23. března 2018

Zřícenina hradu Radkov (Radkovské hradisko)

Dnes vám chci představit jedno málo známé místo



Zřícenina hradu, o jehož minulosti písemné prameny zcela mlčí, se nachází v lese mezi obcemi Linhartice, Radkov a Gruna, asi 6 km jv. od města Moravská Třebová.
Do dnešních dnů se dochovaly jen nepatrné zbytky zdiva hradního jádra a předhradí. Z celé stavby je zachovaná pouze jedna mohutná štítová zeď, která dosahuje tloušťky v rozmezí 2,4 až 2,7 metru. Vnitřní objekty se nedochovaly a o jejich možné existenci svědčí jen terénní nerovnosti. Hrad byl chráněn příkopem širokým devět metrů a valem, částečně vylámaným ve skále. Za nevýrazným západním valem se nacházel druhý, mohutný příkop o šířce přibližně 25 metrů. Za ním se nacházelo zřejmě panské sídlo nebo hradiště ve tvaru rovnoramenného trojúhelníku. Na něj pak navazuje protáhlé a rozsáhlé východní předhradí.
Protože se hrad v žádných písemných pramenech nevyskytuje, o jeho minulosti vypovídají pouze zachované fragmenty staveb a rozbory keramických zlomků, nalezených na Radkově. Podle nich byl hrad osídlen v období mezi 13. a 14. stoletím, přičemž se předpokládají hlavní aktivity na Radkově zejména v I. polovině 13. století.
Příčiny jeho rychlého zániku jsou pouhou spekulací. Zdejší lokalita mohla být shledána nevyhovující a sídlo mohlo být přesunuto na jiné místo, nebo se majitel hradu dostal do špatné ekonomické situace a hradní komplex nedokončil. Je také možné, že hrad Radkov zanikl násilnou cestou ještě před svým konečným dokončením během válek na přelomu 13. a 14. století. Je také ovšem možné, že se jedná o někdejší slovanské hradiště z 10. až 11. století, které bylo rozšířeno - snad v I. polovině 13. století - příčnou zdí. Další z možností nabízí eventualitu, že se jednalo o strážní hrad nad údolím řeky Třebůvky, jehož majitelem byl Boreš z Rýzmburka a Oseka, který v této oblasti vyvíjel silnou kolonizační činnost.
Další možný vývoj hradu je spojován s myšlenkou, že velké slovanské hradiště se postupně měnilo v hradní pevnost, která se stala majetkem loupeživého rytíře. Proto byl hrad pobořen roku 1286 vojsky krále Václava II., kterým odolala jen štítová stěna. Touto teorií by se vysvětlila absence bočních hradeb i spojení velkého hradiště s raně gotickým hradem bez budov.

Z výše uvedeného je jasné, že o historii tohoto objektu se pravdu už jen těžko dozvíme. Pozůstatky opevněného sídla se časem také rozpadají a postupně je pohlcuje okolní příroda. Přesto jsem se je pokusil zachytit a toto je výsledek mé snahy

Radkov - zřícenina hradu (Radkovské hradisko) 8.7.2017




















Všechny moje fotografie této lokality najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .

Pozůstatky hradu jsou od silnice vzdálené asi 400 metrů a jsou dobře přístupné po neznačené lesní cestě.

Vím, že tato zřícenina není zrovna top turistický cíl, ale za povšimnutí rozhodně stojí. Když už pro nic jiného, tak pro svoji zajímavou atmosféru, o které jsem se v posledních letech osobně přesvědčil už čtyřikrát. Pokaždé jsem v ruinách i přespal !!!


P.S: informace k tomuto článku jsem čerpal ze stránek www.turistika.cz

8 komentářů:

  1. Vhledem k tomu, že je to v bukových lesích, musí to být nádherné místo na podzim. Některá místa prostě něco vyzařují a mnozí lidé to cítí.

    OdpovědětVymazat
  2. Na takových místech je dobře vidět, jak si příroda postupně bere své území zpět. Takto okolí hradu určitě před dávnými věky nevypadalo. Ve škole se děti učí o životě našich předků, ale valná část dějin nám už zůstane utajená.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé místo :). A ta zeleň - jak já se těším na barevnou přírodu! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám taková místa ráda. Představuju si, jak to tam kdysi dávno bylo. Hodně čtu historické detektivky pna Vondrušky a tak si v knihách i podobná místa představuju.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Já tam byl pokaždé v létě, ale asi máš pravdu, na podzim to tam může být ještě hezčí

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Hrad stával na místě odkud bylo vidět do tří údolí. Teď je místo zarostlé,ale dřív to bylo jistě dobře zvolené pro strážní funkci   

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Tak už se snad dočkáme té jarní zeleně, předpověď konečně slibuje příchod jara   Už se taky nemůžu dočkat

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Taky mám tato místa rád a představuji si,jak to tam mohlo vypadat v dobách dřívějších. Představivost zde má větší prostor, než u zachovalých staveb   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji