27. února 2013

ZÁMKY V BRNĚ

Dnes se podíváme do Brna. Už dříve jsem vám ukázal KOSTELY V BRNĚ a HRADY V BRNĚ a tak vám dnes chci ukázat taky ZÁMKY V BRNĚ. Vy co ke mě chodíte častěji už asi tušíte, že to nebudou objekty typu Hluboká, ale i tyto budovy patří k naší historii



Informace k dnešnímu příspěvku jsem čerpal z Wikipedie
Článek byl upraven 29.11.2020

Líšeňský zámek neboli zámek Belcredi

Zámek vznikl začátkem 18.století přestavbou z původní renesanční tvrze, jež byla sídlem majitelů tehdejšího líšeňského panství. Přestavbu tvrze zadal tehdejší pán Líšně Jan Kryštof z Freynfelsu, tehdy vzniká zámek v barokním slohu, současný klasicistní vzhled získal až v polovině 19. století. Rod Freynfels byl ve vlastnictví zámku vystřídán rodem Belcredi, kterému zámek náležel od roku 1819 do roku 1949, kdy byl objekt vyvlastněn tehdejší komunistickou vládou a vystřídalo se na něm několik uživatelů. Navrácen původnímu majiteli, rodině Belcredi, byl až v roce 1992 na základě restitučních zákonů, zámek následně podstoupil rozsáhlou rekonstrukci a opravy. Dnes slouží především jako hotel s 15 pokoji, obřadní síní, zámeckým parkem, restaurací, jízdárnou, knihovnou atd. Na zámku se dnes kromě jiného konají svatby, hostiny a podobně, na jeho průčelí může nalézt erb rodu Belcredi.







Všechny fotografie jsou uloženy v galerii, která se nachází ZDE


Letohrádek Mitrovských

Letohrádek Mitrovských je klasicistní zámeček městské části Brno-střed na Starém Brně (asi 300 m od BVV)
Hrabě Antonín Mitrovský jej nechal postavit průběhu 80. a 90. let 18. století, roku 1988 převzalo letohrádek Muzeum města Brna, dnes je pronajatý soukromníkem. V současnosti se zde konají výstavy, koncerty, doprovodné akce k veletrhům, ale také svatby a jiné společenské akce





Zámeček Bauerova rampa

Zámeček Bauerova rampa je klasicistní zámeček v městské části Brno-střed v Pisárkách, běžně veřejnosti nepřístupný.
Jde o jednoduchý jednopatrový zámeček se sedlovou střechou, známý též jako Bauerův zámeček, zbudován byl před rokem 1815 a v letech 1924 až 1930 na něm byly provedeny úpravy upraveny interiérů, pod vedení architekta Adolfa Loose. Zámeček je dnes součástí areálu Brněnského výstaviště, proto je veřejnosti nepřístupný.





Chrlický zámek

Chrlický zámek je zámek na Chrlickém náměstí v městské části Brno-Chrlice, běžně veřejnosti nepřístupný.
Vznikl přestavbou z někdejší tvrze, která je připomínaná ještě v roce 1561 a v témže roce byl olomouckými biskupy postaven zámek. Koncem 18. století byl zámek přestavěn v barokním stylu podle návrhu brněnského architekta Mořice Grimma.Od roku 1864 byl zámek majetkem brněnských biskupů, jimž sloužil především jako sídlo odpočinku. Po roce 1935 byl zámek opět přestavěn a byl v něm zřízen pracovní ústav slepců, tehdy byla součástí zámku i secesní kaple, která byla zrušena v 60. letech 20. století. Roku 1946 přešel ústav pod správu státu, potom sloužil jako domov důchodců. Po roce 1993 prošel objekt další přestavbou a dnes je opět sídlem Ústavu sociální péče pro zrakově postižené, proto je objekt běžně veřejnosti nepřístupný.





Medlánecký zámek

Medlánecký zámek je malý zámek v městské části Brno-Medlánky.
Byl vystavěn jako letní sídlo po roce 1654, kdy byly Medlánky převedeny jako dar do vlastnictví brněnského ústavu šlechtičen, v letech 1811 až 1812 byla budova navýšena o jedno patro, od roku 1828 sloužil jako sýpka a byty, ve 20. století byl objekt využíván jako provozovna smaltovny. Dnes zde můžeme najít zámeckou restauraci Moname.





Řečkovický zámek

Zámek Řečkovice je malý zámek na Palackého náměstí v městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.
Vznikl přestavbou tvrze, o niž první písemná zmínka pochází z roku 1464, po roce 1623 byla Jezuity tvrz přestavěna v barokní zámek, který byl po dalších jeden a půl století jejich majetkem. Zámek dlouho sloužil jako správní sídlo panství, v průběhu dějin vystřídal mnoho majitelů, dnes je ve vlastnictví města a slouží jako radnice městské části





Zámeček v Brněnských Ivanovicích

Zámeček v Brněnských Ivanovicích je maličký zchátralý zámeček v městské části Brno-Tuřany.
Stavba zámečku byla započata roku 1682 a to přestavbou z původní tvrze ze 14. století. Zámeček se stal především rezidencí velehradských opatů v blízkosti zemského hlavního města Brna, kteří se zúčastňovali zasedání zemských sněmů Markrabství moravského.





Zámek v Králově Poli

Zámeček z 80. letech 18. století vzniklý přestavbou bývalých hospodářských budov kartuziánského kláštera. Začátkem 20. století byl zrekonstruován a dnes je součástí Fakulty informačních technologií VUT v Brně na ulici Božetěchova 2
Samotná budova leží na rohu ulic Božetěchova a Kollárova





Zámeček Kociánka v Králově Poli

Menší klasicistní stavba z roku 1825 postavená na starších základech rodinou Schafftgotschovou. V roce 1919 zde byl zřízen Dětský ústav pro tělesně postižené. Zámek je obklopen novodobou výstavbou.





Zámek v Přízřenicích

Nachází se na jižní straně Starého náměstí. Dodnes zachovaná, ale již poněkud zchátralá jednopatrová budova zámku, vybudovaného před rokem 1750 pravděpodobně proboštem Janem Matyášem Thurnem. (cs.wikipedia.org)
Po roce 1945 byl objekt změněn v sídlo JZD. Zámek byl spojen se sousedními domy, poté byly tyto domy zbořeny a na jejich místě postavena moderní budova. V místě bývalé okrasné zámecké zahrady, byla postavena silážní jáma a za ní, vybudovány chlévy pro skot. V posledních letech je celý areál využíván soukromou firmou, která jej i vlastní. Samotný zámek není v současnosti využíván a byly provedeny pouze drobné opravy fasády a střechy.








Zámek v Zábrdovicích

S jeho umístěním jsem měl docela problémy, protože ho různé zdroje umisťovali na různá místa. Pak se mi podařilo najít nejen určitě správné místo, ale i nějaký popis z jeho historie a to vše na stránkách ČSSD Brno-Židenice, které najdete ZDE
Celý příspěvek je vlastně: Odvolání proti rozhodnutí Úřadu městské části Brna, Brno - Židenice, odboru výstavby a územního plánování o odstranění staveb "Areál Zbrojovka Brno" a já si dovolím vám představit malý výběr:
Jedná se o objekt situovaný vlevo za oplocením při vstupu do areálu hlavní branou (v současnosti jsou v něm umístěny kanceláře komerční hlídací služby, dříve tam bylo metrologické pracoviště Zbrojovky). Tento objekt z r. 1785, jehož projektantem byl František Antonín Grimm, je jediný zámek na území městské části Brno-Židenice. Grimmové (otec a syn) patří k nejslavnějším barokním architektům na Moravě. Mořic Grimm (otec Františka Antonína Grimma) projektoval mimo jiné Místodržitelský palác dnešní Moravské galerie (dříve klášter) při kostele sv. Tomáše v Brně. Jeho syn František Antonín Grimm dal tvář zámkům ve Vizovicích (státní zámek, veřejnosti přístupný), v Napajedlích a jinde, stejně jako několika kostelům.
Malá znalost zámku spočívá v tom, že se o něm téměř nepsalo. V literatuře jsou o něm patrně jen dvě zmínky z 80. let 20. století. Zmiňuje se o něm jednak František Musil, který je autorem nejpodrobnější zmínky o zámku v knize Hrady a zámky na Moravě, Praha 1987, jednak prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc. ( tč. odborný pracovník Semináře dějin umění na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně) ve své práci knižní o Františku Antonínu Grimmovi (zámek v Zábrdovicích je uveden v seznamu projektů od Františka Antonína Grimma).






A to je z brněnských zámků vše. Víc se mi jich objevit nepodařilo.


36 komentářů:

  1. Až na Kociánku, o kterém vím, že slouží jako ústav pro postižené lidičky, neznám žádný z brněnských zámečků, a to teda pokládám za krajní nezodpovědnost. Sice nejsem přímo z Brna, ale Brno je mi hodně blízké - a vidím, že je pořád spousta, spousta míst, která vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
  2. No páni, to by mne v životě nenapadlo, že je v Brně tolik zámečků....jinak jak jsem ti říkala že jsme byli na nějaké té akci na BVV, tak to bylo v té Bauerově rampě. Když jí teď vidím tak sem si vzpoměla. Ten zámeček Mitrovských si pronajímala na Invex Minolta. . Ono když se to tak vezme tak v Praze to jsou paláce různých rodů a v Brně si stavěli zámečky a tvrze, asi proto že tam nebyla tak ucelená zástavba jak na Starém a Novém městě v Praze. Tam se těžko dal postavit takhle někde zámek nebo hrádek.

    OdpovědětVymazat
  3. Netušila jsem, kolik zámků v Brně je.

    OdpovědětVymazat
  4. Zírám, co je v Brně zámečků a zámků. Znám jen zámeček Mitrovských, a to ještě jen z tisku. Děkuji za krásnou fotoreportáž. Velká většina je jich pěkně zrestaurovaná.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ty zámečky jsou z původních obcí, které se časem připojili k Brnu. Myslím,že v Praze to bude stejné

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Brno je krásné město, jen se člověk musí víc snažit tu krásu najít

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Jitko díky za odkazy,ale ty jsou jen na bývalý klášter,který už nafocený mám. Budova zámečku stojí naproti - tedy alespoň podle wikipedie

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Hmmm, to nevím jak to je, vímže je zámek na Zbraslavi a to velký. ale jestli jsou někde v pražských čtvrtích nějaké takové zámečky to nevím....ještě je také někde na Praze 8,tam je obřadní síň, pak je v Tróji, ale spíš jsou takhle po Praze ty paláce různých rodů.

    OdpovědětVymazat
  9. [11]: Zkus kouknout na Seznam hradů, zámků a tvrzí v Praze - Wikipedie

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za tuhle pozvánku. V Brně Kr.Poli jsem měla babičku, bydlela ve vilové čtvrti blízko koupaliště, ale asi jsem se jako dítě o zámky moc nezajímala nebo si nepamatuji. Velkým lákadlem Brna je Špilberk a tak naše pozdější cesta směřovala spíš tam. Asi už je i Špilberk po rekonstrukci, už jsme tam pár let nebyli.

    OdpovědětVymazat
  11. [14]: Na Špilberku jsem byl naposledy před dvěma roky a to se tam nic neopravovalo.Ale kdo ví jak je to teď ?

    OdpovědětVymazat
  12. Je smutné, jak málo těchto zámečků znám. Nejbližší je mně letohrádek Mitrovských, protože kolem něj často jezdím tramvají.

    OdpovědětVymazat
  13. [16]: Člověk si hodně věcí nevšímá, protože je má stále na očích. V Brně jsem vyrůstal a žil třicet let, ale jeho krásu objevuji až teď, co jsem se odstěhoval

    OdpovědětVymazat
  14. [17]: [18]: Už mám přesný popis zámku v Zábrdovicích a znám přesné umístění. Našel jsem to na http://www.cssd-zidenice.cz/odvolani-proti-rozhodnuti-o-odstraneni-staveb-%E2%80%9Eareal-zbrojovka-brno%E2%80%9C/

    OdpovědětVymazat
  15. [19]:Jsme na tom podobně, já jsem žila v Brně 67 let . V Zábrdovickém kostele byli pokřtěni oba naši synové, ve vojenském špitále jsem za poslední tři roky jako doma. Nezjistil jsi náhodou co je to za pěkný domek, který je v odkazu? Možná je to bývalá fara, která patřila ke kostelu. Myslela jsem si, že to by mohl být ten zámeček. Když je to ta budova v areálu Zbrojovky , tak musím říct, že mu komunisti dali pěkně na zadek těmi okny.

    OdpovědětVymazat
  16. [21]: V sobotu jsem si nafotil jak kostel tak i tu druhou budovu, o které jsem si dřív taky myslel, že to je ten zámek. Časem to sem přidám. Jo a je to budova fary

    OdpovědětVymazat
  17. Úžasná reportáž, Patriku, v Brně je spousta krásných památek, jenže do Brna my rozhodně nepojedeme. Pokochám se u tebe.

    OdpovědětVymazat
  18. [23]: Díky Myslím,že z Brna budu moci přispívat docela často

    OdpovědětVymazat
  19. Jsem mile překvapen při objevení Vašeho seznamu. Hrady a zámky se zabývám 65 let a zítra se budu snažit vyfotit Zk Zábrdovice (ale jsem Pražák). Jsem především sběratel (přes 30tisíc čs. pohlednic a foto a přes 5 tisíc objektů). Nemáte něco na výměnu či k prodeji?

    OdpovědětVymazat
  20. [25]: Děkuji za Váš komentář

    OdpovědětVymazat
  21. Jelikož se zajímám o moravské hrady ,zámky a tvrze,velmi musím pochválit autorovu prezuentaci brněnských zámků.Kromě Medlánek a Kociánky je mám obhlídlé všechny.Chybí mi tady ale zámek ve Šlapanicích-dnes Gymnázium.Bylo by vhodné ho zde doplnit.

    OdpovědětVymazat
  22. Ok.Beru na vědomí.Nejsem Brňák. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  23. Nevíte náhodou, jestli je zámecký perk v Medlánkách přístupný veřejnosti (i v neděli?) děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  24. Nevíte náhodou, jestli je zámecký park v Medlánkách přístupný veřejnosti (i v neděli?) děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  25. [31]: Pokud vím,tak zámecký park v Medlánkách je volně přístupný stále

    OdpovědětVymazat
  26. O zámku v areálu Zbrojovky zde slyším poprvé - ono už se to tam stejně ale tak nějak samo srovnává s přírodou - bohužel! Odkazovaná budova je rozhodně zábrdovická fara. Je mi líto zámečku v Brněnských Ivanovicích - 30 let chodím kolem a koukám, jak chátrá! Firma, co ho vlastní a v něm sídlí, je právě v exekuci, ale že by ho čekala nějaká lepší budoucnost, to jsem skeptická!

    OdpovědětVymazat
  27. [33]: Budovu bývalého zámečku v Zábrdovicích mám nafocenou v druhém článku o zámcích v Brně, který najdete na: http://frypat.blog.cz/1303/zamky-v-brne-ii

    OdpovědětVymazat
  28. Pěkná přehlídka, ale minimálně jeden zámeček chybí. Říkají mu Geduld (a pod tímto jménem lze snadno vyGOOGLovat) a je v Králově Poli. Zvenčí nic moc, vystřídalo se tam všechno možné, i psí útulek. Ale ze dvora to ještě připomíná dávnou slávu. Koukni třeba na adresu http://www.mghs.cz/Cinnost/2012_KrPole/foto.htm

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji