18. dubna 2020

Rozhledna U Jakuba

Tentokrát vás chci pozvat na rozhlednu, která stojí na Havlově hoře u vsi Valtínov, která je místní částí obce Kunžak.




Stavba s konstrukcí šestibokého hranolu zakončeného šestibokým jehlanem připomíná svým ojedinělým tvarem tužku. S výškou stožáru 40,7 metru je rozhledna nejvyšší vyhlídkovou stavbou z dřevěných lepených profilů a druhou největší dřevěnou stavbou tohoto typu v České Republice. V okolí rozhledny se nachází kaskády rybníků, retenčních nádrží a zajímavé solitérní kameny.
Stavba rozhledny je členěna na 10 úrovní o výšce 3,3 m. Ocelové pozinkované schodiště s dřevěnými schodnicemi vedoucí po vnitřním obvodu rozhledny má po obou stranách ocelové pozinkované zábradlí s výškou 115 cm. Na železobetonový základ vede ocelová lávka a do nejvyššího patra je nutné vyjít 180 schodů.
Odměnou vám bude opravdu kruhový rozhled do krajiny České Kanady a širokého okolí. Dohlédnout lze na obec Valtínov, rozhlednu Pípalka na Křemešníku, Javořici, větrníky větrné VE u Pavlova u Třeště, rozhlednu Oslednice u Telče, kostel v Nové Říši, rozhlednu Mařenka u Štěměch, do Dačic, na Český Rudolec, kostel v Cizkrajově, Montserrat u Slavonic i do Rakouska - na větrníky VE u Drösiedlu a silo v Zissersdorfu.

Informace k článku jsem čerpal ze stránek infocentrum.jh.cz  a www.kudyznudy.cz 



Rozhledna U Jakuba - Kunžak 3.8.2018




















A to je pro dnešek vše. 
Doufám že se vám to líbilo a třeba i inspirovalo k výletu. Výhled je odtud opravdu parádní!

Kompletní sérii snímků z rozhledny u Jakuba najdete v galerii, která se nachází ZDE


16 komentářů:

  1. Tam je všude krásně. My jsme šli před lety pěšky z hradu Roštejn přes Doupí a Volevčice do Telče a ty výhledy cestou na Javořici a klikatící se cesty byly úžasné. Rozhledna Oslednice je také krásná a z ní je Telč jako na dlani, je vidět věž hradu Roštejn. Jen výhled jsme měli ztížený tím, že se začala zatahovat obloha a museli jsme sejí dolů, protože to hrozilo blížící se bouřkou a Oslednice je celokovová a tak je opatrnost na místě. Ale rozhledy jsou tam také nádherné..
    Přeji krásnou neděli a těším se na další fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Roštejně jsme byli také, ale měli jsme to jen odpočinkový den, tak jsem jeli do telče busem. Tedy škoda, ale nevím, zda tebou zmiňovaná rozhledna tenkrát už stála.

      Vymazat
    2. Oslednici jsem tenkrát nestihl,ale zase mám důvod se tam vrátit.Máš pravdu,je tam krásně všude!!!

      Vymazat
  2. Solidní výška! A i pěkná stavba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna byla i v jedné nejmenované reklamě Je to moc pěkná stavba!!!

      Vymazat
  3. Tato rozhledna se mi moc líbí právě proto, že má dřevěné schodiště. Tak to bych možná pomalu zvládla. A jsou zde i odpočívadla, kde se dá zastavit a pustit případné nedočkavce.
    Krásné výhledy i okolí samaotné rozhledny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna je tak bytelná, že se nahoru šla (a došla) podívat i moje žena,která se normálně vydá jen do kamenných rozhleden. Bojí se výšek,ale za ty roky co je se mnou se už otrkává!!!

      Vymazat
    2. Můj muž raději sedí vždy dole, toho nahoru nedotáhnu nikdy...

      Vymazat
  4. Tak na takovou rozhlednu bych váhala,zda vylézt.Výšky mně nedělají dobře,ale občas to dám.Za ty výhledy to potom stojí.A z téhle jsou nádherné.Tady ten kraj neznám a už těžko se tam podívám.A tak díky za seznámení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s výškou nemám problém,takže těžko můžu posuzovat,ale když to dala moje žena,která se taky výšek bojí, tak to je asi pocitově dobrá rozhledna. Každopádně ty rozhledy za ten výstup stojí!

      Vymazat
  5. Patriku, krásné výhledy a ta panoramata..., kochám se. Kolem rozhledny občas pracovně jezdím, ale na výletě jsme tam ještě nebyli. Snad se nám to někdy povede, bratránek nás tam chce už nějakou dobu vytáhnout. :o)
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návštěvu rozhodně doporučuji! Nejde jen o samotnou rozhlednu, ale i okolí, které je moc pěkně upravené. Moc se mi líbily i nedaleké kaskády rybníků

      Vymazat
  6. Krásná stavba a super výhledy. Sice taky výšky moc nedávám, ale rozhledny a věže si nenechám ujít ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledny,věže kostelů a radnic, přírodní vyhlídky,.... nic z toho si nenechávám ujít. Moc rád koukám do kraje!

      Vymazat
  7. Patriku, krásné fotky a báječný tip na výlet. :-) Loni jsme se pohybovali nedaleko, byli jsme ve Slavinicích a na Landštějně. O této rozhledně a okolí jsme neměli tušení.
    Pokud se zase bude moci volně cestovat, určitě do těchto končin, už o něco poučenější, zavítáme.
    Hezké jarní dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád jsem inspiroval k výletu! Snad se už brzy dočkáme volného pohybu a návratu k normálu

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji