20. srpna 2016

Ramzová – kaple sv. Rocha 12.8.2016

Dnes vám chci představit novogotickou kapli sv. Rocha postavenou roku 1897 v obci Ramzová (v současnosti součást Ostružné)


Ramzová leží v Olomouckém kraji, v okrese Jeseník. V současnosti je částí obce Ostružná, od které je vzdálená asi 1 km severovýchodním směrem. Vesnicí prochází historická zemská hranice Moravy a Slezska, přičemž většina zástavby leží ve Slezsku, zatímco na Moravě leží jen několik málo čísel popisných. Ve vsi jsou pěkné ukázky lidové architektury a také novogotická kaple sv. Rocha, kterou chci dnes podrobněji představit.

Ramzová - kaple sv. Rocha 12.8.2016

Byla postavena na konci 19. století na místě starší dřevěné kapličky.

Kaple je postavena za použití cihel a kamene, je zaklenuta valenou klenbou a její podobu zvýrazňuje sedlová střecha s jehlancovitou věžičkou.






Kaple je postavena ve stylu novogotickém, což byl v druhé polovině 19. století oblíbený styl. Jednolodní stavba je orientována k východu, závěr kaple je trojboký, strop tvoří valená klenba. Nad vchodem je malá jehlancovitá věžička.


V interiéru se nachází oltář s obrazem sv. Rocha, tedy světce, který se stal patronem všech trpících, zejména těch, kteří byli zasaženi morem. Dále si zde můžeme prohlédnout např. obrazy Srdce Pána Ježíše a Panny Marie s dítětem.





Oltářní obraz zobrazuje patrona kostela. Sv. Roch měl pocházet z Montpellieru v jižní Francii. Po smrti svých rodičů údajně rozdal majetek chudým a věnoval se poustevničení a léčbě nemocných. Několik nakažených morem i zázračně uzdravil. Sám onemocněl morem u Piacenzi v Itálii. Uchýlil se někam za město, ale našel se nějaký věrný pes, který mu donášel jídlo. Z nemoci se vyléčil. Zemřít měl ve vězení ve svém rodišti, kde ho nepoznaného vrhli do žaláře pro vyzvědačství... Kult sv. Rocha se šířil od 15. století. Jestliže je kaple na Ramzové zasvěcená právě jemu, je to kvůli hladomoru, který zde řádil o půl století dříve.


Ve velmi příjemně prosvětleném interiéru této kaple můžeme vidět kromě různých obrazů, sošek andělů nebo křížové cesty také pamětní desku, určenou obětem I. světové války.

Přes léto bývá kaple volně přístupná. Vystoupat se dá dokonce i na kruchtu, osvětlenou kruhovým oknem, nacházejícím se - při venkovním pohledu - nad neogotickým portálem.
O víkendu kolem 16. srpna se zde koná - na počest památky patrona sv. Rocha - Ramzovská pouť. Kaple už také neslouží pouze jako místo církevních obřadů, ale postupně se stala skutečným stánkem kultury, kde probíhají např. poslechové koncerty. Oblíbenou tradicí se stala vánoční mše nebo také zpívání u harmonia.
V roce 1997 v Ramzové proběhly oslavy 100. výročí kaple, která za minulého režimu zchátrala a teď se jí začalo opět blýskat na lepší časy. Před kaplí byly v rámci oslav slouženy mše a prodávaly se různé upomínkové předměty. Následně se mše sloužívala každou prázdninovou neděli. Později se však kaple opět uzavřela a znovu několik let chátrala. Až v roce 2009 se dočkala částečné obnovy a od léta roku 2012 se kaple sv. Rocha postupně stává místem pro konání - byť zatím ojedinělých - svatebních obřadů.







Křížová cesta v kapli sv. Rocha v Ramzové

















A to je pro tentokrát z kaple sv.Rocha v Ramzové vše.
Celou sérii pořízených snímků můžete najít v galerii, která se nachází ZDE.

Informace k tomuto článku jsem čerpal z : cs.wikipedia.org a www.turistika.cz a www.turistika.cz


P.S.: Tímto článkem se zapojuji do dalšího kola soutěže Sakrální stavby u VendyW.

9 komentářů:

  1. Krásná kaplička.  Hele, stejně to tentokrát bude přesahovat do dalšího měsíce.  Jsem na chatě na mobilním internetu a už mám minimum dat, navíc je to šílenej vopruz dělat na tabletu, takže si s tím počkám až na doma.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kaple je úžasná. Stojí na hezkém místě, vypadá to jak v parku, nebo lesíku a je moc pěkná zvenku i uvnitř. Oceňuji, že je volně přístupná a přitom tak čistá a úhledná a prima je možnost vše si prohlédnout úplně zblízka.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Sliboval jsem,že do dalšího kola něco přidám a to jsem splnil. Kdy to kolo bude nechám v klidu na tobě   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Budeš se divit,ale kaple stojí asi dvacet metrů od hlavní silnice,která spojuje Jeseník a Hanušovice. Jedinné co brání přímému pohledu je řada stromů,ale když se člověk kouká,je to vidět i z té hlavní   

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý příspěvek do soutěže, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná stavba. Kámen a červená omítka lemování tvoří hezký celek. I vybavení kaple mne překvapilo. Výborný článek.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Mám velkou radost,že se ti kaple líbí A děkuji za hlas!

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Je to taková za stromy ukrytá krása a přitom jen kousíček od hlavní cesty! Byly jsme v Ostružné v pěti autech (holky celý týden,já musel zpět do práce) ,ale kromě naší osádky se tam za celou dobu nikdo nezastavil. Přitom na prohlídku stačí jen chvilička a od auta ujít je deset kroků

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: To jsem ráda a není zač.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji