20. listopadu 2014

PAMÁTKY BRNĚNSKÝCH ČÁSTÍ - Sadová

Dnes vám chci představit památky, které jsem objevil v brněnské katastrální části Sadová


Katastrální území Sadová ( o rozloze 282,13 hektarů) vzniklo uměle při radikální druhé katastrální reformě Brna provedené v letech 1966-1969 ze severovýchodní části původního katastrálního území Královo Pole a nepatrných částí katastrálních území Obřany a Soběšice, od té doby až do roku 1990 byla součástí tehdejšího městského obvodu Brno V. Území Sadové dříve sloužilo jako rezerva pro další panelovou výstavbu. Po sametové revoluci se 24. listopadu 1990 stala součástí nově ustavené samosprávné městské části Brno-Královo Pole.
V rámci městské části Brno-Královo Pole jakož i Brna, je Sadová, jejíž povrch má výrazné výškové rozdíly, výjimečná tím, že zde převažují lesy Kyselé a Zaječí hory (324 m n. m.) a zahrady a sady, zatímco zástavba je zde (prozatím) výrazně řídká, tvořená mnoha chatami, domovem důchodců, dvěma osamocenými několikapatrovými bytovými domy v ulici Kociánka a malým počtem rodinných domů. Celá Sadová se rozkládá na kopcích mezi Královým Polem a Soběšicemi. Z jižních svahů Sadové je výhled na Královo Pole a přilehlé čtvrtě. Přibližně ve středu katastru Sadové se nachází výše zmíněná Zaječí hora, kolem níž protéká v přilehlém údolí Zaječí potok, na němž existují tři rybníčky a několik jezírek. Údolí s potokem zároveň představuje významný krajinný prvek Údolí Zaječího potoka. Na východě katastru Sadové se v údolí "U Antoníčka", těsně u hranice s Lesnou, nacházejí kaple svatého Antonína (známá spíše jako kaplička sv. Antoníčka) a blízká studánka U Antoníčka.
Katastrální území Sadová hraničí na jihu a západě s Královým Polem, na severu s Řečkovicemi a Soběšicemi, a na východě s Lesnou.
Z důvodu atraktivity celé lokality se zde v současnosti rozbíhá výstavba obytných komplexů


Kaplička sv. Antonína Paduánského v Brně - Sadové
Kaple se Studánkou sv. Antonína Paduánského nebo lidově prostě svatý Antoníček pod brněnským sídlištěm Lesná se skrývá docela nenápadně v lesním údolí, kam kupodivu nevede ani turistická značka.
V internetové Encyklopedii města Brna se uvádí, že původní kaplička byla U Studánky vystavěna již v polovině 19. století, a to na místě někdejší poustevny. O studánce se tradovalo, že má léčivou vodu, proto se místo brzy stalo poutním.
Současná otevřená kameno-cihlová kaple s mozaikovým obrázkem sv. Antonína s Ježíškem na průčelí byla postavena roku 1924 stavitelem Říhou ze Židenic. Prostranství bylo rozšířeno, kolem byly vybudovány kamenné lavice a schodiště ke studánce v kamenném výklenku. Lidé si sem zvykli chodit na výlety, a proto zde dokonce stávaly i stánky s občerstvením. Bohužel během 2. poloviny 20. století areál velmi chátral, až v roce 1995 došlo konečně díky iniciativě královopolské farnosti (po několika dřívějších nepříliš účinných pokusech) k důkladné opravě kapličky i studánky.
Každý rok na svátek svatého Antonína (13. 6.) se zde koná pouť s bohatým doprovodným programem, ale jindy si zde zase můžete vychutnat trochu klidu i přes bezprostřední blízkost města a odpočinout si v krásné přírodě (když pomineme nějakou tu skládku z blízkých zahrádek či všudypřítomné drobnější zásahy vandalů a odpadky)…

Kaplička sv. Antonína Paduánského v Brně - Sadové 27.3.2014













Pramen sv. Antonína v Brně - Sadové
Studánku nazývanou U Antoníčka, U svatého Antoníčka nebo Antoníčkův pramen najdeme v údolí "U sv. Antoníčka". Jde o velmi oblíbený pramen v rekreačně využívané oblasti pod sídlištěm Lesná. Součástí studánky je v nedávné době renovovaná a vzorně udržovaná kaplička sv. Antoníčka. Obnovu kapličky a protipovodňové úpravy na toku inicioval Farní úřad Královo pole. V minulosti byly totiž velkým problémem přívalové vlny v místě kapličky, způsobené svedenými vodami ze dvou výše položených továren (sodovkárna, Kras).
Před dávnými časy zde přebýval poustevník a voda zde pramenící měla pověst zázračné. Když v polovině 19.století Brno zachvátil mor, velká procesí lidu si zde vyprosila konec nemoci. Na počest této události zde byla postavena kaplička. V roce 1888 se u kapličky setkali členové českých spolků a z výtěžku výletu byla postavena první česká mateřská škola v Brně.
Vodu využívají zejména místní zahrádkáři. Přestože je pramen velmi pěkně upraven, jedná se o mělkou podpovrchovou vodu potoka, který je překryt malou vrstvou písku. Veškeré znečištění (např. chataři si někdy u zahrádek umývají auto) je ve vodě obsaženo. Průtok kolísá v závislosti na srážkách nebo na tání sněhu. Např. po delším období sucha v říjnu 2000 pramen vyschl, ale v únoru r. 1998 měl vydatnost 12 l/min. Teplota během roku kolísá mezi 7 a 12,5 stupni Celsia. Pro nestálost průtoku není voda často ani čirá a nehodí se k pití.

Pramen sv. Antonína v Brně - Sadové 27.3.2014




Boží muka na ulici Kociánka (areál střelnice) v Brně - Sadové
Jedná se o barokní boží muka se stříškou a na ní je křížek. Pod stříškou je namalováno boží oko; na tělu božích muk je napsán nápis L.P. 2000, na přední straně vyobrazena Panna Marie s Ježíškem, na zadní straně vyobrazen sv. Hubert
Boží muka byla vybudována kolem roku 1800 zřejmě farností v Králově Poli pro potřeby modliteb poutníků směřujících na pouť do 7 km vzdáleného Vranova. Jsou k vidění za vstupem do areálu Mysliveckého stadionu na ulici Kociánka (nalevo od restaurace Hubert). Byla renovována v roce 2000 a doplněna novými obrazy.

Boží muka na ulici Kociánka (areál střelnice) v Brně - Sadové 26.3.2014









Kříž u Zaječí hory v Brně - Sadové
Tento litinový kříž se zlaceným Ježíšem Kristem a zlacenou Pannou Marií, nechali zhotovit královopolští občané v roce 1883. Nachází se u křižovatky cest v zahrádkářské kolonii
Na podstavci je deska s nápisy:
"Chce-li kdo za mnou přijíti, zapřiz sebe sám, vezmi kříž svůj a následuj mne"
"Kříž tvůj svatý oslavujem, vzkříšením se utěšujem, nebo k lidstva ku plemenu, spása teče z toho kmenu"
"Vícero zbožných obyvatelů KRÁLOVOPOLSKÝCH L.P.1883"
"V. Müller v Brně"
Kříž byl restaurován na jaře roku 2006.

Kříž u Zaječí hory v Brně - Sadové 27.3.2014






Víc památek jsem v této katastrální části Brna neobjevil. Záměrně ale nezařazuji budovy, kterým chci časem věnovat jiný projekt. Pokud přesto víte o nějakém dalším objektu, který zde není uveden, budu velice rád za každou informaci

Přesnou lokaci všech objektů, které jsem zde uvedl, můžete najít v turistické části mapy.cz , které jsem jako vždy aktualizoval

20 komentářů:

  1. Kaplička sv. Antonína Paduánského vypadá nádherně ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Toto místo má své kouzlo a přitom je kousíček od panelového sídliště   

    OdpovědětVymazat
  3. Kaplička je opravdu moc hezká pěkně uvnitř vyzdobená. Vyfocená ze strany mi v prvním momentě jako kaple nepřipadala, kdyby nebylo věžičky, ale další záběry samozřejmě účel ozřejmily. V Brně jse kdysi byla dost často v posledních letech jen při příležitostech rodinných-promoce syna a vnučky a to jsme toho moc neviděli.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Tahle část Brna není moc navštěvovaná a myslím,že většina Brňáků ani netuší,že tam je něco takového jako ta kaplička   

    OdpovědětVymazat
  5. Kaplička i pramen jsou hodně zajímavé, krásně upravené. Ostatně ony všechny ty památky jsou evidentně dobře udržované.

    OdpovědětVymazat
  6. To je zvláštní, jak ty jarní březnové snímky vypadají, jak kdyby si je fotil v podzimním čase, který máme právě teď. Kaplička je s těmi napůl otevřenými boky zvláštní, u pramene je škoda, že často vysychá a nedá se pít, boží muka i kříž jsou pěkné, ale ne příliš hezkém prostředí.

    OdpovědětVymazat
  7. V Divišové čtvrti, která s touto lokalitou sousedí by se našlo i pár stavebních unikátů. Domečky nalepené jeden na druhém. Ale nevím, jak dalece je tam bezpečno.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Hodně drobných památek v Brně se během posledních let opravilo. A naštěstí se v tom pokračuje

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: To máš pravdu,jen na jaře svítilo víc sluníčko   

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Myslím,že mě čekají horší brněnské kouty(Zábrdovice,Trnitá,Husovice,....),alesnad to nějak bezpečně zvládnu   

    OdpovědětVymazat
  11. Patriku kaplička sv. Antonína Paduánského je nadmíru krásná. Zaujalo mne, že není chráněna před nezvanými hosty, je tak otevřená všem a přesto není uvnitř poničená. Moc hezké.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Taky mě to překvapilo. Přičítám to tomu,že stojí v místech,která lákají spíš turisty či pejskaře než bandy vandalů

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: Bronx - Cejl, Bratislavská, Francouzská. Tam bývá dost černo i ve dne.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: no mezi náma, turisti se někdy dokážou také chovat všelijak neuctivě a když vidím i to posezení kolem a nejsou tam petlahve a papíry, tak mě skoro napadlo, jestli to tam někdo nehlídá.

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Vyrůstal jsem na Oltecu (Starém Brně) a tak vím, jak to v takových částech chodí.Přes den se to dá s rozumem prozkoumat,ale určitě nebudu nakukovat do opuštěných míst.Už nejsem nejmladší a na běh jsem byl vždycky slabší     

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Bylo to focené brzy na jaře,tak se tam ještě nesadávalo.Ale je možné,že se o to místo někdo stará a třeba i hlídá.Hned nad pramenem jsou zahrádky a v některých chatkách se určitě bydlí celoročně

    OdpovědětVymazat
  17. To je ale zajímavá kaplička, Patriku, nic podobného jsem ještě neviděla.

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: Já vím, co se dá dělat.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji