12. dubna 2018

Skalní reliéfy a zajímavosti u Želíz - Jeskyně Klácelka

Dnes vám chci představit umělou jeskyni, kterou ozdobil sochař Václav Levý


Klácelka je název pro jeskyni a zároveň pískovcový blok nalézající se v okrese Mělník po levé straně údolí potoka Liběchovky v katastru města Liběchov a jen zhruba kilometr jižně od centra obce Želízy.
Sochař Václav Levý zde v letech 1844-45 vytesal sochy zvířat z bajky F. M. Klácela, husitské hrdiny a trpaslíky.
Umělá jeskyně Klácelka se skládá ze dvou částí. První část, prostor před jeskyní, je nazývána Blaník. Za železnou brankou jsou vytesány heroické postavy z našich národních dějin (poznáte zde v křesle dřímajícího vůdce blanického vojska Zbyňka ze Zásmuk, vůdce husitských vojsk Jana Žižku a Prokopa Holého, dále je zde spící blanické vojsko a trpaslíci, kteří pro ně kovají zbraně).
Druhá je vlastní umělá jeskyně Klácelka, přístupná bohatě zdobeným portálem. Podél stěn jsou kamenné lavice, prý zde stával i kamenný stůl. Stěny zdobeny reliéfy z bajky F. M. Klácela Ferina lišák a z předloh francouzského karikaturisty Grandvilla. Ve zvířecích postavách zpodobněny symboly některých lidských slabostí. Na stěně naproti vchodu byl vytesán letopočet 1845, datum vzniku této památky. Na blízké skalce vytesán kalich. Všechny jeskynní reliéfy vytvořil sochař Václav Levý, když byl zaměstnán v liběchovském zámku.

Jeskyně Klácelka je volně přístupná po modré turistické značce vedoucí po okruhu z Liběchova přes Želízy a Tupadly okolo dalších děl Václava Levého, zpět do Liběchova.


Jeskyně Klácelka u Želíz 24.7.2017




























A to je zhruba tak vše, co se mi zde za mírného deště podařilo nafotit.
Reliéfy jsou již značně poškozeny povětrnostními vlivy a nekázní návštěvníků, přesto si myslím, že za návštěvu toto místo rozhodně stojí.

Příště vám ukáži ještě další zajímavosti, které jsem nafotil v lesích poblíž obce Želízy

P.S: informace k dnešnímu článku jsem čerpal ze stránek cs.wikipedia.org a www.kudyznudy.cz

6 komentářů:

  1. [1]: Do jeskyně se dá jít,ale já odtamtud nemám žádný snímek. Kvůli dešti uvnitř bylo tak 15 lidí     

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: A všechno to udělal ve svém volnu kuchař ze zámku v Liběchově   

    OdpovědětVymazat
  3. [4]:Tak to měl nějaké pány anorektiky, nebo drželi dietu, že měl tolik času a nemusel vařit

    OdpovědětVymazat
  4. O tomhle jsem neměla vůbec tušení. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji