat malým i velkým návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného šrotu mohou vznikat věci, které jsou nejen krásné a zajímavé, ale i nadále užitečné.
V současné době KOVOZOO obývá více než 222 zvířat vyrobených z kovového šrotu (ale i jiného odpadu) a cílem je dosáhnout počtu 456 kusů, což je počet živých zvířat v nejmenší ZOO v ČR. Všechna zdejší zvířata jsou v životní velikosti a jsou doplněna o informační tabulky s popisem jejich živých předloh jako ve skutečné zoologické zahradě.
Zvířecí exponáty vytváří domácí kutilové, odborní kováři, zaměstnanci firmy či přímo samotní majitelé, kteří v rámci teambuildingu tráví příjemné chvíle se svými kolegy. I když jsou zvířata kovová, potřebují čas od času ošetřit. K tomu byla otevřena "porodnice", kde se zvířata nejenom "léčí", ale také "rodí". Porodnice je k dispozici všem, kteří mají chuť tvořit a přispět tak svým přírůstkem do expozice. K dispozici je vždy odborný dohled, který rád poradí a pomůže.
Zvířata však nejsou to jediné, co je v areálu k vidění. Můžete si například vyšlápnout na 27 metrů vysoký maják ŠROTÍK, který po zdolání 96 schodů nabízí výhled do malebného okolí. Hned vedle této rozhledny si můžete zatočit kormidlem na pirátské lodi NADĚJE nebo přenocovat v kajutě kapitána Jacka. A pokud máte rádi letadla, tak jedno se v areálu také nachází. Jedná se o Letoun L-610, největší letadlo vyrobené v Československu. Čekalo jej sešrotování, ale protože se majitelé firmy snaží zachraňovat staré věci a vdechnout jim nový život, rozhodli se toto letadlo zachránit a vystavit jej v areálu jako součást průmyslové historie Slovácka.
KOVOZOO si můžete prohlédnout sami nebo využít služeb průvodce. Komentovanou projížďku nabízí i silniční vláček STEELINKA, který Vás proveze nejen areálem KOVOZOO, ale i areálem ostatních společností skupiny, kde z bezpečné vzdálenosti shlédnete třídění odpadů.
KOVOZOO je otevřena po celý rok, od listopadu do března však pouze ve všední dny, zato zdarma. Mimo sezónu je ale z bezpečnostních důvodů uzavřena loď i maják. V sezóně od dubna do října si můžete vše prohlédnout každý den za kompletní vstupné.
Výše uvedené informace jsem čerpal ze stránek: www.kovozoo.cz a www.kudyznudy.cz a www.toulejse.cz

KOVOZOO Staré Město 23.7.2016








KŮŇ PŘEVALSKÉHO


VELBLOUD DVOUHRBÝ



ALBATROS STĚHOVAVÝ


BERAN VALAŠSKÝ


GEPARD KRÁLOVSKÝ


PŠTROS DVOUPRSTÝ


VEVERKA KAPSKÁ


KROCAN DIVOKÝ


SOVA PÁLENÁ


VÝR VELKÝ


ŽELVA OBROVSKÁ


NOSOROŽEC TUPONOSÝ


HROCH OBOJŽIVELNÝ


KROKODÝL NILSKÝ


TUČŇÁK HUMBOLDTŮV


GORILA NÍŽINNÁ


DELFÍN OBECNÝ


SLON AFRICKÝ


BIZON AMERICKÝ


VELBLOUD JEDNOHRBÝ


LETOUN L-610M





SILNIČNÍ VLÁČEK STEELINKA



LOĎ NADĚJE






27 metrů vysoký maják ŠROTÍK














A to si myslím jako ukázka toho, co lze v areálu KOVOZOO spatřit, stačí.
Ale rozhodně to není všechno, o čemž se můžete přesvědčit na dalších snímcích, které jsou uloženy v galerii, která se nachází ZDE . Je tam většina vystavených exponátů i s fotografiemi informačních cedulí, takže se to rozrostlo na téměř 300 snímků.

Doufám, že se vám tato prezentace líbila.
Pro mě osobně je to místo, které rozhodně stojí za návštěvu a určitě jsem tam nebyl naposledy

14 komentářů:

  1. Tak to je super. Obdivuju umělce, které napadne, jak který šrot použít.  Fakt skvělé.

    OdpovědětVymazat
  2. To je naprosto geniální nápad. Velbloud má nádherný xichtík,opravdu realistický a stejně tak gorila. Jen si tak říkám, aby nakonec při všech těch debilních nápadech EU o zvířatech která kde smí a nesmí být, nebylo tohle jediné místo kde ty zvířata bude možno spatřit......

    OdpovědětVymazat
  3. Dušan Dohňanský22. září 2016 v 10:11

    Hm,opravdu neskutečné.

    OdpovědětVymazat
  4. To je úžasný nápad! Až budu mít chvilku v Brně, rozhodně tam zajdu. To zpracování je opravdu krásné. Trošku jsem se bále, že to bude takové spíš abstraktní. Ale toto je bomba!

    OdpovědětVymazat
  5. Letos se snad KOVO ZOO dostala konečně do podvědomí turistů. Jelikož pocházím UH, tak kovozoo dobře znám. V srpnu jsme tam byli s vnoučátkama, dcerou, jejich maminkou, s neteří s malou dcerkou. Strávili jsme zde celý den.Projeli jsme se Stelinkou, vyšlapali na maják, pobyli na lodi. Dříve Staré město bylo součástí UH.

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Některé kousky jsou propracované do nejmenších detailů,je to vážně zajímavá podívaná   

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Snad to tak daleko nedojde   

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Tak trochu jiný kovošrot   

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: To není v Brně,ale ve Starém Městě u Uherského Hradiště    Ale za návštěvu to rozhodně stojí

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Myslím, že hodně lidí netuší, že u nás je něco takového k vidění a proto jsem o tom psal Mám radost,že se ti to líbí

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: O KOVOZOO vím už asi dva roky,ale dostal jsem se tam až teď. Bohužel jsem měl na prohlídku jen něco málo přes hodinu,ale umím si představit, že se tam dá strávit příjemné odpoledne

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Je to náramně zajímavé, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  13. Paráda! :) Kovozvířátka se mi MOC líbí a jejich autoři mají můj obdiv! :)

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji