27. srpna 2016

Svatá u Brankovic 23.7.2016

Dnes bych vám chtěl představit jedno zajímavé místo, které se nachází v katastru obce Brankovice (okr. Vyškov)


Nachází se jen asi 200 metrů od hlavní silnice I/50 vedoucí z Brna na Uherské Hradiště a Starý Hrozenkov, přesněji po nevýznamné odbočce na polní cestu, poblíž lesíku mezi obcemi Brankovice a Malínky.

Svatá u Brankovic 23.7.2016


A co že je tady tak zajímavého ?
No především studánka s výbornou vodou a nad ní stojící kaplička zasvěcená Panně Marii Bolestné, před níž stojí pískovcový kříž. To vše doplňuje nedaleko stojící novodobý dřevěný altánek.



Kaplička byla postavena v roce 1704



Letopočet a název místa se ukrývá v latinském nápisu v kameni pod svatyní.

Pod ní se také nachází studánka hluboká 1,7 metrů, odtud je voda vedena potrubím k pohodlnému odběru a občerstvení návštěvníků.

Stavba samotná je důkazem lidového stavitelství období baroka.

Kaplička je zasvěcena Panně Marii Bolestné.

Ve svatyni je umístěna kopie původní dřevěné sochy.

V letech 2007 - 2008 proběhla obnova kapličky se studánkou za velkého pracovního nasazení nejen občanů Brankovic. Opakovaný rozbor vody ve studánce prokázal, že tato voda je stále kvalitní a tedy pitná



Nedílnou součástí kapličky s pramenem a celého tohoto místa byl i v minulosti kříž, nejdříve dřevěný, posléze nahrazený ve třicátých letech minulého století pískovcovým.

Kříž byl restaurován v roce 2009 nákladem 93 415 Kč, přičemž byl kompletně rozebrán, jeho horní část nově vyrobena a základ pod křížem byl vybudován zcela nový.
Na kříži jsou čitelné nápisy: "Pojďtež ke mne všickni, kteříž pracujete a obtíženi jste, a já vás občerstvím" a "Věnovali manželé KOCÁBOVI z Brankovic"





Altán vybudovaný Občanským sdružením Branek pomocí grantu z Nadace VIA slouží k odpočinku a načerpání nových sil na tomto místě. Musím říci, že mě se tam odpočívalo moc hezky

Informace k tomuto článku jsem čerpal z infotabule, která se v areálu také nachází




A to by bylo z pořízených fotek asi tak vše. 
Doufám, že se vám toto místo líbilo.
Mě tedy moc, v době mé návštěvy mělo parádní atmosféru. Návštěvu tedy mohu pouze doporučit


10 komentářů:

  1. Cha, v Brankovicích měl svou první svadbu můj nevlastní brácha. Byla to šílenost trvající tři dny. Nakonec se stejně rozvedl, začalo mu hrabat, snažil se o demonstrativní sebevraždu tím že šel proti rozjíždějícímu se vlaku a nakonec zemřel sám a nikdo o tom vůbec nevěděl. Našli ho náhodou asi tři dny po smrti.Možná místo toho, aby chlastal, ale pil tuhle vodu když jí měl po ruce byl by možná pořád naživu. Bylo mu totiž padesát když umřel .....

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je úžasné místečko. Je fajn, že se dokonce dělá rozbor vody a že je zaručeno, že je pitná. Určitě bych ochutnala, chvilku poseděla ve stínu altánku a kochala se studánkou s kapličkou. Takto řešený pramen jsem ještě neviděla.

    OdpovědětVymazat
  3. To je kouzelné místo, Patriku, dýchá z něho úžasná pohoda.

    OdpovědětVymazat
  4. Ksásné, osvěžující místečko s posezením ve stínu. Tam by se mi líbilo vysedávat, kdybych ho měla poblíž. U nás je tolik krásných zákoutí, které člověk nemá šanci za život navštívit.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Tak nějak nevím, co na to říct. Ale pochybuji,že by zrovna voda byla lék

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Je to pěkné místo k odpočinku Dokonce jsem zvažoval možnost,že bych tam s rodinkou přespal,ale letos už to nestihnu.Stejně jako spoustu dalších věcí

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Já z fotek až tak nadšený nejsem,protože většina byla focená v protisvětle , ale místo je to opravdu pohodové . Určitě se tam ještě někdy kouknu   

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: To je přesné, u nás je krásně v každém kraji. Jen se musí člověk pořádně koukat a občas taky zastavit   

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Asi ne .... na něm se bohužel podepsala matinka a geny. Alkoholický, po matince. A pak naprostý zákaz styku s otcem, klidným, hodným a abstinentem (takže zcela nudným člověkem)v době kdy ho nejvíc potřeboval. To ho sebou raději matinka tahala po hospodách spolu se starší sestrou.

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Vždycky to nejde, jak by si člověk představoval, Patriku.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji