8. května 2019

Veselí nad Moravou - kostely

Dnes vám chci představit kostely, které jsem nafotil během své návštěvy Veselí nad Moravou v říjnu 2018


Při své podzimní návštěvě Veselí nad Moravou jsem nekoukal jen po zámku a zámecké zahradě, ale podíval jsem se i na zdejší sakrální památky - konkrétně na tři katolické kostely.
Na tuto prohlídku jsem se ovšem špatně připravil a tak jsem nevěděl, že návštěva vnitřních prostor kostelů je možná, pouze si to stačí domluvit na farním úřadě. To jsem bohužel neudělal a tak vám můžu nabídnout pouze záběry pořízené zvenčí. Přesto doufám, že se vám zdejší kostely budou líbit...


Veselí nad Moravou - Kostel Panny Marie
Nejstarší kostel na území Veselí, tehdy Předměstí, dnes stojí u jedné z křižovatek v samém centru města. Původně byl zasvěcen sv. Bartoloměji. Podle dochovaných románsko-gotických prvků je jeho vznik datován do konce 1. poloviny 13. století. 
První písemná zmínka pochází z roku 1360. Po výstavbě nového farního kostela ve městě sloužil hlavně k pohřebním obřadům. V roce 1740 byl opraven, po požáru roku 1768 znovu obnoven v roce 1783. Hřbitov umístěný v jeho okolí byl zrušen v roce 1834.
V areálu kostela jsou barokní sochy sv. Floriána a sv. Vendelína (práce z poloviny 18. století) a pamětní kříž, hodnotná kamenická práce z roku 1828.
Zde se nekonají bohoslužby, ale prohlídka je možná na požádání (na farním úřadě).
Informace čerpány za stránek : www.vychodni-morava.cz   a   www.veseli-nad-moravou.cz

Veselí nad Moravou - Kostel Panny Marie 13.10.2018





Všechny snímky tohoto kostela najdete ZDE



Veselí nad Moravou - Kostel sv. Bartoloměje
Byl postaven v letech 1733-1741 v nejstarší části města – dnes Bartolomějské náměstí. 
Barokní stavba postavená z dobrovolných darů a pravidelných příspěvků v letech 1733-1741 na místě tří měšťanských domů. Kostel byl vysvěcen roku 1741, poté se stal novým veselským farním kostelem. Sochy sv. Františka z Pauly a sv. Jana Nepomuckého byly darem městu od hraběte Františka Kajetána Chorinského, pravděpodobně v roce 1860 přemístěny před kostel, kde stojí dodnes. Uvnitř je barokní interiér a původní varhany. Další vzácnou sochařskou barokní prací z 1. poloviny 18. století. je sousoší Panny Marie.
Kostel bývá otevřen příležitostně, na požádání kdykoliv (na farním úřadě v budově kláštera servitů).
Informace čerpány za stránek : www.vychodni-morava.cz  a  www.veseli-nad-moravou.cz

Veselí nad Moravou - Kostel sv. Bartoloměje 13.10.2018








Všechny snímky tohoto kostela najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE



Veselí nad Moravou - Kostel sv. Andělů strážných patřící ke klášteru servitů 
Farní kostel sv. Andělů strážných a bývalý klášterní kostel řádu servitů z let 1717-1734 je jednou z nejhodnotnějších památek na Hodonínsku. Upoutá vysokou střechou s malými věžemi a vysoce kvalitní barokní architekturou. 
Jeho zakladateli byli manželé Maxmilián a Maxmiliána Želečtí. Když ovšem roku 1717 Maxmilián Želecký zemřel, převzal vedení stavebních prací řád servitů. Maxmiliána a Jan Felix Želečtí jim umožnili po dobu stavby bydlet na zámku. Snad i proto byl Jan Felix Želecký prohlášen servity za třetího zakladatele kostela. Dne 31. 8. 1732 se konalo slavnostní uvedení servitů do nového kláštera. Kostel byl vysvěcen 25. října 1739, práce na něm ukončeny v roce 1764. Po zrušení kláštera 4. listopadu 1784 Josefem II. se stává kostel postupně hlavním veselským kostelem. V roce 1858 prohlášen kostelem farním. Pod kostelem se nachází krypta a ve farní zahradě další zajímavost - dvoje sluneční hodiny. 
Kostel je otevřený po dobu bohoslužeb a v letních měsících zde funguje i průvodcovská služba
Informace čerpány za stránek : www.vychodni-morava.cz a  www.veseli-nad-moravou.cz

Veselí nad Moravou - Kostel svatých Andělů strážných 13.10.2018











Všechny snímky tohoto kostela najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE

Ve zdech, které ohraničují prostor před vstupem do tohoto kostela, jsou zabudovány výjevy z křížové cesty. Původně jsem o tom chtěl udělat samostatný článek, ale nikde se mi nepodařilo najít odpovídající informace. Rozhodl jsem se tedy, že sem přidám pouze koláž a odkaz na galerii, kde mám jednotlivá zastavení nafocená

Veselí nad Moravou - Křížová cesta před kostelem Andělů strážných 13.10.2018

Galerie snímků této křížové cesty se nachází ZDE


A to by bylo z mé návštěvy Veselí nad Moravou ze dne 13.10.2018 vše. 
Příště už se podíváme zase někam jinam



5 komentářů:

  1. Ten poslední kostel vypadá jak nedodělaný, jako by ho stavěli ve spěchu a upustili od pořádných věží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to asi věc názoru. Ve skutečnosti ten kostel vypadá líp,fotky trošku klamou. Stojí uprostřed zástavby a těžko se fotí

      Vymazat
    2. Já neříkám že je ošklivý, ale takový disproporční. Vysoká střecha na lodi a takové jakoby přičapnuté věže. Kostely s rovným zakončením věží také vypadají možná trochu divně, a jaké jsou mezi nimi slavné kousky!

      Vymazat
  2. Krása. Mám dojem, že jsme tímto městem projížděli se zájezdem. Hned jsem si na tebe vzpomněla. Moc se mi líbí fotka kostela s vodou. Podzimní barvy kostelu sluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohled na kostel přes vodu je z mostu v zámeckém parku. Řeka dole je Morava

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji