4. května 2014

Kaple sv. Cyrila a Metoděje v Brně - Bohunicích

Dnes bych vám chtěl ukázat kapli sv. Cyrila a Metoděje, která stojí mezi paneláky na Morávkově náměstí v Brně - Bohunicích


Kaple byla postavena péčí bohunických občanů na návsi a sloužila k příležitostným pobožnostem, obec patřila tehdy do farnosti starobrněnské. Podle historických pramenů byla původní kaple sv. Cyrila a Metoděje předána svému účelu 7. července 1872. Již v roce 1905 bylo nutno opravit střechu a věž. V roce 1917 byl pořízen nový šedesátikilový zvon, náhradou za zabavený zvon v roce 1916 pro válečné účely. Kaple byla vždy majetkem obce.
Po zřízení farnosti starolískovecké a zbudování tamního kostela sv. Jana Nepomuckého v roce 1926 se konaly v kapli sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Bohunicích každoročně v den 5. července slavnostní bohoslužby v rámci tradičních hodů. Obec Bohunice se od roku 1926 stala součástí farnosti Starý Lískovec. Až do poloviny osmdesátých let dvacátého století se v kapli zvonilo, v poslední době již automaticky.
Výstavba sídliště změnila tvářnost obce, počet obyvatel se zmnohonásobil. Při dostavbě sídliště byla ohrožena sama kaple - jako nepotřebná měla být zbourána. Nakonec historici a památkáři rozhodli o jejím zachování. Vzhled Morávkova náměstí se úplně změnil, kaple se ocitla v blízkosti dvanáctipodlažních věžáků a tak ztratila bývalá náves svou dominantu.
V roce 1991 obecní zastupitelstvo rozhodlo kapli opravit. Oprava kaple sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Bohunicích byla provedena v prvé polovině roku 1992 (únor až červenec). Kaple po opravě byla předána občanům při oslavě 120. výročí její stavby slavnostní bohoslužbou na svátek sv. Cyrila a Metoděje 5. července 1992

Kaple sv. Cyrila a Metoděje na Morávkově náměstí v Brně - Bohunicích 1.4.2014








 




Před kaplí stával i kříž. Bohužel do dnešních dnů se z něj zachoval pouze kamenný sokl

Torzo kříže před kaplí sv. Cyrila a Metoděje na Morávkově náměstí v Brně - Bohunicích 1.4.2014


V blízkosti kaple se nachází jedna zajímavost z dob, kdy se zde ještě nacházelo historické centrum Bohunic.
Její popis jsem převzal z : www.brno-bohunice.cz
V minulosti tady bylo mnoho studní, a to jak soukromých - pro potřebu jednotlivých domů a selských stavení, tak i veřejných - pro ty, kteří vlastní studny neměli. Při výstavbě panelových domů byly studny zasypány a dnes se neví (až na výjimky), kde se nacházely.
Při odstraňování starého nepoužívaného pískoviště na západní straně domu Rolnická 9, hned vedle kapličky, narazili dělníci na podzim roku 2008 na betonový poklop. Po jeho odstranění se jim otevřel pohled do pěkné, z kamenů vyskládané studny, která nebyla zasypaná. Pár metrů pod povrchem se leskla vodní hladina.
Při následném zjišťování, jak by mohla být stará, se po konzultaci s některými starousedlíky, došlo k závěru, že by mohla pocházet z let 1850 - 1870. Jedná se o studnu z kategorie veřejných (obecních). Protože byla ve velmi dobrém stavu, rozhodla rada MČ o tom, že studna nebude zasypána, ale že bude zachována jako památka na místo, kde se nacházelo staré centrum Bohunic. Dostavba studny byla provedena cca 1m nad okolní terén a nahoře osazena ozdobnou mříží.

Studna u kaple sv. Cyrila a Metoděje v Brně - Bohunicích 1.4.2014





A to je pro dnešek vše. Ale rozhodně ne vše z Bohunic.
Všechny památné objekty, které jsem našel v této brněnské části vám již brzy představím v článku, který momentálně zpracovávám

16 komentářů:

  1. Kaple mezi paneláky vypadá nepřirozeně. Ale sláva, že ji nezbourali, když stavěli sídliště. To je až k nevíře.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ono by se taky dalo říct,že paneláky kolem kaple vypadají nepřirozeně. Ta kaple tam stála dřív     

    OdpovědětVymazat
  3. Obestavět kapličku panelákama, to je děs, Patriku, ale je to tak trochu symbolické. Kapličku jsi navíc vyfotil tak dobře, že se i to nesympatické okolí dá snést. Kaplička sama je moc pěkná a parádní jsou i detaily.

    OdpovědětVymazat
  4. pěkně drsné, mezi paneláky! na druhou stranou je alespoň malým místem útěchy mezi betonem

    OdpovědětVymazat
  5. No je to opravdu dost zvláštní pohled, ale docela útěšlivý. Hlavně ty staré lípy kolem že přežily. Nápad ze studnou taky patří k těm lepším kterými občas zastupitelstva překvapí....

    OdpovědětVymazat
  6. Skoro je mi té kaple líto v tom těsném objetí paneláků. Ta výstavba kolem je až agresivní vůči tomu místu. Přesto je dobře, že spolu se zelení byla zachována. A studna bude jednou možná k užitku. Líbí se mi, že udělali kamenný límec, že ho nedlili jen z betonu. Studna dostala tak patinu starobylosti a původnosti.

    OdpovědětVymazat
  7. Tady je vidět jasná ukázka toho, jak se rozpínáme a roztahujeme na místa, která by měla zůstat zachována. Kaplička mohla na bývalé návsi vypadat malebně, teď je to jak rána mezi oči, ale je chválihodné, že se ji město rozhodlo opravit.

    OdpovědětVymazat
  8. Kaplička je krásně zrekonstruovaná

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: I když to tak nevypadá,tak okolí kaple je opravdu místem klidu a odpočinku.Kousíček od ní je i dětské hřiště   

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Občas ty potentáty napadne i dobrá myšlenka.Naštěstí   

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Je to velký kontrast ta kaple s paneláky,ale mohlo být i hůř.Mohly tam stát jen ty paneláky

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Opravu potřebovala opravdu nutně.Pamatuji si,že to byla ruina před spadnutím

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: To máš pěkně drsné vzpomínky.To bych zažít nechtěl

    OdpovědětVymazat
  14. Kaplička je pěkně opravená, ale krčí se, chudinka, mezi těmi hroznými paneláky.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: A já děkuji za krásný komentář

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji