10. března 2019

Bzenec - zámek

V říjnu 2018 jsem se byl po dlouhé době podívat na zámek v Bzenci. Bohužel už na první pohled bylo vidět, že se zde nic nezměnilo



Zámek je totiž pořád opuštěný a nevyužívaný.
Přístupný je ovšem udržovaný zámecký park, který za návštěvu také stojí.

Bzenec - zámecký park 13.10.2018


Mým hlavním cílem k focení byla ovšem budova zámku

Bzenec - zámek 13.10.2018














Dopoledne se zámecká budova z parku fotí obtížně


Tak jsem se tam pro jistotu zastavil ještě odpoledne



Poslední záběr z dnešního výběru je pořízen od nedaleké kaple sv. Floriána, kterou vám představím někdy příště

Přesto, že je objekt zámku v Bzenci opuštěný a postupně chátrá, myslím si, že za pozornost rozhodně stojí. Snad vás o tom přesvědčily i předchozí záběry.

Pokud by někdo chtěl vidět všechny moje fotografie tohoto místa (i ty z roku 2008), tak se stačí podívat do galerie, která se nachází ZDE.


Nakonec přidávám pár informací z historie tohoto objektu:
Tam, kde stojí nynější zámek, byla původně opevněná pozdně gotická tvrz s dvěma příkopy a zdí, která byla v průběhu 16. století přebudována na renesanční zámek. Tento zámek byl barokně přestavěn podle projektu architekta Domenica Martinelliho v letech 1709 – 1710 hrabětem Erdmanem Kryštofem Pruskovským. V roce 1775 došlo k úpravám zámeckého nádvoří, jež bylo nově dlážděno a v 90. letech byl zámek opravován včetně příkopů kolem zámku.
V roce 1852 hrabě Vilém z Reichenbachu nechal tento barokní zámek zbořit a na jeho místě v roce 1855 vybudoval nový v tehdy módním slohu novoanglické gotiky. Výstavbou moderního zámku se chtěl vyrovnat nejpřednějším šlechtickým rodům té doby, jež nechaly vybudovat zámky jako Lednice či Hluboká. Díky machinacím dodavatelů stavebního materiálu, kvůli kterým se náklady šplhaly do astronomických výšek, se však natolik zadlužil, že nakonec zvolil východisko z této situace sebevraždou v roce 1866.
Při této přestavbě se rovněž vytvořila zcela nová zámecká zahrada již ve stylu krajinářského parku. Zámek měl původně ještě nad vchodem z nádvoří centrální věž. Ta se ale začala kvůli slabým základům naklánět a musela být roku 1862 odstraněna. Druhé poschodí zámku již zůstalo nedokončeno. Zámek je dvoutraktový s vysunutými věžemi vepředu stanovými s arkýři, vzadu s cimbuřími na krakorcích. Vchod je chráněn balkónem na pilířích. Zámek je obklopen z přední části kolem nádvoří hospodářskými budovami a při vstupu chráněn zdí s přístavky.
Zámek získalo v roce 1938 vinařské družstvo, jež si ho postupem času přebudovalo ke svým účelům, a negativně ovlivnilo jeho stav nešetrnými stavebními úpravami. Navíc v roce 1952 došlo v půdních prostorách k požáru a následná oprava střechy neobnovila střešní vikýře, čímž byl původní vzhled budovy silně narušen. Nyní je zámek ve vlastnictví města a jaké bude jeho další využití, je ve hvězdách.

Informace jsem čerpal ze stránek :  www.starybzenec.cz



4 komentáře:

  1. Říkala jsem si, že to nebude nic moc starého. Je to taková divná docela spatlaná stavba. Je tedy mnoho
    zajímavějších staveb v tomto stylu které vznikly. Možná no je tím, že to nikdy nebylo dostavěné do podoby v jaké to bylo projektováno, nevím. Ale přirovnala bych to k podnikatelskému baroku 18.století. ale i tak si nezaslouží aby chátral.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On na tom bude mít asi hodně velký vliv i stavitel, který nejen že nepoznal, že dodavatel materiálu se dopouští četných podvodů a díky tomu náklady na stavbu rostou do závratné výše, ale nepoznal ani to, že zámek byl postaven proti původnímu záměru obráceně !!!
      Vzhled zámku hodně změnila nutnost zbourání vysoké středové věže a taky ty chybějící střešní vikýře. Viděl jsem dobové obrázky a fotografie, a na nich byl původní vzhled pro oko o mnoho příjemnější !

      Vymazat
  2. Ptala jsem se manžela a on žije v domnění, že v zámku je stále vinařský závod. Tak asi už není. Ale i tak je to zajímavé místo a za opravu by zámek stál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zámek byl prodán vinařům v roce 1938 a od té doby se stal i jejich sídlem, které si upravovali podle svých potřeb. Bohužel ne vždy to byly úpravy povedené. V prosinci 2002 koupilo objekty zámku i přilehlého parku město Bzenec s tím, že mělo velkolepé záměry, ale na ně pravděpodobně nesehnalo finance. Zámek je opuštěný, ale relativně udržovaný

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji