1. března 2013

KLOBOUKY U BRNA

Tak mám konečně koleno natolik v pořádku, že už můžu chodit bez ortézy. Doktoři sice říkali, že mám nohu postupně zatěžovat, ale v pondělí už musím do práce. Vím, že je to krátká doba na zprovoznění, ale nedá se nic dělat, protože jsem doma už tři měsíce. Jako OSVČ jsem doma zadarmo a už začínáme mít existenční problémy, tak to musím nějak zvládnout. Příští týden tedy budu mít náročnější a nevím jak se Blog dostanu.

Zatím pokračuji v pozvánkách z archivu a dnes bych vám rád představil památky města, ležícího asi 29 km jihovýchodně od Brna



Informace k dnešnímu článku jsem čerpal z oficiálních stránek města Klobouky u Brna

Jako první vám ukážu KAPLI SV. BARBORY, která byla v roce 1669 postavena zábrdovickým klášterem na kopci nad katolickým kostelem. Vede k ní cihlové schodiště s více než šedesáti schody.
Stavba má půdorys bílého řeckého kříže. Na klenbách kaple jsou fresky z roku 1709, znázorňující život patronky. Císař Josef II. kapli zrušil a ta od r. 1786 sloužila jako kontribučenská sýpka na obilí. Teprve v polovině 19. století byla opravena a obnovena její náboženská funkčnost.
Ke konci II. světové války byla kaple ostřelována ruskými vojáky, protože za kaplí měli své pozice Němci. Jeden zásah prošel oknem na kůru a rozbil varhany, další dva klenbou, která popraskala. Co nezničily střely, zničilo po frontě vojsko, takže kaple byla v dezolátním stavu, byla ale postupně obnovována. Malíř Oto Stritzko se svou skupinou obnovil v r. 1950 freskovou výzdobu kaple. V r. 1954 byly zrekonstruovány varhany. Po pětileté práci bylo v r. 1960 umístěno do kaple 20 dubových lavic, vyrobených stolaři Forejtníkovými z Klobouk. Rok 1965 přinesl kapli novou hliníkovou střechu, v roce 1975 byla stažena a vyztužena její klenba
Více informací najdete ZDE

Klobouky u Brna - kaple sv. Barbory 27.6.2012










KATOLICKÝ KOSTEL SVATÉHO VAVŘINCE byl v současné podobě postaven v r. 1655, i když dějiny farnosti podle písemných záznamů sahají až do 13. století.
Kostel prošel čtyřmi většími opravami v 19. století. Také ve 2. polovině 20. století prošel novými opravami a úpravami, zvl. podle instrukcí II. vatikánského koncilu /1962-1965/, kdy se bohoslužba po mnoha staletích vrátila z latiny do jazyka srozumitelnému lidu a oltář se stal stolem Večeře Páně, za kterým slouží kněz čelem k lidu.
V roce 2001 byla rozebrána kopule věže, včetně zchátralého trámoví a postavena nová, pobitá měděným plechem, která by měla vydržet minimálně 200 let.
Více informací najdete ZDE

Klobouky u Brna - kostel sv. Vavřince 27.6.2012




EVANGELICKÝ KOSTEL
Hned po vyhlášení tolerančního patentu v roce 1781 se ustavila v Kloboukách náboženská evangelická reformovaná obec. V roce 1786 získal sbor od císařské vrchnosti budovu bývalé bednárny, kterou si upravil na modlitebnu, školu a faru. Podle tolerančních patentů nesměly mít nekatolické modlitebny věž, zvony a vchod z hlavní ulice. Budova sloužila sboru téměř 100 let a vešlo se do ní až 1000 posluchačů. V roce 1860 získal sbor od okresního úřadu povolení ke stavbě věže. Byly na ní čtyři zvony, které ulil Vojtěch Hiller z Brna. Věž byla dokončena v roce 1861 a přes 20 let stála osamoceně. Základní kámen ke stavbě evangelického kostela v Kloboukách byl položen 20. 8. 1882 za faráře dr. F. Císaře. Stavět se začalo v únoru a již 4. 11. 1883 byl chrám slavnostně otevřen. Jeho stavitelem byl Antonín Strnad. Chrám pojme 600 sedících posluchačů.
Více informací ZDE

Klobouky u Brna - kostel evangelický 27.6.2012






KLOBOUCKÝ ZÁMEK
Je to jednopatrová stavba tvořená hlavním vstupním traktem na severní straně klobouckého náměstí a bočním východním křídlem s původně hospodářskými přístavky.
Renesanční stavbu nechal vybudovat opat Ambrož z Telče v roce 1589, původně sloužila jako letní rezidence pro představené premonstrátského kláštera v Zábrdovicích. V době baroka byla původní rezidence rozšířena západním směrem. Po zrušení zábrdovického kláštera v roce 1784 získal budovu zámku náboženský fond, v roce 1789 bylo kloboucké panství pronajato dvornímu radovi Dornfeldovi. Roku 1820 koupili panství bratři Augustin a Ignác, rytíři z Neuwallu, kteří panství a zámecké interiéry zvelebili (klasicistní úpravy). Indikační skica z roku 1827 zachycuje existenci zámeckého, prostorově malého, ze čtyř stran uzavřeného parku zahradního charakteru. V té době na zámku sídlil také vrchnostenský úřad, po zrušení poddanství v r. 1848 zde měla sídlo správa velkostatku, který v roce 1881 koupil Josef Duffek z Ostrovačic, žil zde až do své smrti v r. 1922. Následujících deset let spravovala zámek Duffkova neteř, baronka Marie Mitisová. V roce 1921, ještě za života velkostatkáře Josefa Duffka, bylo do několika místností v přízemí zámku přestěhováno kloboucké muzeum, které však v roce 1932, kdy zámek koupilo město, bylo přestěhováno do dvorního traktu, do prostor bývalých sýpek, kde sídlí dodnes.
Nyní sídlí v budově zámku městský úřad, muzeum, knihovna, školní klub, advokátní kancelář, televizní studio, městská policie, veterinární ordinace a řada obchodů. Pod zámkem byla vybudována v 90. letech minulého stol. zámecká vinárna.
Více informací ZDE

Klobouky u Brna - zámek 17.7.2009



Klobouky u Brna - zámek 27.6.2012 







VĚTRNÝ MLÝN
Z historických pramenů se dovídáme, že v Kloboukách stávalo celkem osm větrných mlýnů, které však postupem doby zanikaly. Ještě koncem 19. století stály na jižních svazích Klobouk čtyři větrné mlýny, jak dokazuje fotografie z r. 1896.
V r. 1905 stál v Kloboukách už jen poslední mlýn. Byl postaven r. 1748 a patřil zábrdovickému klášteru. Po zrušení kláštera se stal jeho dalším majitelem Karel Endtner, po něm ještě mnoho dalších, posledním byl František Bitomský (od r. 1934).
Mlýn byl celodřevěný, německého typu (sloupový, též beraní) a stál na jižním kopci nad Kloboukama. Stavba byla provedena podle projektu tesaře Jana Riglera. Mlýn měl šíři stran 6 m a byl vysoký 14,5 metrů. Z finančních důvodů se rozhodl F. Bitomský v r. 1938 mlýn rozebrat a prodat dřevo jako stavební materiál. Proti tomu se postavil Památkový ústav v Brně a Obecní úřad v Kloboukách. Nakonec mlýn odkoupila Občanská záložna v Kloboukách, která financovala jeho renovaci. Poté mlýn nadále sloužil už jen jako historická památka. V roce 1945, při osvobozování Klobouk byl mlýn zasažen a vyhořel do základů. Zůstalo po něm prázdné místo a mnoho vzpomínek místních obyvatel.
Historie větrných mlýnů v Kloboukách je velmi bohatá a proto se skupina místních nadšenců rozhodla, že nepřipustí, aby navždy zanikla. Z podobného mlýna se podařilo zajistit hlavní části a ty byly převezeny do Klobouk. V letech 1983 - 1985 byl mlýn renovován a postaven na původním místě, kde stával poslední kloboucký větřák z roku 1748. Veřejnosti byl zpřístupněn 1.6.1985. dnes je to jeden z mála větrných mlýnů v České republice, který má kompletní vnitřní vybavení a je plně funkční.
Více informací najdete ZDE

Klobouky u Brna - větrný mlýn 27.6.2012








A to je protentokrát vše. Doufám, že se vám dnešní procházka líbila.
 Mějte se fajn a já se zase někdy ozvu.

10 komentářů:

  1. To loubí na zámku je krásné, jak krajkové připomělo mi to můj pobyt v lázních, kde ten lázeňsý dům v kterém sem bydlela měl takhle krásně zdobené balkony....hele a jsou tam ještě někde Kloboučky? Jinak držím palce ať začneš fungovat, protože vím co to znamená být jako OSVČ dlouhodobě nemocný....to je za chvíli tak akorát na to aby ses šel pást....

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Díky No je to na p....,ale vždycky může být hůř

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, tam totiž přímo jezdila dcera za svým expřítelem.

    OdpovědětVymazat
  4. Žádná OSVČ to nemá v tomto státě lehké. Jednu mám doma a protože už to bylo neúnosné, k dnešnímu dni živnost pozastavil a nechal se zaměstnat. Půl roku ale hledal zaměstnavatele. Žádná legrace. Z obrázků mě zaujal zámek a hlavně ta pavlač.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Myslím,že v tomhle státě to nemá lehké nikdo

    OdpovědětVymazat
  6. V Kloboukách mají krásné stavební památky. Moc se mi líbí větrný mlýn.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Větrný mlýn je natočený do obce a bohužel nejde nafotit zepředu.Tedy alespoň mě to nešlo

    OdpovědětVymazat
  8. Patriku, procházka byla moc pěkná a zajímavá. Fotky jako vždy skvělé a skvělá je i zpráva, že už jsi bez ortézy. Držím palce, abys  neměl s nohou problémy a dostal se brzy i z finančních potíží.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Sice jsem bez ortézy,ale noha to ještě nezvládá   Příští týden to zkusím znova

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To se poddá, Patriku, za chvíli nebudeš vědět, že jsi nějakou ortézu měl.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji