22. března 2017

Chotěborky 18.6.2016

Dnes vám chci představit některé památky obce Chotěborky, která se nachází na vyvýšeném návrší mezi Velkým Vřešťovem a Velichovkami na Trutnovsku


Tato kouzelná vesnička leží stranou veškerého dění a dnes jde o zapomenutou obec s pouhými 25 obyvateli. Skrz obec nevede žádná silnice, takže náves zůstala návsí, dá se tu v poklidu posedět a obdivovat zdejší atmosféru.
Obec Chotěborky (původní název byl Chotěbořice) patří k nejstarším v Čechách. Písemně je připomínána v roce 1355, ale první osídlení zde bylo prokázáno již v době eneolitu, tj. asi 3000 let před Kristem. Během středověké kolonizace tu vznikla osada i s románským kostelíkem.
Střed obce dnes tvoří malá náves s barokním sloupem sv. Jana Nepomuckého a lípami, pod kterými stojí socha Krista Dobrého pastýře. Na náves navazuje hřbitovní areál s pozdně gotickou dřevěnou zvonicí a kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který stojí uprostřed hřbitova, na který se vchází kamennou bránou s nádherným portálem s barokní sochařskou výzdobou. Hřbitov obklopuje kamenná zeď, do které je vsazeno jedenáct znakových náhrobků z 16. století, přičemž ten nejstarší pochází z roku 1546. Náves dotváří i krásné stavení, kde se narodil v roce 1731 hudební skladatel František Xaver Dušek.
Chotěborky si dodnes z větší části zachovaly svůj původní ráz a tak byla obec prohlášena za chráněnou vesnickou památkovou zónu.

Informace k dnešnímu článku jsem čerpal ze stránek : www.turistika.cz a bohemiaorientalis.cz a cs.wikipedia.org


Chotěborky 18.6.2016


Chotěborky - kostel Nanebevzetí Panny Marie
Původně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven na místě staršího dřevěného kostelíka umístěného uvnitř hradištního opevnění, který vyhořel. Doložený je v roce 1348, kdy byl založen nový oltář. Z původní gotické architektury je zachován jižní portál z první poloviny 14. století. Za husitských válek byl kostel vyloupen a vypálen, později byl opraven. V první polovině 18. století byl barokně přestavěn do dnešní podoby.

Chotěborky 18.6.2016 - kostel Nanebevzetí Panny Marie

















Chotěborky - gotická zvonice
Samostatně stojící pozdně gotická roubená zvonice z konce 16. století má osmibokou dolní část a vysokou jehlanovitou střechu krytou šindelem. Okenní otvory zvonového patra kryjí výklopné okenice.
Je to jediná zvonice v Čechách s konstrukcí nahoru sbíhavého hranolu štenýřů (čtyř rohových nosných sloupů). Za I. a II. světové války byly zrekvírovány zvony z let 1548, 1555 a 1618. Dnes je ve zvonici zavěšen větší zvon z roku 1576 a umíráček z roku 1928. Jde o jednu z nejcennějších zvonic v Čechách.

Chotěborky 18.6.2016 - gotická zvonice








Chotěborky - vstupní hřbitovní portál
Honosný kamenný barokní portál ve hřbitovní zdi s reliéfem Nanebevzetí Panny Marie pochází z doby okolo roku 1740. Byl vytvořený v dílně bratří Pacáků.

Chotěborky 18.6.2016 - vstupní hřbitovní portál








Chotěborky - sloup sv. Jana Nepomuckého
Barokní sloup sv. Jana Nepomuckého pochází z doby kolem roku 1730. Sloup je dílem buď barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna, nebo byl vytvořen v jeho dílně (dílně bratří Pacáků), která pracovala pro šlechtický rod Šporků. Od roku 1958 je sloup chráněnou nemovitou kulturní památkou.

Chotěborky 18.6.2016 - sloup sv. Jana Nepomuckého










Chotěborky - hospodářská usedlost čp. 3
Mezi další kulturní památky patří dům č. 3, zde se narodil v roce 1731 hudební skladatel, přítel Mozartův František Xaver Dušek. V témže domě se narodil jeho synovec František Dušek, lesnický odborník, autor první česky psané vědecké knihy lesnické, přeložené z příkazu císaře Josefa II. do češtiny.

Chotěborky 18.6.2016 - hospodářská usedlost čp. 3




Atmosféru návsi dotváří i tato socha pod lípami u kostela

Chotěborky 18.6.2016 - Socha Krista Dobrého pastýře





Chotěborky - kříž na rozcestí
Poslední památka, kterou jsem v Chotěborkách nafotil, je kříž u odbočky z hlavní cesty. Ten pochází z roku 1888 a byl postaven nákladem obcí Vilantic a Chotěborek. Nápis na soklu zní:
" Kdokoliv s bolestí kráčíš, cestou toho života, tvář svou horkou slzou máčíš, a v tvém srdci tesknota. Ó sem pohled duše čistá, a viz na kříži tu Krista, pak lich kráčet budeš dále. Boha za vše chválit stále."

Chotěborky 18.6.2016 - kříž na rozcestí









Na území Chotěborek se nachází ještě pěkná socha Panny Marie, ale k té jsem bohužel nedošel a tak ji nemám nafocenou. Stejně jako budovu fary či znakové náhrobky z 16. století v hřbitovní zdi a i ten sloup sv. Jana Nepomuckého by se dal zachytit určitě lépe. No nic, budu se tam muset podívat ještě jednou, ale to mě vůbec nevadí, protože tohle místo  rozhodně za další návštěvu stojí.


13 komentářů:

  1. Víska malá, leč v půvabném kraji. Má sice jen 25 obyvatel, za to jeden rodák vydá za stovky.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Jo,jo. Je to moc pěkné místo a s bohatou historií

    OdpovědětVymazat
  3. Chotěborky jsou malebné místečko a k té malebnosti velkou měrou přispívá i ta krásně modrá obloha s bílými beránky. Líbí se mi, jak jsou všechny ty zajímavé památky na jednom místě, jen pár kroků od sebe. Jestli se tam ještě někdy podíváš a přineseš další fotky, nebudu se zlobit.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Kromě toho kříže jsou všechny památky okolo návsi,takže opravdu není nutné chodit daleko. Pokud to jen trochu půjde,tak se tam určitě podívám znova

    OdpovědětVymazat
  5. To je opravdu kouzelná vesnička, Patriku, přímo pohádková.

    OdpovědětVymazat
  6. Doslova vyčerpávající popis a krásné fotografie, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Navštěvoval bych a ukazoval málo známá místa rád, ale jaksi není správná konstalace na jejich objevování. Momentálně si můžu dovolit navštěvovat jen místa v nejbližším okolí a ty už jsem tu ukazoval mockrát. Naštěstí mám ještě ty motýlky   

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: O každém nově navštíveném místě se snažím najít všemožné informace a z nich potom udělat nový přehled. Občas se to i povede   

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: No jo, na tohle je potřeba hodně času, Patriku, a ten nemáš, to je mi jasné.

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: Problém není jen v čase, ale hlavně ve financích. Máme teď dost napnutý rozpočet, ale snad se to už brzy změní k lepšímu. Každopádně mám ještě něco v archivu, takže pořád je co zpracovávat   

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Máš pravdu, Patriku, leze to i do peněz a pořádně!

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji