8. března 2013

BRNO - Stará radnice

Dnes vám chci ukázat pár záběrů Staré radnice v Brně



Podklady k dnešnímu příspěvku jsem čerpal z Wikipedie, celý článek najdete ZDE
Stará radnice v Brně je bývalá radniční budova a nejstarší světská stavba ve městě. Nachází se na katastrálním území Město Brno, mezi Zelným trhem a náměstím Svobody na Radnické ulici. Počátky stavby sahají do 13.století. Jako radnice stavba sloužila až do roku 1935, poté radní přesídlili do nedalekého nově zrekonstruovaného Zemského domu, kterému se proto začalo říkat Nová radnice.

Brno, Střed - Stará radnice 2.3.2013













K brněnské Staré radnici se váže několik pověstí. Zřejmě nejznámějšími jsou pověst o brněnském drakovi a o brněnském kolu, přičemž oba tyto předměty jsou dosud vystaveny v průjezdu v přízemí věže. Další legendy, které mají souvislost se Starou radnicí, vyprávějí o pokroucené fiále na radničním gotickém portálu a o zazděném mužíčkovi v Mečové ulici.

Brněnské kolo
Kolářský mistr Georg (Jiří) Birk žijící v Lednici se v hospodě s kamarády vsadil o 12 tolarů, že mezi východem a západem slunce pokácí strom, vyrobí z něj kolo, které poté dokutálí z Lednice až do Brna k rychtářovi, který mu o tom předá potvrzení. To se mu prý skutečně povedlo 14. května 1636 a od té doby visí Birkovo kolo v průjezdu radnice.
Vystavené kolo ale bylo vyrobeno v dílně a nepochází ani z jednoho kusu dřeva.

Brněnský drak
Existuje více variant pověsti o brněnském drakovi. Jedna z nich vypráví o drakovi, který se usídlil v blízkosti Brna a který ohrožoval obyvatele i jejich dobytek. Aby se jej zbavili, jistí odvážlivci mu dovezli kožený vak s nehašeným vápnem (případně sírou), který drak sežral. Dostal poté žízeň a pořádně se napil vody, což jej ale zabilo.
V jiné verzi se drak objevil u Trutnova, kde jej i zabili. V Brně se zrovna tehdy (v roce 1608) konal sněm, jehož účastníkem byl i arcivévoda Matyáš, kterému zabitého draka trutnovští darovali. Arcivévoda ale draka po skončení sněmu daroval městu Brnu, které jej vystavilo v průjezdu radnice.
Existence vystaveného "draka" (ve skutečnosti vycpaného krokodýla) je doložena již v roce 1568, kdy jej za čtyři zlaté namaloval malíř. V dalších letech pak byl ještě dle záznamů (městských účtů) odčervován, vykuřován a jinak restaurován



Pokroucená fiála
Pro nový portál si brněnští radní pozvali mistra Antonína Pilgrama, místního rodáka, který se vyučil u pražských kameníků. Slíbili mu tři hřivny stříbra, náklady na materiál a mzdu pro pracovníky, když postaví takový portál, který nikde nemají. Nezaplatili mu ale zálohu, Pilgram začal na zlost pít, ale zároveň kreslil plány. A když dělníci začali portál sestavovat z dílů, které vytesali dle mistrových plánů, zjistili, že fiály (zvláště ta nejvyšší prostřední) jsou pokroucené. Pilgramovi proto radní chtěli strhnout odměnu a také celé město se mu posmívalo, kamenický mistr tedy proto raději odešel do Vídně, kde se podílel na stavbě katedrály svatého Štěpána.
Jiná verze hovoří o tom, že mistr Pilgram nedostal za svoji práci vůbec zaplaceno, a proto naschvál ohnul prostřední fiálu portálu (řka, že je pokřivená jako spravedlnost v městě Brně), aby se radním pomstil.







A to je z pořízených fotografií vše.
Ještě dodávám, že věž na Staré radnici slouží jako rozhledna, která ovšem byla zavřená. Prohlídky jsou možné až od dubna.

A to je ode mě ze Staré radnice opravdu vše. Mějte se fajn a já se zase někdy ozvu

15 komentářů:

  1. Moc děkuji za přiblížení Staré radnice a hlavně fotky. Něco jsem věděla, ale většinu jsem se dozvěděla od tebe. Hlavně jsem ráda za fotky, protože když jsem tudy kdysi procházela, vzala jsem to trochu fofrem a nestačila si vše dobře prohlédnout. Draka jsem ale okoukla pečlivě.

    OdpovědětVymazat
  2. No téda, radní páni měli krásné sídlo pro svou práci. Ten dům je opravdu nádherný, má dokonce krásnou věž a vyprávění o pokřiveném prostředním fiálu portálu, bylo ohromně zajímavé. Kterápak verze je asi ta správná?!   

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná budova, a hezké pověsti je to opravdu skvost.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji, že jste sem dal fota Staré radnice. Když jsem měla malé děti, chodili jsme se všichni často dívat na draka. Ale to byla radnice téměř v dezolátním stavu.Teď je nádherná po rekostrukci   .

    OdpovědětVymazat
  5. Tama procházím často, oceňuji hlavně tvé záběry z vnitřku, tedy ze dvora - ta budova vypadá opravdu nádherně.

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Jsem rád,že se Ti to líbí

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Tipoval bych tu druhou verzi

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: V Brně se poslední dobou opravilo docela dost památek a je to pěkné pokoukáníčko

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Když jsem žil v Brně,tak jsem okolo taky chodil často,ale na nádvoří jsem byl snad jen třikrát. Je zajímavé chodit po městě jako turista a koukat na známá místa jiným pohledem...

    OdpovědětVymazat
  10. Brněnského draka znám dobře, ale budovu staré radnice jsem si nikdy pořádně neprohlédla. Do Brna fotit nejezdíme, pokud tam občas zavítáme, je to vždycky jen na chvilku.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Taky si myslím,že se radní moc nezměnili. I když na dnešní poměry by ta prostřední fiála musela být jak had

    OdpovědětVymazat
  12. Také to znám ve verzi, že pokroucení je pomstou za nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Už je v pořádku,protože tyhle fotky jsou z minulého víkendu

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji