2. května 2019

Veselí nad Moravou - zámek 13.10.2018

V sobotu 13.10.2018 jsem si kromě parku prohlédl i samotný objekt zdejšího zámku


Do těchto míst jsem se vydal po deseti letech a musím říct, že už na první pohled se zde nic nezměnilo. Objekt chráněný jako kulturní památka nadále chátrá !!!


Zámek byl původně vybudován jako vodní hrad kolem poloviny 13. století a tím se řadí k nejstarším hradům na moravském území. V 16. století byl přestavěn na renesanční zámek. Později zde vznikla zahrada s několika architektonicky zajímavými stavbami, vzácnými dřevinami a jezírky. Zámek byl později několikrát upravován až do současné pozdně klasicistní podoby. Na konci Druhé světové války byl těžce poškozen.
Po vynuceném odchodu rodiny Chorinských z republiky připadl zámek městu. Jeho stavebně-technický stav po válce nebyl dobrý, v havarijním stavu byly zvláště střechy, opravené v letech 1945–1947. O dva roky později došlo k opravě fasád. V sedmdesátých a osmdesátých letech zámek využívaly Jihomoravské trubkárny jako internát. 
V devadesátých letech se jeho vlastníkem stala firma LCS zámek, která stavbu staticky zajistila.a nechala si zpracovat projekt přestavby zámku na hotel, ale k jeho realizaci již nedošlo, protože vlastnící firma šla do konkursu a následné likvidace. Zámek byl proto v roce 2003 prodán v dražbě. 
Nový majitel provedl základní záchranné práce, obnovu klempířských prvků a opravu krovu, ale po té se práce zastavily. Momentálně majitelé zámku, manželé Hamašovi, dluží městu milion korun na nájemném a další tři miliony korun město požaduje jako náhradu škody. Majitelé přestali úplně komunikovat a nikdo nezná jejich další záměry.


Informace jsem čerpal ze stránek :  www.kudyznudy.cz  a  cs.wikipedia.org  a  prazdnedomy.cz 



Veselí nad Moravou - zámek 13.10.2018


















Všechny moje fotografie (z roku 2008 i 2018) zámku ve Veselí nad Moravou najdete v galerii, která se nachází ZDE


5 komentářů:

  1. Zámek by byl nádherný, kdyby se někomu podařilo ho opravit.Ono je to ale velikánské sousto, které si majitelé asi nedovedli představit. Třeba Nové Hrady se majitelům podařilo nejen opravit, ale i zvelebit krásně okolí. Moc by mne zajímalo, jak jsou na tom třeba České Rudoltice (malá Hlubolá). Měli již opravenou krásně bílou věž, ale už asi nežije kamarádka, která mne tam vzala, a která mi poslala fotku částečně opraveného zámku. Proto nemám nové zprávy. Tohle by bylo opravdu nádherné sídlo. Ale vodotrysk funguje jak koukám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém bude asi někde jinde, protože tito majitelé vlastní i zámek v Dalešicích (mimochodem taky památkově chráněný) a tam je to stejné. Místní radnice záměry vlastníka nezná, protože nekomunikuje, a zámek chátrá !
      Okolí zámku ve Veselí je vlastnictvím obce a ta se o tyto prostranství stará. Proto funguje i vodotrysk.
      Na zámku v Českém Rudolci jsem byl shodou okolností loni. Fotky si můžeš prohlédnout tady: https://www.zonerama.com/Frypat/Album/4619167

      Vymazat
    2. Dík, tak koukám, že stále je tam opravena jen ta vnitřní věž a jinak to tedy stojí.

      Vymazat
  2. Velmi tristní stav krásné budovy.... škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezbývá než doufat,že se najde nový majitel, který se o tento krásný objekt postará

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji