18. října 2015

HAMILTONY - Kaple svatého Cyrila a Metoděje

Dnes bych vám rád představil tuto kapli se studánkou Strachotínkou


Novogotická kaple svatého Cyrila a Metoděje byla postavena v roce 1871 (základní kámen položen 5. července) v Hamiltonech, naproti ostrohu, kde kdysi stával hrad Miloty z Dědic.
Hamiltony byly založeny jako dominikální ves za biskupa Maximiliána hraběte Hamiltona (1761-1776) a náležely k vyškovskému panství. Obec se původně jmenovala Hamiltonky (1784) a dnes je místní částí Vyškova.
Kaple je jednoduše architektonicky řešená a působí monumentálním dojmem. Zpod kaple vyvěrá pramen Strachotínka, u kterého podle místní tradice kázali sv. Cyril a Metoděj. Podle jiné pověsti ochránila voda z pramene obyvatele Hamilton před cholerou, která v roce 1855 v kraji řádila.
Na sklonku 19. století se u ní konávaly tábory lidu, na nichž často vystupoval i Antonín Cyril Stojan, pozdější arcibiskup olomoucký. Každý rok se zde 5. července koná církevní pouť. Kaple je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Hamiltony - Kaple svatého Cyrila a Metoděje 13.8.2015




Dřevěný kříž před kaplí


Pramen Strachotínky


Pověst praví, že bratři ze Soluně šli jednoho dne, když bylo horko, moravským krajem, a došli na toto místo. Zde je očekávala spousta místních obyvatel a lidí, kteří přišli z okolí. Cyril (Crhota, Konstantin) vylezl na balvan a povídal shromáždění o tom, co je účelem jeho příchodu a příchodu jeho bratra Metoděje (Strachota), o tom, co je to zákon lásky, o pravém Bohu, o plnění jeho příkazů, a o bratrství všech lidí. Bylo opravdu hodně horko, když tu kazatel náhle klesl do rukou nejbližších posluchačů. Metoděj udeřil patou do skály, čímž vyvolal proud studené vody, jíž omdlelého Cyrila vzkřísil. Takto tehdy vznikla studánka, která byla podle svého původce Strachoty pojmenována Strachotínka (Strachotinka).










Kaple byla samozřejmě uzamčená

A tak jsem nakoukl alespoň klíčovou dírkou






A to je od této kaple vše.
Informace k dnešnímu článku jsem čerpal z : www.turistika.cz a cs.wikipedia.org a www.vyskov-mesto.cz

Všechny moje pořízené snímky najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE  .

18 komentářů:

  1. To je krásné místo, Patriku!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná kaple to ano. Taky mám do nového ročníku sakrálek kostel se zázračnou studánkou a pohled klíčovou dírkou do jedné kaple   

    OdpovědětVymazat
  3. Ke vzniku studánky, se váže hezká pověst a celé to místo je moc pěkné. Kapli to v zeleni sluší. Nápad pořídit snímek klíčovou dírkou je výborný a kupodivu se ten tvůj nápad vyplatil, díky tomu můžeme aspoň jedním očkem do kapličky nakouknout.

    OdpovědětVymazat
  4. Jezdíme kolem Hamiltonů, ale nikdy jsem si nevšimla žádné kaple, jen rozestavěných sídel zbohatlíků na kraji obce.Příště si budu muset zajet do dědiny.   

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné místo. Ty zvládáš skvěle fotit úplně všechno. Krajiny, detaily, architekturu... Prostě super :).

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Fotky přes klíčovou dírku nejsou můj nápad (mám dojem, že poprvé jsem je viděl u MarijaKes,ale možná se pletu), ale tady se mi to poprvé povedlo    .

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Sakrálky budou od nového roku? Jestli jo, tak do tý doby snad něco nafotím. Teď mám úplně vymetený archiv   

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Přesně tahle pověst se vyskytuje u řady moravských studánek,ale to jí rozhodně neubírá na kráse   

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Kaplička je v lesíku na úplném konci obce. Je tam taková malá točna a končí tam silnice   

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:Jo, jo ..... od ledna se počítá s druhým kolem.

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Klíčovou dírkou fotil i Mike, který vymyslel projekt "12 fotošplouchnutí".

    OdpovědětVymazat
  12. Velmi pěkné místo. Klíčovou dírkou mne ještě fotit nenapadlo. Je to zajímavé. Ani bych nevěřila, že tam bude něco vidět. že to objektiv zvládne. Super.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Toto místo znám víc jak deset let,ale nikdy jsem tu nefotil.Dřív jsem bohužel kapličky úplně přehlížel

    OdpovědětVymazat
  14. Hrabě Hamilton, to zní anglicky, jako lady Hamiltonová, milenka admirála Nelsona. Kde se tady pan hrabě vzal?

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Název osady je odvozen od jména olomouckého biskupa a hraběte Maxmiliána z Hamiltonu (1761-1776). Ten měl přídomek "z Hamiltonu" už po tatínkovi Juliu Franzovi. Maminka byla Maria Ernestina ze Stahrenbergu, její rodina pocházela ze Skotska

    OdpovědětVymazat
  16. Když budete chtít otevřít kapli, domluvte se na mobilu 724175013.Jinak je otevřena vždy 5.7.celý den a 6.7. odpoledne, dále ve dnech evropského kulturního dědictví asi v polovině září, nebo náhodně, kdy kapli větráme.Fotografovat uvnitř povoluje vyškovské děkanství

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Děkuji moc za doplňující informace. V budoucnu toho možná sám využiji, ale každopádně toho můžou využít návštěvníci tohoto blogu. Ještě jednou děkuji

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji