12. února 2013

NERATOV - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Dnes bych vám rád ukázal kostel stojící nad vsí Neratov v Orlických horách. Je to místo se zvláštní atmosférou a zároveň ukázka toho, že se dá zachránit i téměř zničená památka.



Omlouvám se za délku popisu, ale myslím si, že pro pochopení tohoto příspěvku je důležitý. Podklady jsem čerpal na stránkách Sdružení Neratov http://www.neratov.cz/

V roce 1723 započala stavba současného kostela. Architekt stavby je neznámý (podle některých prvků by jejím autorem mohl být někdo z okruhu Giovanni Battisty Alliprandiho, spekuluje se také o prvním staviteli kostela C. A. Reinovi). Stavitelem kostela byl nejprve Carl Antoni Reina, po jeho smrti roku 1730 pak Jakub Ondřej Carow. Kostel byl dokončen roku 1733 a v 1773 bylo přistavěno vchodové rokokové schodiště, jež později kostel zachránilo před demolicí.

Na konci druhé světové války, 10. května 1945, kostel zasáhla střela z pancéřové pěsti vojáka Rudé armády. Při následném požáru shořely střechy kostela i věží, obě věžní schodiště, hodinový stroj a zvon. Interiér kostela před ohněm zachránily silné cihlové klenby.
Německé obyvatelstvo se pokusilo kostel opravit a předtím, než byli místní v červenci roku 1945 a v srpnu 1946 odsunuti, vybudovali na kostele dřevěnou střešní konstrukci a pobili ji prkny a lepenkou.
Roku 1955 se lidé z okolí znovu pokusili kostelní střechu obnovit, na opravu se ale nenašly ani peníze, ani podpora státní správy. Provizorní krovy a pobití střechy se v roce 1957 propadly a vlivem počasí postupně zchátral celý interiér kostela. V roce 1973 byla zamítnuta žádost o zapsání kostela mezi státní památky a na kostel byl vydán demoliční výměr.
Zbourán nebyl jen proto, že veškeré finance určené na demolici byly vyčerpány na převezení rokokového schodiště před kostelem do parku zámku Skalka u Dobrušky. Díky tomu se kostel dožil roku 1989, kdy započal příběh jeho obnovy.

Fotografie zachycující kostel v jeho původní podobě před rokem 1945 a ve zchátralém stavu v roce 1989 najdete zde.


Nejdřív pár ofocených historických snímků pro názornost




S rokem 1989 se do vysídlené pohraniční vesnice a ke zchátralému kostelu v Neratově začal znovu vracet život. Přivedl ho sem nový rokytnický farář Josef Suchár, do jehož farnosti Neratov patřil. Předsevzal si obnovit nejen kostel, ale i poutní tradici a celou ves.
v roce 1990 se na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna v Neratově konala první pouť, i když ještě na louce před kostelem, který byl plný sutin. V následujícím roce se pouť přesunula do vyčištěného kostela bez střechy. Neratov proslul svými mšemi pod širým nebem.
V roce 1992 vzniklo Sdružení Neratov, které se kromě obnovy kostela a života ve vsi zaměřuje také na pomoc pěstounským rodinám a lidem s postižením prostřednictvím chráněného bydlení a chráněných dílen. Ve stejném roce byl kostel vyhlášen kulturní památkou.
V kostele stále probíhají stavební práce - v roce 2003 bylo obnoveno průčelí, věže a hodiny, v roce 2004 proběhla sanace vnitřního zdiva a oprava fary, v roce 2005 se pokračovalo v nápravě havarijního stavu uvnitř kostela, v roce 2007 bylo dokončeno zastřešení kostela podle projektu Ing. Jiřího Starého a Ing. Arch. Petra Dostála, v roce 2008 byly obnoveny střešní římsy, v roce 2009 dostal kostel novou dlažbu a kúr, v roce 2010 se přikročilo ke obnově vstupního schodiště. Stále ještě zbývá opravit stěny kostela, osadit věže replikami původních věžiček a pokračovat také v úpravě okolí kostela a dostavbě poutního domu. Do budoucna se počítá s vybudováním křížové cesty a klidové zóny v lese za kostelem a snad i s navrácením rokokového schodiště z parku zámku Dobruška zpět ke kostelu.

V době mé návštěvy zrovna bylo zataženo, takže tentokrát neuvidíte žádné fotky s modrou oblohou. Snad se vám budou líbit i tak

Neratov - Kostel Nanebevzetí Panny Marie 3.9.2012




























A to je pro tentokrát z Neratova vše.
Všechny moje fotografie tohoto zajímavého místa můžete najít uložené v galerii, která se nachází ZDE .

28 komentářů:

  1. Krása. Tenhle kostel nám vždycky posílá na pohlednici (spolu s dalšími obrázky) rodina mého bratra ze své dovolené v Orlických horách. Jezděj už léta na jedno místo.

    OdpovědětVymazat
  2. Ten architektův nápad s částečně prosklenou střechou je hodně zajímavý - ale divný. Ale třeba má symbolizovat paměť toho, co se s kostelem stalo a jaká cesta vedla k jeho záchraně.

    OdpovědětVymazat
  3. S tímhle jsi mi udělal opravdu radost.Prvně jsem byla v tomhle kostele v zimě 1990.Byla to tehdy ruina uvnitř zarostlá křovím a pohybovat se tam bylo skoro o život.Od roku 1992 jsme jezdili s dětmi do Neratova na chalupu snad každý rok a vím,že ten kostel hodně prokoukl.Když jsme tam přestali jezdit tak už jsem jen občas zaslechla z televize zprávu o opravách a že je v dnešní době takhle nádherný mě mile překvapilo.Tak jsme si teď se synem říkali,že si tam letos uděláme výlet spojený s geocachingem.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ta skleněná střecha je hodně nezvyklá,ale uvnitř to díky ní působí fakt zajímavě

    OdpovědětVymazat
  5. [6]: Díky.Podívám se jestli nevyhrabu nějaké fotky z dřívějška.

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle kostel je skvělá ukázka toho jak se taky dá dělat architektura. A mimochodem nebyl jsi zas až tak tragicky daleko od nás. Manžel tam když udeří teplo a nemrzne jezdí dost často na skutru při svých toulkách kolem. Dokonce tam byl i s dcerou....

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Já jsem se tam dostal s rodinou loni v září,když jsem si dopřál luxus třídenního volna

    OdpovědětVymazat
  8. [9]: V Praze za chvíli zas bude tři, u Muzea čtyři a budou mít kalamajku, pokud tam ještě sněží, ale myslím že jo. Tady na Mníšku už je taky solidně napadáno a padá furt....asi mne to proházení cesty nemine. Tedy pokud najdu něco čím to udělám. A navíc jsem zjistila že nám to tu ty svině divoký zase o kus víc zryly takže se fakt mezi těma zmrzlejma hroudama perfektně chodí....tak akorát na zlomení haksny to je, takže si budu muset na noc udělat zásoby na topení dokud je světlo abych tam nemusela večer camrat....

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: Tak přeju hodně štěstí a bacha na nohy ať nedopadneš jako já

    OdpovědětVymazat
  10. Kostel vstal skoro z popela. Je krásný. Líbí se mi to režné zdivo ke střeše. I když ta je velmi nezvyklá. Je tam ještě hodně práce, ale i hodně se jí vykonalo.

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Když se zadaří,tak se tam letos zase podívám a určitě pak ukážu nové fotky

    OdpovědětVymazat
  12. Koukám, že je to skoro na hranicích. Moc se mi to líbí - jak střecha, tak strohý zachráněný vnitřek, tak příběh. Byla bych ráda, kdybych to do léta nezapomněla , není to od nás tak daleko.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Možná tu do léta budou i nové fotky,mám v plánu jet do Orlických koncem června

    OdpovědětVymazat
  14. ten ale prokouknul! první dvě ofocené fotografie jsou jak z horroru (ale první je parádní). Tvé jako vždy perfekcionalistické

    OdpovědětVymazat
  15. [16]: Díky za pochvalu i za návštěvu na druhém blogu. Protože se to tu uklidnilo,tak budu psát jen tady a tam ten nechám v tom rozpracovaném stavu (co kdyby?)

    OdpovědětVymazat
  16. Ten kostel je dost zvláštní kombinace - nablýskané žluté věže a vstupní fasáda, hrubá kamenná zeď a prosklená střecha. Působí však zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  17. [19]: Myslím si,že současná podoba je jen mezistav,než se podaří dokončit celou rekonstrukci. Ale je fakt,že mě to takhle hodně zaujalo

    OdpovědětVymazat
  18. Stavba kostela je zajímavá a skleněná střecha hodně zvláštní, ale uvnitř to musí díky ní vypadat nádherně.

    OdpovědětVymazat
  19. [21]: Díky za pochvalu,ale musím se přiznat,že ty ofocené fotografie pořídila moje žena

    OdpovědětVymazat
  20. [22]: To vůbec nevadí, máš šikovnou ženu!   

    OdpovědětVymazat
  21. Do Orlických hor ( mimochodem asi 40 km od našeho bydliště ) jsme jezdili léta na pronajatou faru na celé prázdniny.

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Pan farář musí být dost schopný,protože na tomto kostele bylo uděláno hodně práce a navíc loni opravovali i sousední faru

    OdpovědětVymazat
  23. Ich freue mich sehr dass dieser schöne Wallfahrtsort Neratov-Bärnwald wieder viele Besucher hat und eine Kirche die wunderschön ist!

    OdpovědětVymazat
  24. Je úžasné, co lidi dokáží, když chtějí! Mám radost, když čtu takové příběhy památek s dobrým koncem. Myslím, že se oprava povedla a držím pěsti do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Na naše poměry je to věc skoro nevídaná! Taky mám z podobných příběhů dobrý pocit

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji