20. září 2016

Mladečské jeskyně 6.8.2016

Dnes vám chci představit moji první letos navštívenou jeskyni



Mladečské jeskyně se nacházejí na západním okraji obce Mladeč u Litovle na okraji CHKO Litovelské Pomoraví, přesněji v nitru vápencového vrchu Třesín (345 m), který je prohlášen za národní přírodní památku.
Jeskyně vznikly působením podzemní i srážkové vody, které vytvořily ve třech patrech velmi členitý labyrint chodeb, dómů a vysokých komínů s pozoruhodnou modelací stěn a stropů. Dnes v Mladečských jeskyních již tekoucí voda není, jeskyně jsou suché s teplotou vzduchu 9 °C a relativní vlhkostí 95 %.
Mladečské jeskyně byly známy již ve středověku, o čemž svědčí starší lidový název Bočkova jeskyně (podle pověsti se právě tady skrýval loupeživý rytíř Boček), ale po dávném zavalení vchodu byly znovu objeveny až při lámání kamene roku 1826. Pro veřejnost byly zpřístupněny na přelomu 19. a 20. století, přičemž od roku 1911 jsou elektricky osvětleny.
Přestože byla krápníková výzdoba jeskyně značně poškozena, neboť se předpokládalo, že podlehne těžbě kamene, zachovala si dodnes poměrně velké bohatství krasových forem. Ať již sintrové náteky na jeskynních stěnách a nebo stalaktity či stalagmity, stalaktitová brčka a nebo mrkvovité stalaktity. Nejzachovalejšími částmi jeskyně jsou síně zvané Panenská jeskyně a Chrám přírody.
Mladečské jeskyně mají známých celkem 1 250 metrů chodeb a síní o výškovém rozpětí 30 metrů, ale podle odborníků by tyto jeskyně mohly být jen malou součástí mnohem rozsáhlejšího podzemního systému. Dosud však byly v okolí nalezeny jen malé, nepříliš významné jeskyně. Jsou to jeskyně Podkova (162 m), Třesínská jeskyně (87 m), Na Třesíně 2 (14 m hluboká propast).
Mladečské jeskyně jsou rovněž archeologickou a paleontologickou lokalitou světového významu. Vedle kostí vyhynulých pravěkých zvířat (jeskynní medvěd, jeskynní lev, srstnatý nosorožec, mamut, sob, bizon, hyena, tur, jelen, kůň,......) zde bylo nalezeno velké množství lebek a hojné části koster mužů, žen i dětí kromaňonského typu, kteří prokazatelně holdovali lidojedství. Jim patřily také kamenné a kostěné nástroje, zbraně a ozdoby aurignacké kultury. Mladečské jeskyně jsou pravděpodobně nejstarším, největším a nejsevernějším sídlištěm moderních lidí (kromaňonců) v Evropě, kteří tady žili již ve starší době kamenné před více než 31 000 lety!!! Člověk kromaňonský tady žil po dobu mnoha tisíciletí po boku neandrtálců, kteří později vymřeli. Nejvíc archeologických a paleontologických nálezů je ze vstupního Dómu Mrtvých, kde jsou dodnes zachována i původní pravěká ohniště.

Jak už jsem uváděl, známá délka chodeb Mladečských jeskyní činí 1 250 metrů, ale výškové rozpětí je pouhých 30 m. Délka prohlídkové trasy (s malou archeologickou expozicí) je 380 metrů a prohlídka trvá asi 40 minut. Jeskyně je přístupná pro veřejnost od dubna do října, průměrná teplota vzduchu je 9 °C , průměrná relativní vlhkost 95 %.
Tolik informace, které jsem se dozvěděl na stránkách: www.jeskynecr.cz a cs.wikipedia.org a www.treking.cz .


Fotografování v jeskyni bylo v době mé návštěvy povoleno za příplatek 40 Kč (plné vstupné 90 Kč, senioři 70 Kč, zlevněné 50 Kč), ale z důvodu možného poškození výzdoby jeskyně nelze používat stativ. To znamená, že je vše při horších světelných podmínkách foceno z ruky, což se na kvalitě snímků podepsalo. Přesto doufám, že pro představení této krásné jeskyně to bude stačit

Mladečské jeskyně 6.8.2016



Historické pamětní desky na stěnách jeskyně připomínají místa nálezů i jména významných badatelů, kteří zde prováděli výzkum v letech 1881 až 1922.

V místech, kde byly vykopány kosterní pozůstatky cromagnonských lidí, jejich nástroje i kosti pleistocénních zvířat, je dnes ukázka pravěkého ohniště a malá část archeologických i paleontologických nálezů











Přes 2 metry vysoký stalagmit zvaný Mumie

















A tím bych pro dnešek skončil. Doufám, že se vám vybrané snímky líbily

Všechny pořízené záběry z Mladečských jeskyní najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE.

Přehled všech mých navštívených a nafocených jeskyní můžete najít v galerii, která se nachází ZDE


18 komentářů:

  1. Dušan Dohňanský20. září 2016 v 10:27

    Prohlédnu si všechny Vaše fotky,které mi přicházeji,ale vzhledem k tomu,že to není to co "sbírám" já,tak už na to neteaguji.Dnes dělám vyjímku,protože tyto jeskyně jednak dobře znám a jednak ty záběry jsou ůchvatné.A ani už si nevzpomenu jestli jsem vůbec někdy viděl snímky pořízené v jakékoliv jeskyni. Samozřejmě,že nepošítám publikace či pohlednice.Opravdu moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: U mne na blogu jsou fotky z Punkevní jeskyně.

    OdpovědětVymazat
  3. Patriku moc pěkně nafocené, a jestli ti to takhle fotí bez blesku(řekla bych podle barevnosti že ano) tak musím říct že máš velmi kvalitní ultrazoom. Jak já bych zas do nějaké jeskyně zavítala!!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hu, po zkušenosti s prochladnutím v Chýnovských jeskyních na mě při pohledu do této, úplně dýchla zima.    Mladečské jeskyně jsou ovšem nádherné a tvé fotky dokonalé!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherný fotky! V jeskyních se vždy fotí dost komplikovaně, proto tyhle snímky obdivuju, jsou parádní!

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou opravdu skvostně nafocené záběry, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  7. V jeskyních moc fotit neumím, proto obdivuji, jak skvěle jsi je nafotil.   

    OdpovědětVymazat
  8. Paráda. Ti pravěcí lidé jsou i  v jeskyni Balcarka v Moravském krasu. V jeskyních ráda fotím a vždy bez blesku, a proto oceňuji, že jsi udělal totéž. Ono je to na fotkách poznat, když se použije blesk, že jsou placaté a prostor se naprosto zdeformuje. To si raději trochu zvýším clonové číslo, abych mohla nastavit čas na udržitelnou dobu. Proto mohu řídi, že se ti fotky povedly na jedničku.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: To mě velice těší, že se na moje snímky koukáte i když to není úplně Váš šálek čaje.Beru to jako poklonu   

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Děkuji za pochvalu a doufám,že už jsi v pořádku

    OdpovědětVymazat
  11. [3]: Pokud to jen trošku jde,tak fotím bez blesku.Zachovává to větší autentičnost barev i prostoru.

    OdpovědětVymazat
  12. [5]: Děkuji moc za pochvalu Mám radost,že se vám fotky líbí

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: Hanko, mockrát děkuji za slova chvály. Od tebe to pokaždé moc potěší

    OdpovědětVymazat
  14. [7]: V Javořičských jsem byl před léty a ty jsou taky moc pěkné.Takhle s odstupem času těžko posoudit,ale řekl bych,že za návštěvu stojí oboje   

    OdpovědětVymazat
  15. [8]: Děkuji moc za pochvalu fotek

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Já měla u toho Fuji možnost i manuálního nastavování. Taky jsem raději když nemusím blesk používat, obzvlášť v těch jeskyních. Právě kvůli té barevnosti.

    OdpovědětVymazat
  17. Moc pěkný dokument, Patriku :). Mně osobně se v jeskyních špatně fotí a fotím tam nerada, ale tobě se to podařilo skvěle :).

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji