13. února 2020

Český Rudolec - zámek, kostel a kaple

V červenci 2018 jsem navštívil obec Český Rudolec, kde je největším turistickým lákadlem krásný (i když zchátralý) zámek, ale pozornost si podle mého zaslouží i místní kostel a hřbitovní kaple...



Obec Český Rudolec se nachází v malebné lesnaté krajině v oblasti tzv. České Kanady,  zhruba 9 km od Dačic či Slavonic. Přestože náleží Jihočeskému kraji, je to historicky jedna z nejzápadnějších obcí Moravy. Leží přímo při historické česko-moravské hranici.


Český Rudolec - zámek 
Největším turistickým lákadlem obce je zdejší polorozpadlý zámek, který též bývá nazývaný Malá Hluboká či Moravská Hluboká. 
První přímá zpráva o původní tvrzi v Rudolci pochází z roku 1353, kdy náležela vladykům z Rudolce. V roce 1406 ji předal markrabě Jošt Vilémovi z Miličína a přitom zbavil zboží lenního závazku. V roce 1446 přepustil Beneš z Miličína Rudolec Janu Crhovi z Dolan. Jako další majitelé Rudolce se uvádějí Václav z Maříže (1464) a Jan z Osečan, který ji vyženil roku 1499.
Po jeho smrti přešla tvrz v rámci příbuzenských svazků v polovině 16. století na Hodické z Hodic, kteří ji přestavěli renesančně. V roce 1630 prodala Kateřina z Hodic Rudolec s tvrzí a některými dalšími statky moravskému císařskému hejtmanu Ferrantu Coquiovi. Majitelé se pak střídali v rychlém sledu. Ještě na konci 17. století – za Trautsonů – byla rudolecká tvrz přestavěna barokně.
V roce 1860 ji zničil velký požár a to se stalo impulsem pro přestavbu objektu ve stylu tudorovské novogotiky. Majitelem velkostatku byl tehdy Angelo Picchioni, který sám vypracoval plán přestavby.
 Po 2. světové válce byl zámek zkonfiskován, určitý čas sloužil k ubytování zaměstnanců zemědělského družstva, ale rychle chátral.
Zámek v současné době patří k pensionu Zámek Český Rudolec a postupně se opravuje. 
V hlavní turistické sezoně bývá přístupný i interiér, ale pouze s průvodcem. Ten bohužel v době mé návštěvy nebyl k dispozici a tak jsem mohl tuto stavbu obdivovat pouze z přilehlého anglického parku....

Český Rudolec - zámek 29.7.2018














Všechny moje fotografie tohoto objektu najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .



Český Rudolec - Kostel sv. Jana Křtitele
Tento farní kostel římskokatolické farnosti Český Rudolec se nachází přímo v centru obce.
Bývá uváděn jako kostel Narození Jana Křtitele, kostel svatého Jana Křtitele nebo kostel narození svatého Jana Křtitele.  
Kostel je původně gotická dvojlodní stavba s pětibokým závěrem a presbytářem s hranolovou věží s cibulovou bání. První písemná zmínka o kostele v Rudolci pochází z roku 1353. Kostel byl postaven ve 14. století, v roce 1480 bylo zaklenuto kněžíště síťovou klenbou, obě kostelní lodě byly také zaklenuty a upraveny. Na místě současného kostela stál starší kostel z druhé poloviny 13. století. V kostele byl v roce 1499 pohřben majitel panství Václav z Radče, později i další majitelé panství. Kostel byl upraven i v době baroka a naposledy v roce 1856 byla přistavěna předsíň na jižní straně kostela. V 18. a 19. století byl kostel vybaven novým inventářem.
Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Český Rudolec - Kostel sv. Jana Křtitele 29.7.2018 








Všechny moje fotografie tohoto objektu najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .



Český Rudolec - Kaple sv. Kříže 
Kaple chráněná jako kulturní památka České republiky pochází z roku 1761 a stojí uprostřed hřbitova na kopci jihovýchodně od středu obce. Původně tvořila závěr křížové cesty, která se ovšem do dnešních dnů nedochovala. V letech 1833 a 1908 byla kaple opravována.
V interiéru kaple se nalézá fresková výzdoba, která prý svým významem přesahuje nejbližší okolí, ale tu jsem bohužel nemohl spatřit, protože kaple byla v době mé návštěvy zavřená....

Český Rudolec - Kaple sv. Kříže 29.7.2018










Všechny moje fotografie tohoto objektu najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .


A to by bylo z Českého Rudolce z roku 2018 vše. 
Doufám, že se vám zdejší památky líbily stejně jako mě. Já bych se tam rozhodně rád zajel podívat někdy znovu, protože mě zajímá, jak bude pokračovat obnova zámecké budovy



Informace k dnešnímu článku jsem čerpal ze stránek  cs.wikipedia.org  a  cs.wikipedia.org - kostel  a  www.kudyznudy.cz 



6 komentářů:

  1. Zajímalo by mne, jak je vlastně umístěná ta věž zámku. Nenavazuje přímo ani z jedné strany na stavbu, takže to vypadá jako by byla uprostřed zámku. No pokud si brzy s opravou nepospíší, vypadá to, že by stačil trochu větší vítr a zámek spadne... pokud ho opraví, bude to taková moravská malá Hluboká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věž navazuje na část u vstupu,ale z vnitřní strany - z nádvoří. Není to úplně obvyklé!
      I když to z fotek nevypadá, tak je tam už udělaná spousta práce. Jestli jim to vydrží,tak tento objekt má šanci na záchranu.Ale bude to na dlouho

      Vymazat
    2. No právě proto jsem se ptala kde vlastně stojí, je to opravdu neobvyklé umístění. Vypadá to, jako by byla přistavěná až později, když už zámek stál a majitel si řekl, co ještě nemám? Věž nemám! Právě že tyhle běhy na dlouhou trať jsou hodně rizikové. Změní se zastupitelstvo, změní se priority a přístup a hele, zámek nepotřebujeme, tak proč ho opravovat....

      Vymazat
    3. Nezbývá než doufat, že tentokrát to dobře dopadne...

      Vymazat
  2. Český Rudolec znám, také kolem občas jezdím. Jsem ráda, že má zámek nového majitele (obec Č.Rudolec) a že se začíná pomalu opravovat. Hezké fotky z hezkých míst.
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poprvé jsem u tohoto zámku byl jako malý kluk. A dokonce jsem stanoval v zámecké zahradě, která tehdy byla (pokud si dobře pamatuji) spíše pralesem! Je moc dobře, že se to tu mění k lepšímu.

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji