10. září 2018

Horní Maršov - Křížová cesta Na Staré Hoře

Křížová cesta na Starou horu začíná asi 200 metrů od infocentra Veselý výlet v Temném dole, který patří pod Horní Maršov. Vede kolem Kaple sv. Anny, která patří mezi nejstarší náboženské objekty východních Krkonoš a končí u studánky, jejíž voda má podle pověsti léčivou moc.
Křížová cesta zde stojí od roku 1854, ale při větrné kalamitě roku 1966 byla poškozena (stejně jako studánka a socha anděla při 14. zastavení) a tím její špatný stav zdaleka neskončil. Během několika následujících let totiž vandalové kamenná zastavení poničili a svrhli do údolí.
Až v letech 1999-2001 byla křížová cesta a kapličky opraveny. Bohužel se nedochoval žádný z původních obrazů a tak se rozhodlo o obnově v moderním pojetí, s kterým pomohl pražský výtvarník Aleš Lamr. Netradiční je i zvolená technologie, kdy ve spolupráci se smaltovnou v Českém Brodě realizoval výtvarník obrazy formou smaltových desek, jenž byly do kamenných zastavení křížové cesty natrvalo zapuštěny v roce 2002.

Co jsem nafotil při procházce touto křížovou cestou můžete vidět na následujících snímcích

Horní Maršov (okr.Trutnov) - Křížová cesta Na Staré Hoře 15.7.2018
 











































To si myslím, jako ukázka toho, co je zde k vidění stačí. 
Všechny fotografie pořízené na křížové cestě na Staré Hoře u Horního Maršova najdete uložené v galerii na Zoneramě, kam postupně ukládám celý svůj fotoarchiv. Pokud by někoho zajímalo, co jsem zde nafotil, tak stačí kliknout ZDE



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji