7. ledna 2020

Modrá u Velehradu

V září 2018 jsem navštívil jednu nevelkou, ale turisticky velice zajímavou obec v okrese Uherské Hradiště


Obec Modrá (dříve též Nová Ves či Neudorf ), ve které žije něco přes 700 obyvatel, se nachází v podhůří Chřibů, asi 4 km od Starého Města a 1 km od Velehradu.
Vesnice byla založena v roce 1786 po zrušení velehradského kláštera na místě panské ovčárny, ale četné historické a archeologické nálezy dokazují, že historie osídlení sahá až do doby před 7 tisíci lety!  První písemná zmínka o osídlení na území Modré pochází z roku 1202.

V současné době si v obci můžete mimo jiné prohlédnout základy zděného kostela, který se řadí mezi nejstarší kamenné stavby křesťanského původu na území České republiky. V jejich těsné blízkosti stojí rovněž malý kamenný kostel sv. Jana, který je hypotetickou replikou původního kostela. 
K dalším lákadlům Modré jistě patří i zdejší archeoskanzen, který představuje život obyvatel Velké Moravy.
Nesmím zapomenout ani na botanickou a sladkovodní expozici Živá voda, jejíž součástí je největší podvodní sladkovodní tunel ve střední Evropě. 
A za zmínku jistě stojí i dřevěná třípatrová rozhledna...

.
Modrá (okr.UH) - původní základy a replika kostela sv. Jana

Někteří badatelé tvrdí, že byl dílem iroskotských misií a je tedy důkazem přítomnosti těchto misí na Moravě a byl založen v době před příchodem soluňských bratří, Cyrila a Metoděje. Zprávy o tomto objektu publikoval ve své knize Josef Cibulka. Po vydání knihy se kostel stal předmětem sporů mnoha odborníků, hlavně o jeho původu a založení se vedly velice vášnivé diskuze. 
Roku 1911 jako první odkryl kostel v Modré u Velehradu PhDr. Jan Nevěřil. Toho tam přivedly zprávy o starém chrámu, který dávno zanikl. PhDr. Nevěřil tehdy odkryl základové kamenné zdivo kostela s pravoúhlým protáhlým kněžištěm a čtyřmi podpěrami v lodi. Celý nález zaznamenal ve své práci, ale jeho práce se v pozdější době stává předmětem sporů mezi Cibulkou a jeho odpůrci.
K dalším vykopávkám na tomto místě došlo o více než 40 let později. V roce 1953 dr. Vilém Hrubý znovu objevil zbytky tohoto starodávného kostela a také 36 kostrových hrobů, které odpovídaly hrobům z velkomoravských pohřebišť. A právě tyto hroby posloužily Josefu Cibulkovi jako podpora jeho teorie o datování kostela. Prokázalo se, že pohřebiště vzniklo až poté, co byl kostel v Modré postaven a vzhledem k tomu, že hroby byly datovány přibližně do poloviny 9. století, došel Cibulka k závěru, že tento kostel byl postaven již v první polovině 9. století.
Zánik kostela v Modré je datován do předposledního desetiletí 17. století. K tomuto závěru dospěl Nevěřil díky novostavbě velehradského kláštera, který byl v roce 1681 po velkém požáru znovu vystavěn a jako stavební materiál byly použity právě zbytky kostelíku v Modré.

Modrá (okr.UH) - základy kostela sv. Jana 16.9.2018



V těsné blízkosti základů původního kostela, vznikla v letech 1998-2000 jeho hypotetická replika.  Kostel není vysvěcen, byl pouze požehnán a stále zůstává světskou stavbou. Na vzhledu to ale rozhodně poznat není...

Modrá (okr.UH) - kostel sv. Jana 16.9.2018








Všechny moje záběry kostela sv. Jana v Modré najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .



Modrá (okr.UH) - Archeoskanzen

Archeoskanzen Modrá se nachází na okraji vesnice a představuje život obyvatel Velké Moravy. K jeho otevření došlo v roce 2004. Po odborné stránce garantovaly projekt významné archeologické instituce – Moravské zemské muzeum v Brně (doc. Luděk Galuška) a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti (dr. Miroslav Vaškových), realizaci projektu zajistila obec Modrá.
Archeoskanzen tvoří sídliště s palisádovým opevněním, bránou a strážními věžemi. Uvnitř se nachází repliky soudobých staveb včetně polozemnicových chat, řemeslnického okresku a domu představujícího sídlo místního velmože, tzv. paláce. Vedle samotných staveb se zde nachází také sakrální areál se slovanskými modlami, políčka a ohrady pro chov tehdejších zvířat. Všechny stavby byly vybudovány na základě archeologických nálezů z oblasti středního CHKO Litovelské Pomoraví. 
Současná podoba archeoskanzenu není definitivní – autoři projektu připravují jeho další rozšíření o další areály a propojení s církevním okrskem kolem kostelíka sv. Jana.

Modrá (okr.UH) - Archeoskanzen 16.9.2018










Všechny moje záběry z archeoskanzenu v Modré najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .



Modrá (okr.UH) - Expozice Živá voda

V přízemí hlavní budovy projdete přes kasu do vstupní místnosti, kde vás uvítá pětimetrová maketa vyzy velké. Děti si mohou vyzkoušet různé doplňovačky, kvízy či výtvarné aktivity tematicky směřované k obměnám přírody kolem vody v průběhu celého roku. Naleznete zde i malou výstavku vycpanin vodních ptáků a savců. Stěny zdobí fotografie ryb od Rostislava Štefánka.
Ve dvou podzemních patrech nahlédnete do světa pod vodní hladinou:
Sladkovodní expozice
Přední část vodní plochy slouží jako expoziční jezero s jeho přirozeným fungováním a vztahy, včetně drobných vodních organizmů. Jeho hloubka je 6,5 metru a celkový objem 850 m3. Žijí zde druhy ryb typické pro tento region, a to jak současné, tak historicky původní. Můžete se zde také osvěžit v přírodním koupališti s brouzdalištěm napájeném podzemním pramenem s vysokou kvalitou vody. Vodní rostliny zde vysazené fungují jako kořenová čistička.
Tunel
Podvodní tunel ve sladké vodě v přírodě je ojedinělým experimentem v rámci celé Evropy. Nachází se v hlubce 3,5 metru pod vodní hladinou, má délku 8 metrů a šíři 2 metry. Po levé straně můžete vidět ryby chladných vod, horských potoků a řek - jelce, lipany, mníky, pstruhy, parmy a oukleje. Pravá strana patří především velkým rybám. Typickým obyvatelem je kapr.  Dravce reprezentují štiky, candáti nebo sumci. Raritou expozice jsou jeseteři - tažné ryby, které dříve migrovaly z Černého moře až do řeky Moravy. Mezi jeseterem ruským, malým či hvězdnatým se vyjímá vyza velká - nějvětší sladkovodní ryba světa. Zde uvidíte několik vyz délky téměř 2 metry.

Modrá (okr.UH) - Expozice Živá Voda 16.9.2018








Všechny moje záběry z expozice Živá voda v Modré najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .



Rozhledna Modrá (okr.UH)

Tato vyhlídková stavba se nachází vlevo od silnice na konci obce Modrá ve směru na osadu Bunč (Zdounky). Z návsi v Modré je to rovný kilometr po dobrém asfaltu. Nejprve se jede po rovině, za hospodou pak následuje prudké čtyřsetmetrové stoupání až k rozhledně.
Původně dvoupatrová dřevěná rozhledna z roku 1999, byla zvýšena v roce 2003 o jedno poschodí do výše jedenácti  metrů. Na rozhledně se však podepsal zub času a proto byl v roce 2011 z bezpečnostních důvodů odebrán spodní žebřík a v roce 2013 byla celá vyhlídka zbourána. Na jejím místě pak o rok později vyrostla o jeden metr vyšší stavba, která nabízí kruhový výhled ze zastřešeného ochozu ve výšce 9 metrů. Vidět můžete Chřiby, Bílé Karpaty, Hostýnské vrchy, Pálavu, Uherské Hradiště.....

Rozhledna Modrá (okr.UH) 16.9.2018








Všechny moje záběry z rozhledny v Modré najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .


A to by bylo z návštěvy obce Modrá v roce 2018 asi tak vše.
Doufám, že se vám moje pozvánka líbila, a že vás třeba inspiruje k pěknému výletu. Já se tam rozhodně ještě někdy podívám, protože turistických lákadel už je tam zase o něco víc, než v době mé návštěvy. Expozice Živá voda se totiž rozšířila o pastvinu, kde žijí pratuři, na které se kouká z nové dřevěné naučné stezky (z níž velká část vede nad terénem obůrky) nebo z vyhlídkové věže ! 


Informace k tomuto článku jsem čerpal ze stránek :  www.vychodni-morava.cz  a  cs.wikipedia.org   a  www.turistika.cz   a  cs.wikipedia.org   a   www.zivavodamodra.cz   a   www.rozhlednovymrajem.cz 

8 komentářů:

  1. Tedy ti rybouni jsou parádní! A kostelík milý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavý zážitek. Málokdy má člověk možnost sledovat ryby v jejich prostředí a takhle pohodlně! Jen škoda, že tam bylo tolik lidí. Nedalo se úplně dobře fotit

      Vymazat
  2. Hezké fotky. Ve skanzenu jsem byla loni v květnu a moc se mi v něm líbilo, ale ke kostelu sv. Jana jsem nějak nedošla. :o) Škoda.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostel je moc příjemný a vůbec se nedivím, že se tam pořádají svatby. Je na kopci asi 200 metrů od vstupu do skanzenu, který se mi taky moc líbil. Někde jsem četl, že skanzen se pořád rozšiřuje, takže nová návštěva za nějaký čas by určitě nemusela být marná!!!

      Vymazat
  3. Supér. letošní dovolenou totiž máme zajištěnou na Baťově kanále ve Veselí nad Noravou a návštěvu Velehradu a Modré máme v plánu. Kéž by nám vyšlo počasí jako tobě. parádní fotky. Málem jsem ubytování odřekla, když jsem se dověděla, že kanál je vypuštěný a rekonstruuje se. Ale pán z penzionu mne uklidnil, že do 1. května musí být vše opět v provozu, že formy makají a stavba bude uklizena. Tak už to risknu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta dovolená zní moc dobře! Z hlavy bych věděl tak o dvaceti cílech v okolí!!! O některých jsem tu i psal. Doufám, že vám vyjde počasí, už teď se těším na fotky !!!
      Já letos jedu pro změnu do tvojí blízkosti. Začátkem srpna bych měl být na týden v Trojanovicích, odkud budeme vyrážet na výlety

      Vymazat
  4. V Modré jsme byli jen na skok právě kvůli skanzenu. Ten se mi líbil hodně, ráda bych tam někdy na nějakou akci. :) O Živé vodě jsme věděli, ale nebyl na ni čas, tu si necháme na příště. O rozhledně jsem ale nevěděla. Vypadá dobře, stejně jako rozhled z ní (a fotky taky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna je spíše větší posed (nahoru se nejde po schodech,ale po žebřících) , ale rozhled nabízí pěkný. Řekl bych, že za návštěvu stojí.
      Já se na další návštěvě těším na ty pratury. To by mohla být taky zajímavá podívaná

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji