11. května 2014

PAMÁTKY BRNĚNSKÝCH ČÁSTÍ - Dvorska

Dnes vám chci představit památky brněnské katastrální části Dvorska


Dvorska (německy Maxdorf) je bývalá obec, dnes městská čtvrť a katastrální území o rozloze 223,48 ha, tvořící od 24. listopadu 1990 součást brněnské městské části Brno-Tuřany. Rozkládají se při potoce Dunávka na samém jihovýchodě městské části i Brna, a zachovaly si charakter malé vesnice.
Dvorska byla dříve známá jako Maxmiliansdorf, nebo česky Maxmiliánov; Maxdorf nebo česky Maxov či Marxov. Byla založena roku 1787 na místě zrušeného vrchnostenského dvora Dvořisko. Roku 1770 postavil v sousedství této pozdější vsi olomoucký biskup Maximiliána hr. Hamiltona nový dvůr s ovčínem. Na pozemcích dotyčného dvora, který byl později rozparcelován, se dnes nachází blok domů mezi dnešními ulicemi Vlčkovou, Výsluní a Zapletalovou. Později osada získala české jméno Dvorská, znamenající "dvorská osada patřící ke dvoru". Po roce 1825 byla uprostřed původní vsi postavena zděná obecní kaplička. Okolo roku 1900 začala vznikat zástavba dnešní Vlčkovy ulice. V období První republiky vznikla řada domů podél silnice do sousedních Tuřan a východně od původní vsi oddělená zástavba se školou (dnes mateřská škola) podél silnice do Kobylnic. Po roce 1945 došlo ke stagnaci vsi; nejprve v důsledku odsunu zdejších Němců, později kvůli stavební uzávěře v rámci výstavby nedalekého tuřanského letiště. V 60. letech 20. století došlo k úpravě katastrální hranice se Šlapanicemi. K Brnu byla obec Dvorska připojena 26. listopadu 1971. Poté byla v rámci Brna součástí městského obvodu Brno X-Tuřany, územně shodného s dnešní městskou částí Brno-Tuřany. Po jeho zrušení roku 1975 se Dvorska stala součástí městského obvodu Brno IV. Od roku 1990 náleží Dvorska k moderní samosprávné městské části Brno-Tuřany. Od roku 1995 dochází k rozšiřování zástavby čtvrti podél jižní strany silnice do Tuřan.
Zástavba čtvrti se skládá ze tří oddělených částí: větší západní části, zahrnující ulice Vlčkova, Výsluní a část Zapletalovy; malé jednoulicové severovýchodní části, zahrnující oddělenou část Zapletalovy ulice; a areálu zdejšího zemědělského družstva. Mezi západní a severovýchodní částí čtvrti se severozápadně od zdejší silnice, nachází na potoce Dunávce zdejší rybník. Do katastru čtvrti zasahuje okrajová část areálu letiště Brno-Tuřany. Ve čtvrti působí TJ Brno Dvorska, provozující jezdecký klub. Ta každoročně pořádá Brněnské dostihy, jež se konají na zdejším dostihovém závodišti, rozkládajícím se na severu katastru čtvrti.
Na západě hraničí Dvorska s katastrálním územím Tuřany, na severovýchodě s katastrálním územím Šlapanice u Brna (součást města Šlapanice), na východě s katastrálním územím obce Kobylnice, na jihovýchodě a jihu s katastrálním územím obce Sokolnice.


Na území této brněnské katastrální části jsem našel následující objekty:

Brno - Dvorska - kaplička sv.Václava a Valentýna
Zděná obecní kaple svatých Václava a Valentýna ve Dvorskách byla postavena uprostřed původní vsi v 19. století, přesněji až po roce 1825. V dnešní době stojí na ulici Zapletalova

Brno - Dvorska - kaplička sv.Václava a Valentýna 23.2.2014








Nedaleko kapličky na Zapletalově ulici stojí kříž, o jehož minulosti se mě nepodařilo zjistit žádné informace. Podle toho, co je na něm napsáno, byl opravován již v roce 1947.

Brno - Dvorska - kříž u kapličky 23.2.2014





Na rohu ulic Vlčkova a Zapletalova stojí další kříž, o jehož historii jsem zjistil jen to, co je na něm napsáno. Tedy, že jej nechali opravit manželé Schestákovi v roce 1948.

Brno - Dvorska - kříž na rohu ulic Vlčkova a Zapletalova 23.2.2014





Vedle silnice vedoucí do Brna-Tuřan, u plotu solární elektrárny, stojí dřevěný kříž jehož autorem je sochař Patrik Vlček. Na jeho stránkách www.vlckovi.cz jsem našel další informace, které zde uvádím:
Původní kříž byl dlouhá léta vystaven povětrnostním vlivům bez pravidelné údržby povrchu. Z tohoto důvodu dřevo začalo chátrat. I vzhledem ke špatnému ukotvení v betonovém základu bylo tedy rozhodnuto vyměnit oba dřevěné trámy a nahradit je novými. Dále bylo rozhodnuto někdejší pravděpodobně malovanou podobiznu na plechu (nedochovanou) začlenit přímo do těla kříže. Pro lepší údržbu i kvůli bezpečnosti díla proti vandalům.

Brno - Dvorska - kříž u silnice na Tuřany 23.2.2014




Další kříž, který jsem našel v této brněnské části stojí v ulici Vlčkova a pochází z roku 1948

Brno - Dvorska - kříž na ulici Vlčkova 23.2.2014





Poslední kříž který jsem nafotil, stojí před budovou mateřské školky na ulici Zapletalova

Brno - Dvorska - kříž před mateřskou školou 23.2.2014





A na závěr tu mám jeden poměrně nový pomník, který se nachází u venkovní bariéry cílové zatáčky na závodišti TJ Brno - Dvorska. Je to vzpomínka na jezdce na koních Zdeňka Kalába. Toho zde po pádu při dostihu v květnu 2010 zalehl kůň a těžkým zraněním podlehl později v nemocnici

Pomník Zdeňka Kalába na závodišti TJ Brno - Dvorska 28.4.2014




Víc památek jsem v této katastrální části Brna neobjevil. Záměrně ale nezařazuji budovy, kterým budu časem věnovat jiný projekt. Pokud přesto víte o nějakém dalším objektu, který zde není uveden, budu velice rád za každou informaci

Přesnou lokaci všech objektů, které jsem zde uvedl, můžete nyní najít v aktualizované turistické části mapy.cz

12 komentářů:

  1. Zase jsi vyfotil kapličku, která stojí takle divně v ulici, určitě jí to v 19.století, uprostřed původní vsi, slušelo víc.

    OdpovědětVymazat
  2. Divný to jméno obce a dneska čtvrti...ale kaplička je taková klasická venkovská

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi skvělý pátrač, Patriku, obdivuji tvou vytrvalost.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek. líbí se mi ty křížky. jen ty solární panely musí být asi všude. To je škoda.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ona je celá ta část Brna tak nějak venkovská.A jsou tam k vidění i koně   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Pátrání mě baví,ale zabírá to víc času,než si můžu dovolit A ještě horší to je při zpracovávání,to už vůbec nezvládám

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Ty solární panely jsou u brněnského letiště,takže tam mě zas tak nevadí.Ale všude jinde jsem z nich vytočenej

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: No jo, tenhle koníček zabere spoustu času, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: A to by se mě líbilo....i když...úpokud se podíváš na včerejší můj článek zjistíš že mi tu tyhle zlatíčka přibyla do vsi další....

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Určitě se podívám,ale zase se zpožděním.Však víš,pořád nestíhám

    OdpovědětVymazat
  11. [11]:Jasně....možná příští týden přibudou další. Tentokrát od Brna

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji