12. února 2018

Nové Hrady u Litomyšle - kostel sv.Jakuba Většího

Dnes vám chci představit další památku v Nových Hradech, kterou jsem navštívil 22.7.2017



Barokní kostel sv. Jakuba Většího v Nových Hradech je situován v západní části obce. Spolu se zvonicí, farou a vstupní branou tvoří ucelený areál.






Kostel sv. Jakuba se připomíná již roku 1350, kdy patřil k biskupství litomyšlskému. Roku 1398 je podřízen nově založenému klášteru podlažickému. V té době se obec jmenovala Boží dům. Jméno Nové Hrady vzniklo, až když Kostkové z Postupic postavili v letech 1492-93 na kopci zvaném "Starý zámek" hrad, a nazvali ho Nový hrad. U kostela byla fara, ale za husitských válek byla zrušena a až za doby třicetileté války r. 1638 byla opět obnovena. Roku 1722 byl původní gotický kostel zbořen a v roce 1723 se započalo se stavbou nového barokního kostela.
Stavbu financoval majitel panství rakouský kníže Jan z Trautsonu. Tento rod byl vlastníkem 140 let, ale v Novém hradu nikdy nesídlil. Stavitelem kostela byl Ondřej Tatínek z Vysokého Mýta. Kostel je jednolodní barokní budova bez věží. V původním plánu byly dvě věže, dokonce byly vybudovány i základy, přesto věže nebyly dostavěny. Proto byla jako zvonice ponechána věž z původního kostela, která není napojena na nový kostel.





Stěny kostela jsou dekorovány pilastry bez patek s římsovou hlavicí nesoucí prosté kladí. Západní průčelí s prostým štítem je oživeno pilastry s nikou, po jeho stranách jsou mohutné nástavce. Nad okapní římsou je letopočet 1725, kdy byl kostel dostavěn a vysvěcen. Ke kněžišti od severu přiléhá zákristie a na jižní straně byla vystavěna kostnice. V roce 1750 panství Nový hrad koupila Barbora Harbuval de Chamaré se svým synem Janem Antonínem, kteří se zde usídlili. Proto byla ke kněžišti z jižní strany přistavěna panská oratoř a pod ní panská krypta. Vnitřní zařízení kostela bylo pořizováno během 30-ti let. V letech 1879-80 byl kostel sv. Jakuba zrestaurován stavitelem Františkem Schmoranzem ze Slatiňan. Kostel byl zpevněn ocelovými vzpěrami a vymalován. Tato výmalba je zachována dodnes.













Okolí kostela dává tušit, že zde dříve byl hřbitov, ovšem informace o tom jsem nikde nenašel



















A to by bylo pro dnešek vše. Víc záběrů kostela svatého Jakuba Většího v Nových Hradech se mi pořídit nepodařilo.

Přesto doufám, že se vám tento (díky zdejšímu zámku často opomíjený) objekt líbil. Podle mého za návštěvu rozhodně stojí

P.S: příště už se s Novými Hrady rozloučím

9 komentářů:

  1. Patriku, to jsi mi udělal radost.Ke kostelu už jsme se nedostali. Má pěkné okolí a je fajn, že byl i otevřený a vyfotil jsi mi varhany. Interiér je také pěkný. My jsme byli závislí na autobusu, ale je fakt, že bychom to možná stihli, kdybychom si nelebedili nad zákuskem v kavárně. Tentokrát se z Nových Hradů krásně doplníme.

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně podobně vypadá kostel tady ve vedlejší vsi. Taky nemá věž, ale stojí před ním dřevěná zvonice takže to vypadá že patří kostelu, nicméně ten je až o něco dál. Ostatně měla jsem jí i v sakrálkách.

    OdpovědětVymazat
  3. Víc než kostely uprostřed městské zástavby se mi líbí ty za zdí, obklopené zelení. Tento je hodně starý a moc hezký. Dostal jsi se i dovnitř, to nebývá tak časté a pořídil jsi spoustu krásných fotek.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Kostel byl sice otevřený,ale nakouknout se dalo pouze přes mříže a proto se mi ty varhany nepodařilo lépe nafotit

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Předpokládám, že se jedná o kostel v Semaníně. Ten má tu zvonici moc pěknou   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Dovnitř se dá nakouknout přes mříž a tak jsem i fotil. Mimo bohoslužby asi není potřeba dovnitř chodit,ale na to,aby se člověk do interiéru podíval, to bohatě stačí. Měli by to takhle udělat i jinde   

    OdpovědětVymazat
  7. A jestli z tebe vyleze že si tam byl, tak tě zabiju!

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Jo, jo ... si to pamatuješ nebo ses díval?

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Mám to uložené jako místo,které stojí za návštěvu. Z paměti bych to nedal   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji