26. listopadu 2014

Suchý vrch - rozhledna a Kramářova turistická chata 23.8.2014

Dnes bych vám chtěl představit snímky, které jsem pořídil na Suchém vrchu


Nejdřív ale pár slov o tomto místě, které jsem čerpal z : cs.wikipedia.org a www.orlickehory.net

Suchý vrch je vrchol ležící v podřazeném celku Orlických hor Bukovohorské hornatině, jejímž je nejvyšším vrcholem.
Suchý vrch a celá Bukovohorská hornatina se nacházejí na jihovýchodním konci Orlických hor. Nachází se asi 6 km jihozápadně od města Králíky a asi 7 km severovýchodně od města Jablonné nad Orlicí. Tvoří pro své okolí dominantní dvojvrchol s o něco nižším Bradlem. Vrchol Bradla je v nadmořské výšce 983 m a nachází se asi 750 m severozápadně od vrcholu Suchého vrchu. Oba vrcholy odděluje mělké sedlo. Ostatní svahy prudce spadají.
Vrchol Suchého vrchu leží na hlavním evropském rozvodí Severního a Černého moře. Jihovýchodní svah je odvodňován pravými přítoky říčky Březné, jejíž vody jsou přes Moravskou Sázavu a Moravu odváděny do Dunaje. Ostatní svahy jsou odvodňovány levými přítoky Tiché Orlice. Na severovýchodě je to Boříkovický potok a na západě Černovický potok, Jamnenský potok a Orličský potok.

Kramářova turistická chata
V sedle mezi oběma vrcholy byla v roce 1928 postavena podle plánu architekta Jaroslava Stejskala Kramářova turistická chata. (Historie Suchého vrchu je však ještě starší - už v r. 1925 zde byla nákladem 10.000 Kčs vybudována dřevěná útulna pro turisty k ochraně před nepohodou.) Základní kámen byl položen 22.8.1926, slavnostní otevření proběhlo za široké účasti místního obyvatelstva 6.7.1928. Výstavba chaty se stala demonstrací síly českého turistického hnutí, pronikajícího stále více do pohraničních, z velké části německých oblastí. I proto dostala jméno prvního prvorepublikového předsedy vlády Karla Kramáře. Po roce 1938 chata vystřídala řadu majitelů a několikrát změnila jméno i podobu. Dne 16.3.1939 byla chata zabrána německou armádou a byl v ní zřízen rehabilitační ústav pro zraněné letce. Po válce byla opět otevřena veřejnosti. V roce 1953 byla chata převzata armádou (výměnou za Luční boudu v Krkonoších) a byla využívána jako rekreační středisko pro armádu až do roku 1961, kdy se vrátila do používání široké veřejnosti. Chata byla od poloviny devadesátých let z důvodu nepodařené privatizace dlouhou dobu uzavřená (a zcela bez vnitřního zařízení), pouze rozhledna byla v sezóně přístupná. V noci 16.7. 2003 vypukl v opuštěné chatě požár.
V současné době vlastní objekt chaty firma CVS Žamberk, s.r.o. (CVS - Červená Voda - Suchý Vrch). V období let 2011 až 2012 proběhla rekonstrukce chaty s důrazem na maximální přiblížení původnímu vzhledu budovy. V červenci 2012 byla chata po dlouhé době opět otevřena pro veřejnost.




Rozhledna
Rozhledna vedle chaty, z níž je rozhled na Orlické a Bystřické hory, Kralický Sněžník, kotlinu u Králík, Hrubý Jeseník, Žamberecko aj., byla postavena jako vodárenská věž v letech 1931 - 32 podle návrhu architekta A. Parkmanna. Rozhledna byla v šedesátých letech osazena televizními anténami, a zároveň byla zasklena horní terasa. V osmdesátých letech zmizela celá vrchní část věže pod kovovou kuželovitou nástavbou a pro vyhlídku zbyl už jen spodní prosklený ochoz.











Výhled je parádní, ale přes sklo se mě špatně fotilo. Toto jsou asi nejlepší záběry





V září 1984 byla nedaleko chaty postavena z dálky viditelná ocelová šestiboká věž, 48 m vysoká, sloužící jako telekomunikační zařízení. Takto vypadá z rozhledny


Bohužel počasí za moc nestálo a tak je to ze Suchého vrchu vše, co jsem nafotil.

Ještě dodám, že na Suchý vrch se dá zajet autem. Z Červenovodského sedla, kterým prochází silnice I/11 vede po západním úbočí veřejná silnice až ke Kramářově chatě, u níž se nachází parkoviště.

9 komentářů:

  1. Přes Suchák jsme jeli do Karlovy Studánky původní plán byl že se tam i zastavíme a půjdeme na rozhlednu, ale díky tomu že se ten výlet tenkrát posunul o čtyři hodiny, byli jsme rádi že jsme stihli Ovčárnu a autobus zpátky a pak procházku po Karlově Studánce.

    OdpovědětVymazat
  2. HURÁÁÁ, už tady máme dovolenou, budeme si užívat!!!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: To je škoda,protože za pěkného počasí tam musí být krásná podívaná

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Tak další článek bude s ještě horším počasím,ale pak už se to trochu zlepší   

    OdpovědětVymazat
  5. To počasí na fotkách, tak trochu připomíná to, které máme teď, takže se mi zdají snímky úplně v pohodě, nehledě na to, že teď se do krajiny bez zeleně kouká mnohem hůř.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Proti tomu co máme u nás víc jak měsíc,je toto nádherné počasí   

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Viděla jsem, ale mlha je fajn, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Jen když nad ní svítí sluníčko   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji