16. ledna 2020

Lichnice - zřícenina hradu s rozhlednou Miladou

Tentokrát vás chci pozvat na zříceninu poměrně rozlehlého hradu s rozhlednou, kterou jsem navštívil v červenci 2017....


Zřícenina hradu Lichnice se nachází na stejnojmenném skalnatém návrší nad městem Třemošnice, které je vzdáleno asi 15 km jihozápadně od města Chrudim. Hrad byl postaven rodem Ronovců, a to buď Jindřichem ze Žitavy, nebo jeho synem Smilem.

Hrad Lichnice má tvar pravidelného trojúhelníku o rozměrech 120 × 110 × 80 metrů. Jeho historie se začíná psát v roce 1250, kdy se započalo se samotnou stavbou hradu na skalnatém kopci zvaným Světlice. Hrad se nejdříve nazýval Lichtenburk a až od 16. století Lichnice. Název vznikl z přeložení slova Světlík do němčiny (licht = světlo, burg = hrad).
Hrad Lichnice byl často v zástavě a roku 1333 ho získal král Jan Lucemburský. V roce 1350 jeho syn, král Karel IV. zařadil hrad do korunního majetku, a díky tomu patřil mezi královské hrady, které neměly být dávány do zástavy.
V roce 1377 byl hrad převeden do věn českých královen a v roce 1421 jej získává Hynek Krušina z Lichtenburka. V roce 1428 Východočeští sirotci (označení pro husity ve Východních Čechách, takto si začali říkat po smrti vojevůdce Jana Žižky) obléhali Lichnici. Obléhání trvalo rok, na podzim roku 1429 se obránci hradu vzdali.
V roce 1490 hrad získal od Vladislava II. Mikuláš mladší Trčka z Lípy. Tato doba je pro hrad velice významná, protože znamenala rozkvět a rozvoj hradu. Byly zde prováděné opravy hradu a vystavena nová pozdně gotická budova.
V roce 1555 byla Lichnice prodána Robmhápům ze Suché, v roce 1610 hrad za vlády Zikmunda Robmhápa vyhořel. Zikmund ho již neobnovil a usadil se v Třemošnici.
V roce 1637 získal hrad císař Ferdinand II. a byla zde umístěna vojenská posádka. V roce 1646 byl hrad obléhán Švédy a v roce 1649 vydal císař Ferdinand III. rozkaz zbořit hrady, týkalo se to i Lichnice. Neznamenalo to přímo zkázu hradu. Způsobilo to zpočátku pozvolný úpadek a později zpustnutí. V roce 1747 Lichnici koupili Millesimové do ronovského panství. V roce 1800 byla Lichnice převedena Nadaci pro zchudlé šlechtičny.
Od roku 1989 byly na hradě prováděny opravy hnutím Brontosaurus a Ekocentrem Pardubice. Na opravy prováděné od roku 2004 přispěl Pardubický kraj. V roce 2017 byla ve zbytku severní věže postavena ocelová rozhledna.
(Informace jsem čerpal ze stránek cs.wikipedia.org )


Lichnice - zřícenina hradu 29.7.2017
















Začátkem roku 2017 byla ve zbytku severní věže postavena ocelová rozhledna, která je 10 metrů vysoká. Ta nahradila původní dřevěnou vyhlídkovou terasu, která byla v roce 1997 pro nevyhovující technický stav stržena. Vyhlídková plošina leží v nadmořské výšce 515 m.n.m a je z ní krásný výhled na údolí Lovětínské rokle, Kaňkovy hory, do nížiny směrem k Čáslavi i na samotný hrad Lichnice.
(Informace jsem převzal ze stránek www.zeleznehory.net )

Lichnice - rozhledna Milada 29.7.2017




















A tímto bych dnešní představování tohoto místa ukončil.
Snad se vám lokalita i výběr fotografií líbil.

Všechny uložené záběry ze zříceniny Lichnice najdete v galerii, která se nachází ZDE.
Všechny uložené záběry z rozhledny Milada najdete v galerii, která se nachází ZDE


6 komentářů:

  1. Vidíš, tolik let jsme jezdili v těsné blízkosti okolo, a nikdy jsem tam nebyla. Takže až díky tobě se tam můžu podívat. Ty výhledy jsou parádní. Někde tam v těch lesích je ta moje milovaná vesnička z dětství...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nás sem přivedly všemožné objížďky, které byly tenkrát téměř všude, když jsme jely z dovolené od Kokořínska. Ale nelitujeme, protože tam bylo opravdu nádherně!!!

      Vymazat
  2. Super. Mám hodně co objevovat. jdu mrknout do galerií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tomto kraji jsem kdysi uvažoval jako o vhodné lokaci na dovolenou. Je tam moc hezky a památek by se v okolí taky dost našlo !!!

      Vymazat
  3. Lichnici známe opravdu důvěrně, jezdíme kolem ní poměrně často. Navštívili jsme ji několikrát, ale je to už x let, co jsme tam byli naposledy. Díky za nakopnutí. Vypravíme se tam hned z jara, malý tam také ještě nebyl a já si ji pamatuju ještě bez té vyhlídkové věže. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měl tehdy v plánu něco jiného, ale osud (a všemožné objížďky) mě sem přivedl, čehož vůbec nelituji. Toto místo se mě moc líbilo !!!

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji