10. prosince 2015

PAMÁTKY BRNĚNSKÝCH ČÁSTÍ - Královo Pole

Dnes vám chci představit památky a zajímavosti, které jsem objevil v brněnské katastrální části Královo Pole


Královo Pole je část Brna, bývalé město, dnes v odlišných hranicích městská čtvrť a katastrální území (549,73 ha), tvořící od 24. listopadu 1990 severozápad (a jádro) brněnské městské části Brno-Královo Pole.
Královo Pole má výrazně městský charakter, s pravidelnou a kompaktní uliční sítí a urbanisticky hodnotným komponovaným jádrem. Převažují zde několikapatrové domy, největší část zástavby pochází z první poloviny 20. století.
Nejstarší osídlení Brna-Králova Pole dokládají archeologické nálezy z období mladší doby kamenné (neolitu) zhruba mezi roky 6 000 až 3 500 př. n. l. Další nálezy pak pocházejí z období eneolitu, doby bronzové a železné. Na několika místech byly zjištěny pozůstatky keltských vesnic, germánské keramiky i nálezy dokládající období Velké Moravy.
První psaná zmínka o Králově Poli pochází z roku 1240, kdy ves Královo Pole byla, stejně jako většina vesnic v okolí Brna, majetkem krále. Odtud se také odvozuje pravděpodobný původ jména - králova země, královo pole.
Roku 1844 bylo Královo Pole povýšeno na městys. Po povýšení Králova Pole na městys došlo k jeho rychlému růstu, především podél cesty do Prahy. Zároveň zde začal silný rozvoj průmyslu. Roku 1869 bylo Královo Pole spojeno s Brnem koněspřežní tramvají s konečnou u Semilassa. Roku 1884 byla koněspřežka nahrazena parní tramvají, a roku 1900 elektrickou tramvají. Roku 1885 byla územím Králova Pole postavena železnice z Brna do Tišnova.
Roku 1905 bylo Královo Pole povýšeno na město, jehož ambice se projevily zadáním regulačního plánu. Další rozšiřování zástavby pak započalo podél nového Slovanského náměstí.
K Brnu bylo Královo Pole ve svých dnešních katastrálních hranicích připojeno ve dvou fázích: 6. července 1850 byla připojena jižní část území náležející původně k Velké Nové Ulici, a 16. dubna 1919 bylo připojeno samo město Královo Pole, jakož i okrajové části dříve náležející k bývalým obcím Žabovřesky a Medlánky.
zdroj informací: cs.wikipedia.org


Na území této brněnské katastrální části jsem objevil následující objekty:

Brno - Královo Pole - Bývalý klášter kartuziánů
Bývalý kartouzský klášter v Brně-Králově Poli se nachází v Božetěchově ulici, čp. 1 a je veřejnosti nepřístupný.
Kartuziány do Brna povolal moravský markrabě Jan Jindřich roku 1369 a roku 1375 byla vydána zakládací listina kláštera. V roce 1387 již byla dokončena konventní budova i kostel Nejsvětější Trojice. V roce 1405 zde byl pohřben syn Jana Jindřicha markrabě Prokop. Za husitských válek klášter patrně nebyl nijak poškozen, v roce 1468 však byl vyloupen a zapálen vojskem Matyáše Korvína. Koncem 16. století stál klášter těsně před zrušením pro nepokojný život mnichů. V letech 1643 a 1645 byl klášterní areál poškozen švédskými vojsky a brzy po konci třicetileté války byl opět obnoven. V roce 1742 klášter byl opět postižen tažením vojska, tentokrát pruského a saského. Roku 1782 byla kartouza zrušena a klášterní areál dostalo do užívání vojsko. Sloužil jako kasárna a kadetní škola. Dnes je kromě jiného i sídlem jedné z fakult Vysokého učení technického v Brně.
Zdroj informací : www.atlasceska.cz

Bývalý klášter kartuziánů v Brně - Králově Poli 16.4.2014







Brno - Královo Pole - Bývalý zámek
Zámeček z 80. letech 18. století vzniklý přestavbou bývalých hospodářských budov kartuziánského kláštera. Začátkem 20. století byl zrekonstruován a dnes je součástí Fakulty informačních technologií VUT v Brně na ulici Božetěchova 2
Zdroj informací : Wikipedie

Bývalý zámek v Brně - Králově Poli







Brno - Královo Pole - Dřevěný pravoslavný kříž v parku vedle kostela Nejsvětější Trojice
O tomto kříži se mi bohužel nepodařilo najít žádné informace

Dřevěný pravoslavný kříž v parku vedle kostela Nejsvětější Trojice v Brně - Králově Poli 16.4.2014




Brno - Královo Pole - Hlavní kříž dolní části hřbitova
Na tomto kříži je napsáno:
Já jsem vzkříšení i život: kdo věří ve mně, byť i umřel, živ bude:
a každý, kdo jest živ a věří ve mne, neumře navěky.
- Jan 11. 5.6.-
Kriste pro své svaté rány
smiluj se nad námi
1888
Opraven 1924

Hlavní kříž dolní části hřbitova v Brně - Králově Poli 27.3.2014






Brno - Královo Pole - Hlavní kříž horní části hřbitova
Tento kříž pochází z roku 1854. Samotný hřbitov byl ovšem zbudován v roce 1888.

Hlavní kříž horní části hřbitova v Brně - Králově Poli 27.3.2014




Brno - Královo Pole - Kaplička v areálu bývalého kláštera kartuziánů
Malá ostatková kaplička stojí v místě lomení obvodové zdi vnitřního kláštera. Nad vchodem do kapličky je latinský nápis "Heroibus" (Hrdinům), který ovšem není z venkovního pohledu vidět

Kaplička v areálu bývalého kláštera kartuziánů v Brně - Králově Poli 16.4.2014




Brno - Královo Pole - Kostel Husův sbor
Husův sbor se nachází na nároží ulic Svatopluka Čecha a Charvátské. O jeho stavbě bylo rozhodnuto v roce 1924 a ještě téhož roku na podzim byla uspořádána architektonická soutěž a v lednu 1925 byl přijat návrh architekta Josefa Nováka. Konstruktivistická stavba vyrostla rychle (stavěla jej firma Grüm a Dejmek), ke slavnostnímu otevření Husova sboru došlo 25. října 1925, přítomni byli i patriarcha Karel Farský a olomoucký biskup Josef Rostislav Stejskal.
V nároží budovy se nachází mohutná věž se schodištěm. Sbor má dva sály, v přízemí sál divadelní, v prvním patře potom prostý bohoslužebný sál bez kněžiště pouze s oltářem, který je vyvýšen na několika stupních. Průčelí sboru je zapsáno na seznam kulturních památek České republiky.
Zdroj informací : cs.wikipedia.org

Kostel Husův sbor v Brně - Králově Poli 16.4.2014










Brno - Královo Pole - Kostel Nejsvětější Trojice
Kostel spolu s klášterem založil roku 1375, tři měsíce před svou smrtí (12. listopadu) téhož roku, moravský markrabě Jan Jindřich spolu se svou čtvrtou manželkou Alžbětou Oettigenskou a svými syny Joštem, Janem Soběslavem a Prokopem; posledně jmenovaný je v Andělské kapli kostela pohřben.
Zakládací listina je datována k 13. srpnu roku 1375. Stavba kostela i kláštera probíhala zhruba do roku 1387. Původně gotický kostel byl v 2. polovině 18. století přestavěn do barokní podoby. Uvnitř se barokní umění uplatnilo jednak v bočních kaplích, jejichž stěny vymaloval v letech 1766-1779 Franz Anton Maulbertsch, jednak ve výbavě hlavního prostoru. Kromě bohatě vyřezávaných chórových lavic z počátku 17. století přibyly v 60. letech následujícího století hodnotné oltáře z dílny Ondřeje Schweigla, a obrazy dvanácti apoštolů od Josefa Sterna.
Podobně jako ostatní brněnské kostely, i kostel Nejsvětější Trojice s klášterem byl v průběhu let, zejména ve válkách, mnohokrát i vážně poškozen. Za více než čtyři století své existence klášter dvakrát vyhořel snad vlastním zaviněním (poprvé po zhruba patnácti letech po dokončení první stavby), třikrát byl vydrancován a zapálen husity, jedenkrát byl zapálen a rozbořen uherskými vojsky, jedenkrát byl vydrancován stavovskými vojsky, třikrát vojsky švédskými, jedenkrát vojsky pruskými. Roku 1782 byl klášter za Josefa II. zrušen a později přeměněn na kasárna. Kostel pak sloužil jako farní pro obyvatele Králova Pole a okolních osad.
Zdroj informací: cs.wikipedia.org

Kostel Nejsvětější Trojice v Brně - Králově Poli 16.4.2014











Brno - Královo Pole - Kříž na rohu ulic Božetěchova a Kolárova
Tento kříž pocházející z roku 1791 stojí v místě kostela sv.Víta, zbouraného v roce 1785.

Kříž na rohu ulic Božetěchova a Kolárova v Brně - Králově Poli 16.4.2014







Brno - Královo Pole - Kříž na rohu ulic Kociánka a Křivého
Na tomto kříži (opravovaném v roce 2006) je napsáno:
Postaveno ke cti a chvále Boží
o. FRANTIŠKY BARTOŠOVÉ
L.P.1887

Kříž na rohu ulic Kociánka a Křivého v Brně - Králově Poli 26.3.2014





Brno - Královo Pole - Kříž na ulici Božetěchova (před kostelem)
Tento kříž byl opravován v roce 2005 a je na něm napsáno:
Ode mne pak odstup to,abych se chlubil,leč v kříži Pána našeho Ježíše Krista
- Galat:VI.14. -
Ke cti a slávě ukřižovanému Spasiteli
manželé Barbara a Martin Kamenický z Králova Pole.
Léta Páně 1871

Kříž na ulici Božetěchova (před kostelem) v Brně - Králově Poli 16.4.2014







Brno - Královo Pole - Kříž na ulici Metodějova (farní zahrada)
Tento kříž stojí ve farní zahradě, ale bohužel přes plot není vidět celý. Nepodařilo se mi o něm získat žádné informace a tak neznám ani nápis na soklové části kříže.

Kříž na ulici Metodějova (farní zahrada) v Brně - Králově Poli 16.4.2014



Brno - Královo Pole - Kříž na ulici Mojžíšova
Kříž byl zhotoven královopolskými farníky v roce 1870, ale ne vždy stával na tomto místě. Po 2. světové válce až do roku 1996 byl přesunut na druhou stranu ulice. V neděli 14. června 1998 byl královopolským farářem Pavlem Hovězou znovu vysvěcen. Opravován byl v letech 2000 a 2011.
Zdroj informací: encyklopedie.brna.cz

Na kříži je napsáno:
Trojice o zřídlo věčné!
Veškerenstvo chval Tě vděčné!
Dals nám Kříže slávu Pane
Nechť nám všem se spása stane!
Svému uKřižovanému Spasiteli
farníci
Královopolští
v srpnu
1870

Kříž na ulici Mojžíšova v Brně - Králově Poli 27.3.2014






Brno - Královo Pole - Pomník obětem rudoarmějců při osvobozování Brna
Tento pomník se nachází v parku na ulici Božetěchova a pochází z roku 1946. Jeho autorem je ing. arch. Jaroslav Brunno Kučera z Brna.
Místo je zároveň pohřebištěm padlých vojáků (ve 3 společných hrobech je uloženo 326 příslušníků Rudé armády,z nichž pouze u 75 padlých byla zjištěna totožnost) a vztahuje se na ně konvence o ochraně válečných hrobů.
Po roce 1989 byly z pomníku odstraněny symboly hvězdy, srpu a kladiva a zničena byla i originální fotografie padlého vojáka. Městská část dokonce uvažovala o odstranění pomníku, i když jsou zde přímo hroby padlých vojáků.
Pomník byl upravován po roce 1989, 27. 6. 2007 a v dubnu 2009. Současná úprava je znovu důstojná, i když se pomník často stává terčem vandalů.
Zdroj informací : encyklopedie.brna.cz

Pomník obětem rudoarmějců při osvobozování Brna v Králově Poli 16.4.2014











Brno - Královo Pole - Socha Piety s křížem na ulici Křižíkova
Tato barokní plastika Piety s křížem je zapsána do seznamu kulturních památek od 03.05.1958. Renovována byla v letech 1790, 1929 a 2001.

Socha Piety s křížem na ulici Křižíkova v Brně - Králově Poli 26.3.2014








Brno - Královo Pole - Socha slévače na ulici Košinova
Tato socha "Slevače" bývala původně umístěná na nádvoří Královopolské strojírny před slévárnou a jejím autorem je Oldřich Martínek. Od roku 2000 stojí před areálem soukromé firmy Dosting, s.r.o. na Košinově ulici číslo 19.

Socha slévače na ulici Košinova v Brně - Králově Poli 16.4.2014




Brno - Královo Pole - Socha sv. Floriána na Mojmírově náměstí
Uprostřed tehdejšího středu městečka (původně samostatného) Královo Pole na dnešním Mojmírově náměstí nechali místní farníci roku 1870 s výrazným přispěním Anny Demaj vybudovat dodnes působivou sochu sv. Floriána, patrona hasičů a ochránce proti požárům. Socha byla odlita ve známých blanenských železárnách hraběte Salma.
Zdroj informací: www.hrady.cz

Socha sv. Floriána na Mojmírově náměstí v Brně - Králově Poli 16.4.2014





Brno - Královo Pole - Socha sv. Jana Nepomuckého na ulici Božetěchova (před kostelem)
O této soše se mi podařilo najít jen jednu informaci a to, že byla opravena na podzim roku 2005.

Socha sv. Jana Nepomuckého na ulici Božetěchova v Brně - Králově Poli 16.4.2014





Brno - Královo Pole - Socha sv. Josefa na ulici Kociánka
Tuto sochu nechala zhotovit Josefka Mlaskačová v roce 1888 při příležitosti uctění památky jejího muže, který zahynul v roce 1887. Autorem sochy je Adolf Loos.

Na přední straně soklu je nápis :
Svatý Josefe - oroduj - za nás
Na zadní straně soklu je nápis :
Zde na tomto místě
byl dne 20. července 1887
neštěstím postižen
JOSEF MLASKAČ
majitel domu v Králově Poli
načež dne 22. července 1887 v Pánu zesnul.
-
Smrti místo, smrti dobu.
Nikdy nikdo nepředví.
Jedině že dojdem hrobu
Každý s bezpečností ví.
-
Na památku zbudovala pomník tento
jeho manželka
JOSEFKA MLASKAČOVÁ
1888

Socha sv.Josefa na ulici Kociánka v Brně - Králově Poli 26.3.2014






Brno - Královo Pole - Zámek Kociánka
Zámek Kociánka byl pojmenován podle místní polní tratě, která vznikla při rabizaci statků Antonínem Kotzianem z Kronfeldu. Na starších základech postavila rodina Schafftgotschova roku 1825 nevelký klasicistní zámek. Později zde byl zřízen Dětský ústav pro tělesně postižené, který roku 1958 přešel do správy Ústavu sociálního zabezpečení, byl rozšířen a roku 1961 byl v jeho sousedství vybudován domov důchodců. Zámeček dnes působí velmi nenápadně, protože se trochu ztrácí v okolní zástavbě domova důchodců a dalších přístaveb.
Zdroj informací: www.hrady.cz

Zámek Kociánka v Brně - Králově Poli 









A to je z Králova Pole vše. Víc památek a zajímavostí jsem v této katastrální části Brna neobjevil.
Záměrně ale nezařazuji budovy, kterým budu časem věnovat jiný projekt. Pokud přesto víte o nějakém dalším objektu, který zde není uveden, budu velice rád za každou informaci.

Přesnou lokaci všech objektů, které jsem zde uvedl, můžete zanedlouho najít v turistické části mapy.cz , kterou jsem jako vždy aktualizoval

11 komentářů:

  1. Pro mne už navždycky bud Královo Pole spojené s vyprávěním Miroslava Donutila a slavnou otázkou:" Odkud pocházíš Gaie?"..... "Z Ktálova Pole ty vole!".

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jestli jsem si někdy předtím u tebe v komentářích posteskla nad tím, že tebou vyfocené památky většinou nemají pěkné okolí. tak dnes to neplatí! Až na ten kříž s jeřábem, který se líbí Vendy, je všude krásná zeleň, nebo aspoň čisto a milo. Jak je vidět, když se chce, tak to jde.   

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Toho kříže jsem si všiml jen náhodou a pořízené snímky jsou jen z nouze cnost,protože přes ten plot to jinak nafotit nešlo.S tím ostnatým drátem jsem to tak chtěl,ale bez jeřábu to nešlo   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Záleží na městské části a taky na počasí.Kdybych fotil na jaře,když všechno okolo kvete, tak by atmosféra na fotkách byla příjemnější Ovšem některé objekty by zase přes listy stromů nebylo vidět.Proto fotím drobné památky nejradši v předjaří   

    OdpovědětVymazat
  5. [6]: No jo, jenže někdy se nedá najít, Patriku!   

    OdpovědětVymazat
  6. Areál na Božetěchově znám, protože jsem studoval Elektrotechnickou fakultu VUT a bylo to jedno z mnoha míst, kam jsme chodili na výuku. Teď tam sídlí Fakulta informačních technologií VUT a navíc se ještě rozkročila přes ulici.

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Královo Pole je rozlehlá čtvrť a já se tam toulal tři odpoledne,abych tohle nafotil.Rozhodně si ale nemyslím,že jsem objevil všechno   

    OdpovědětVymazat
  8. Patriku, kdykoliv hledám nějakou fotku, jdu se podívat, jestli jsi to náhodou nefotil. Jsem královopolský rodák, tak tato stránka je pro mne poklad. Zajímám se právě o ten klášter a kartuziány. Malé vylepšení, ta kaplička v areálu kláštera má odborný název ostatková kaple. Oni si kartuziáni potrpěli na ostatky svatých, byly i na bočních oltářích v kostele, než to z jednoho někdo ukradl. Na kapličce je nad vchodem napsáno HEROIBUS - hrdinům. Ale není to jejich márnice, jak se někdy omylem píše, oni pohřbívali z cely přímo do země. Jinak hezké věci jsou i v areálu Kociánky (myslím tu, co máš fotky zámečku). Jsou tam plastiky z nějaké kamenické soutěže, krásné jezírko s vodopádem a několik památníků, Snadno se tam dostaneš přes vrátnici za tou pietou, co jsi taky fotil. Zdeněk

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: Mám radost,že se moje stránky líbí a že je někdo navštěvuje častěji

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji