8. března 2019

Koniklec velkokvětý 6.3.2019 v PR Kamenný vrch v Brně

Jak jsem psal v minulém článku, příroda letos s příchodem jara začala opravdu brzy, o čemž svědčí mimo jiné i rozkvetlé koniklece v PR Kamenný vrch v Brně



Ve středu 6.3.2019 jsem měl odpoledne pracovní schůzku, která se ovšem (z pro vás nepodstatných důvodů) musela o hodinu posunout a tak jsem volného času využil ke krátké návštěvě PR Kamenný vrch v Brně, což je lokalita s největším výskytem koniklece velkokvětého v Evropě. Bývá udáváno, že se zde nachází více než 55 tisíc trsů rostlin.

A k mému velkému překvapení už v tuto brzkou dobu značný počet těchto rostlin začínal kvést! Byla to krásná podívaná a já se ji samozřejmě pokusil zachytit.
Tady nabízím ukázku toho, jak to dopadlo....

Koniklec velkokvětý 6.3.2019 v PR Kamenný vrch v Brně

















A to si myslím, jako ukázka pořízených záběrů stačí.
Všechny mé fotografie z této návštěvy konikleců najdete uložené v archivu, který se nachází ZDE


P.S:
Koniklec patří na seznam přísně chráněných druhů rostlin podle Bernské úmluvy a v Česku je chráněný jako silně ohrožený druh. Přesazování rostlin z přírody je nezákonné a zpravidla neúspěšné, protože rostlina má lehce zranitelný dlouhý kořen. Semena však klíčí velice dobře, ale jejich sběr v přírodě také není povolen (chráněna jsou všechna vývojová stádia).
Koniklec je vysoce jedovatý, a vytváří srdeční toxiny a oxytoxiny, zpomalující srdeční tep. Požití vede k snížení krevního tlaku, hypotenzi a kómatu !

Informace k dnešnímu příspěvku jsem převzal ze stránky :  cs.wikipedia.org

6 komentářů:

  1. Nádherné fotky, Patriku! :) Je to nádherná lokalita tam u vás :), u nás bývají později a tolik na jednom místě jich tady nejspíš ani nemáme. Moc pěkné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc ! Na této lokalitě je největší výskyt konikleců v Evropě, proto tam rád chodím. Nemusím je totiž moc hledat - jsou skoro všude !!!

      Vymazat
  2. Huňáčci chlupáčci! Já zjistila, že už z těch mých nemám ani ň. Takže zase se soustředit na nákup a zkusit je zasadit jinde....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám ty kupované v předzahrádce pořád drží, ale je fakt, že na ně moc pejsků nechodí :)

      Vymazat
  3. Úžasné. Koniklec je kvítečko, které miluju a také jsem si ho koupila na zahradu. letos však po něm není ani památky. Myslela jsem, že vykvete později, ale jak vidím, je už jeho čas a u nás nic. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žena mi nějaké koniklece taky vysázela do předzahrádky (prý abych nejezdil fotit daleko) ,ale ty nám ještě taky nekvetou. Asi to záleží na místních podmínkách.

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji