19. února 2013

STŘÍLKY 2013 - barokní hřbitov

V pondělí ráno jsem se probudil a koukám, že venku je zase zataženo. Už z toho začínám mít pořádnou depku a tak si říkám, že je potřeba s tím něco udělat. A protože nejlepší obrana je útok, a tak jsem zvolil výlet, počasí nepočasí. Přemýšlel jsem, kde by ta odporná šeď tolik nevadila a
ZVOLIL JSEM VÝLET NA HŘBITOV !!!  Když depka tak pořádná !!!


Obec Střílky se nachází v podhůří Chřibů, asi 22 km jihozápadně od Kroměříže.

Informace k dnešnímu příspěvku jsem čerpal ze stránek: Barokní hřbitov ve Střílkách
Barokní hřbitov ve Střílkách je unikátní památka z první poloviny 18.století. Svou originální architekturou a sochařskou výzdobou je hřbitov vzácné umělecké dílo z doby baroka jedinečné nejen u nás v České republice, ale zcela výjimečné v oblasti evropského významu. V únoru roku 2010 byl vládou České republiky prohlášen hřbitov ve Střílkách národní kulturní památkou.
V letech 1730-1743 byl zbudován tehdejším majitelem stříleckého a tovačovské panství Amandem Antonínem Petřvaldským. Autorství projektu je připisováno Ignáci Josefu Cyranimu z Bolleshausu (1700-1758) biskupskému inženýrovi, který byl v době stavby hřbitova zaměstnán u Amanda Antonína Petřvaldského. Autorem sochařské výzdoby je moravský sochař Gottfried Fritsch(1706-1750) a jeho dílenský okruh. Byl žákem a později spolupracovníkem slavného rakouského sochaře Jiřího Rafaela Donnera(1693-1741) u něhož pracoval ve Vídni a v Bratislavě po svých studiích v Itálii. Na sochařské výzdobě se podíleli i další sochaři - zejména Blažej Sturm z Holešova a Václav František Solnický z Brna. Pohřebiště po třináctiletém budování bylo vysvěceno 12.května 1743 a předáno ke svému účelu veřejnosti.
Vyvýšená terasa na níž je hřbitov situován a jež vznikla vyrovnáním severního svahu terénu na okraji obce má čtvercový půdorys, nároží čtverce jsou vykrojena a nahrazena oblouky dovnitř klenutými. Mohutná obvodová zeď je z velkých kamenných kvádrů ukončená parapetní zídkou oboustranně zdobena páskovým a meandrovým barokním dekorem. Zídka je dělena zdobenými podstavci pod sochy a sousoší putti. Uzavřená plocha pod pohřbívací hlínou je podložena zdivem ve formě pánve. Nástupní plošina hřbitova pod níž je hrobka, je přístupná oboustranným schodištěm.
Násyp hřbitovního pole má důmyslný systém drenážního odvodnění, které vyúsťuje do obvodových zdí. Na vstupní plošině stojí nádherná socha smutečního anděla v nadživotní velikosti - strážce hřbitova s popelnicí , pruty a štítem s pohledem upřeným do dálky. Postava anděla dává křesťanské poselství "Pomni člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš".
Při opravě farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v letech 1956-1958 byly na zeď vstupní terasy přemístěny čtyři vázy ve tvaru kráterů snesené z věže farního kostela. Představují křesťanské symboly peklo, smrt,nebe, očistec. čtyři kamenné vázy svými reliéfy symbolizují poslední věci člověka: nebe, peklo, smrt a poslední soud. Váza "Nebe" - nebe je vyznačeno Božským okem a skupin andílků. Reliéfová výzdoba vázy "Peklo" je provedena podle Michlangelovy fresky "Poslední soud" v sixtinské kapli římského Vatikánu.Pekelné hrůzy jsou vyznačeny otevřenou ozubenou tlamou netvora v níž vidíme lodici Chárónovu , převážející lidské postavy přes podzemní řeku Lethé do podsvětí, na druhé straně je lávka s níž padají odsouzenci do hlubin. Na vysokých podstavcích vedle kaple jsou vázy "Smrt" a "Poslední soud" - díla velké umělecké hodnoty.
První na zídce po pravé straně je sousoší "Oslava stavitelského umění", další je putti rouška Veroniky s hlavou Krista "veraikon" značí službu Bohu. Následuje symbol alegorie v Kristovo roucho neboli los. Dále následuje socha "Nahé odívati" a dále jsou symboly "Těšiti zarmoucené". V místě zídky na konklávním oblouku je sousoší dvou plačících andílků představujících "Lítost a pokání".
Na zídce levé strany hřbitova první sousoší představuje "Lenost a rozmařilost". Další sousoší je alegorie špatnosti varující před špatnými knihami a zábavami. Dvojice putti představuje "Pýcha a lakomství". Dále je socha "Kožená rukavice" - potírání zla statečností. Poslední skupinou postav je alegorií "Marnost a ubíhání času". Jedna z postav sedí na rakvi a opírá se o přesýpací hodiny.
Kaple je situována na osu hřbitova a pod kaplí je krypta majitelů stříleckého panství - hrabat Kuenburků. Před kaplí po obou stranách stojí dvě velké sochy smutečních andělů - strážce hrobky v nadživotní velikosti. Hlava jednoho z nich připomíná Davida ve Florencii známé mistrovské dílo Michelangelovo.

Střílky - Barokní hřbitov 18.2.2013
























Střílecký barokní hřbitov je dochován ve své architektonické koncepci a sochařské výzdobě v původním stavu. Od 1.5 do 30.9 je areál stříleckého hřbitova zpřístupněn veřejnosti. Průvodci zajišťují výklad o historii a symbolice barokních soch umístěných na hřbitově a vstup do krypty. Vstupné pro jednotlivce 30 Kč. Děti do 15 let zdarma. Výklad je také zajištěn v jazyce anglickém, německém a ruském. Zájezdy je předem nutné objednat
To je ze stránek http://baroknihrbitovstrilky.cz/ vše.

Nějak jsem tam nenalezl informaci o tom, že v roce 2001 bylo 10 vzácných soch ukradeno a zatím se nenašli. Údajně si toho nikdo nevšimnul i když hřbitov leží v horní části obce naproti kostelu. Na jejich místě jsou kopie.


A to by bylo z barokního hřbitova vše. Doufám, že se vám dnešní smutná procházka líbila.
Tento hřbitov jsem nenavštívil poprvé a rozhodně ne naposledy, takže všechny moje fotografie z tohoto místa najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .

P.S: Ještě mám ze Střílek nové fotky kostela a zámku, a abych vám ukázal vše co mám, tak přidám z archivu fotky zříceniny Stříleckého hradu. Ale to vám ukážu zase někdy jindy.
Zatím se mějte fajn

30 komentářů:

  1. Nadmíru pěkný hřbitov....Jak k těm nápadům přicházíš? Jinak všechno nejlepší k svátku

    OdpovědětVymazat
  2. Ten hřbitov je nádherný. Jako dítěti mi připadala celá vesnice i se hřbitovem tajemná.Mám ráda hřbitovy, ale tady jakoby byl stín.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejprve Ti chci popřát všechno nejlepší k Tvému svátku.

    OdpovědětVymazat
  4. tak to je nádhera! ten anděl je úžasný!

    OdpovědětVymazat
  5. Prima volba, Patriku. Hřbitov se sněhem vypadá krásně, a ten anděl v popředí je opravdu skvostný. Já osobně mám hřbitovy ráda.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Díky za návštěvu i za komentáře

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Díky a teď si představ,jak by to vypadalo s modrou oblohou

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Děkuji Ti za přání i za komentáře

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, ten hřbitůvek je nádherný. Hřbitovy mi nevadí, dalo by se říct, že je mám dokonce ráda a tento barokní je přímo pastva pro oči, tak krásný hřbitov, jsem ještě neviděla. Nemůžu se dost vynadívat.

    OdpovědětVymazat
  10. Roztomilí a dobře živení andělíčci.

    OdpovědětVymazat
  11. [13]: Když tak nad tím přemýšlím,tak na tom asi něco bude

    OdpovědětVymazat
  12. Zajímavé sochy. Vůbec jsem netušil, že ve Střílkách něco takového je.

    OdpovědětVymazat
  13. Teď jsem si všiml, že jsi tu měl celý seriál článků o Bučovicích. A protože tvůj blog znám jen krátce, utekl mně.

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: Zastávka ve Střílkách je naproti zámku a z autobusu je vidět jen kostel.Hřbitov leží na kopci naproti kostela

    OdpovědětVymazat
  15. [16]: Není zač,rád posloužím

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: radši nepředstavovat! ale s bouřnou by to bylo taky pěkné

    OdpovědětVymazat
  17. Ty sošky andílků jsou k zulíbání:)

    OdpovědětVymazat
  18. Konečně jsem hřbitov našla, úplně mi vypadl z paměti!

    OdpovědětVymazat
  19. [22]: Mám odtud ještě jiné fotky,ale ty ukážu,až při zařazení do galerie,což bude možná koncem roku

    OdpovědětVymazat
  20. [23]: Už se těším, Patriku!

    OdpovědětVymazat
  21. Je dobře že se myslí na památky a instaluje se drenáž por odvodnění celého pozemku

    OdpovědětVymazat
  22. [25]: Řekl bych,že ta soustava drenáží bude spíše historická   

    OdpovědětVymazat
  23. Pěkné, jen by to chtělo osvěžit matematiku.

    OdpovědětVymazat
  24. [27]: Díky,ale nechápu to s matematikou.Něco je tu nepřesně?

    OdpovědětVymazat
  25. [28]:Oprav třicet na třináct.

    OdpovědětVymazat
  26. [29]: Textovou část jsem tenkrát převzal z výše uvedených pramenů komplet a to i s chybami.Už jsem to opravil.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji