29. března 2020

Kostel Nejsvětější Trojice v Klášteře u Nové Bystřice

Tentokrát vám chci představit jeden zajímavý kostel, který se nachází ve vesnici Klášter u Nové Bystřice na Jindřichohradecku


Informace k dnešnímu článku jsem čerpal ze stránek www.kudyznudy.cz  a  cs.wikipedia.org  a  www.novabystrice.cz  a www.turistika.cz

Vesnička, či spíše osada Klášter, se nachází u silnice spojující Slavonice a Novou Bystřici, pod kterou v současnosti patří.
Osada vznikla kolem kláštera paulánů, který roku 1501 založil Konrád Krajíř z Krajku, když sem povolal paulánské mnichy se záměrem kolonizovat zdejší krajinu. Byl to druhý klášter paulánského řádu v Čechách a brzy se stal pověstný léčivým pramenem, prýštícím z klášterní krypty, který má mít prý největší léčivé účinky spojené s chorobami zraku. První řeholníci povolaní sem jako opora krajířovské rekatolizace se usadili v takřka liduprázdné krajině. Panoval zde přísný řád - mniši směli požívat pouze ryby, chléb, olej a zeleninu.
Dne 22. července 1533 klášter přepadli příslušníci sekty novokřtěnců, kteří mnichy povraždili a klášter i s původním kostelem vypálili. Roku 1626 pak došlo zásluhou hraběte Adama Pavla Slavaty a paulánů z Burgundska k jeho obnovení. Ferdinand Vilém Slavata nechal postavit i současný kostel.
Klášter byl původně obdélníkovým areálem s krytým středovým ambitem křížové chodby, do kterého se vstupovalo přes – dodnes dochovanou - Červenou chodbu nebo hospodářskou budovu. Klášter byl dvoupodlažní a částečně podsklepený. Stěny budov byly zděné a přibližně metr silné. Součástí kláštera s poměrně nízkým počtem oken byla také prelatura, kapitulní síň, refektář, kuchyň a konvent. Místo dormitáře měl každý mnich vlastní celu. V klášteře nechyběla ani nemocnice s lékárnou, rozsáhlá knihovna, mlýn a vlastní pekárna.
Areál kláštera se stal známým a významným poutním místem, ale ještě před jeho zrušením došlo v klášterním chrámu k velké tragedii, když se při pouti v den Svaté Trojice zřítil kůr a v přeplněném kostele zahynulo pod jeho troskami množství poutníků. Definitivně byl klášter zrušen Josefem II. v roce 1785.
Po zrušení kláštera sloužila klášterní budova jako fara, škola a byty pro hutníky a uhlíře. Po roce 1948 byla klášterní budova používána jako kasárna, ale v roce 1959 byl celý klášter kompletně zbourán. Stát zůstal pouze barokní kostel Nejsvětější Trojice.


Kostel v Klášteře byl postaven v letech 1668 až 1682, pravděpodobně podle projektu Giovanniho Domenica Orsiho. Podle některých pramenů však byl Orsi v tomto případě „pouze" stavitelem a podoba kostela vznikla v hlavě a na „rýsovacím prkně“ jiného architekta – stavbami v Praze proslaveného Francesca Caratiho. Klášterský kostel je považován za slohově čistou stavbu, obsahující řadu hodnotných konstrukčních prvků i jednotlivých detailů. Mezi ně patří např. štuková výzdoba kostela, která je dílem Giovanniho Bartolommea Cometa, nebo pozoruhodný východní portál s řezbářsky zdobenými dveřními křídly.
Z jeho bohatého vnitřního zařízení zaujmou zejména hlavní oltář  (výška 22 metrů, šířka 16 metrů) se sochami českých patronů v nadživotních velikostech a centrálním obrazem Rodiny Kristovy s Nejsvětější Trojicí od Kristiana Schrodera z roku 1681. Unikátní památkou v kostele byl ještě donedávna Strom života,  krásná jemná dřevořezba z doby po polovině sedmnáctého století, pravděpodobně jihoněmeckého původu, kterou nyní mohou zájemci zhlédnout v sakristii chrámu sv. Jana Křtitele v Muzeu Jindřichohradecka v Jindřichově Hradci. Jedná se o dřevořezbu vyrobenou z jednoho kusu dřeva, kterou podle pověsti vyřezal jako projev pokání vězněný mnich a zobrazuje poslední události Kristova pozemského života, včetně posmívání, ukřižování a ukládání do hrobu.
Kostel je jedinečný také svou prostorovou koncepcí, protože kněžiště je otočeno k západu - kvůli třem pramenům stékajícím se pod oltářem a vytékajícím ve studánce u kostela. V legendách se mluví o moci pramenů, které mají mít léčivé účinky na oči.


Klášter u Nové Bystřice - Kostel Nejsvětější Trojice 30.7.2018






















Klášter u Nové Bystřice - Kostel Nejsvětější Trojice 1.8.2018



A to si myslím, jako ukázka toho, co je zde k vidění, stačí. 
Je tam toho samozřejmě mnohem víc, ale článek by byl extrémně dlouhý, a navíc ne vše se mi povedlo zachytit. Byl jsem uvnitř v pozdní dobu a světlo už nebylo na focení moc dobré.

Kdyby přesto někoho zajímalo, co vše mám uložené v galerii, tak stačí kliknout ZDE .


P.S:
Prohlídky kostela zajišťuje (během mé prohlídky za dobrovolný příspěvek) rodina Havlíčkova, každý den kromě pondělí. Po domluvě je možné navštívit také rozlehlou podzemní kryptu, kde lze projít se svíčkou v ruce několik desítek metrů chodeb, které údajně v minulosti měly vést až na hrad Landštejn. Tuto "třešničku na dortu" rozhodně doporučuji, ta atmosféra nemá chybu!


14 komentářů:

  1. Krásný kostel, impozantní stavba.
    Hned bych zas někam vyrazila, poznávat tu naši zemičku.
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych hned někam vyrazil,ale musíme to vydržet.Nedá se nic dělat.
      Naštěstí mám v archivu spoustu podkladů pro tipy na výlety, tak můžu pořád publikovat. Najednou se ta moje dřívější blogová odmlka docela hodí

      Vymazat
  2. Byla jsem tam po revoluci. V podzemí probíhal archeologický průzkum, byly tam ještě mumie mnichů. Kostel byl dost v dezolátním stavu a navíc uvnitř nebyla taková výzdoba. Vypadal jak kdyby z něho povybírali co se dalo. Na vašich fotkách je úžasný a uvnitř opravený. Máme to krásnou zem. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostel měl opravdu namále a je moc dobře,že se z nejhoršího už dostal. Ty interiéry jsou fascinující, na fotkách to až tak nevyzní. Hlavní oltář mě úplně dostal!

      Vymazat
  3. Zajímavá stavba. Ta věž je podobná věži na Porta Coeli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímalo by mě,jak to tam vypadalo když byl okolo ten klášter v plné síle. Moje představivost funguje na plné obrátky!

      Vymazat
  4. Patriku, krásné fotky a zajímavé informace o kostelu. Loni jsme byli na Landštejně a tuto památku minuli. Na letošek jsme měli zajištěné ubytování kousek od Třeboně a v plánu byly i návštěvy okolních památek. Mělo se jet v květnu, jezdíme celá parta spolužáků. Ale už je to zrušeno. Až se zase bude cestovat a někdy zavítáme na Jindřichohradecko, určitě kostel nevštívíme.
    Hezké dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude mě moc těšit, pokud můj článeček poslouží jako inspirace k návštěvě! To byl totiž od prvopočátku můj záměr, kvůli kterému jsem kdysi začal své toulky publikovat na netu.
      Na Landštejně jsme tehdy byli taky,možná sem časem přidám i nějaké fotky.
      Zrušené setkání spolužáků mě mrzí i za tebe,ale v současnosti nám nezbývá, než to vydržet a doufat, že se brzy věci vrátí do pokud možno normálního stavu. Snad nám to všem vyjde !!!

      Vymazat
  5. Zajímavá stavba. Ten černý mramor na mně působí dost ponuře, ale jde o klášter, tak se to dá čekat. Překvapily mne i varhany. Na tak velký chrám mi přijdou dost maličké a tak mám tušení, že to nejsou původní. Už jsem se setkala i s tím, že jsou varhany jen jako a hudba je reprodukovaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní oltář i ty postranní nejsou z mramoru,ale ze dřeva! Je to úžasná ukázka mistrovské práce,která bohužel na mých fotkách tak nevyzní!
      Varhany jsou malé jen opticky, protože vnitřní prostor je opravdu veliký. Navzdory tomu má prý kostel tak skvělou akustiku, že pár píšťal stačí !!!

      Vymazat
  6. Zajímavý kostel i jeho vnitřní výzdoba. Nádherné je vnitřní štukování i oltář. Děkuji za krásnou prohlídku tohoto místa a přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostel prošel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a je to na něm vidět. Jen je škoda,že už tam není ten Strom života. Ten by tomu dodal ještě větší věhlas!

      Vymazat
  7. Krásná stavba a nádherná výzdoba uvnitř.Prohlídky kostelů mě baví.Sem se ale těžko dostanu.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád,že se ti kostel líbí. U nás je spousta podobně nádherných a dosud ne zcela známých sakrálních památek. I já je rád navštěvuji, přestože nejsem věřící

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji