6. února 2014

Fryšták

Další místo, které jsem navštívil deštivého dne 20.1.2014, bylo město Fryšták. Při jeho prohlídce jsem nafotil několik zajímavých objektů a část z nich vám dnes ukáži


Město Fryšták se nachází na okraji Hostýnských vrchů, asi 8 km severně od Zlína.
První písemná zmínka o Fryštáku sice pochází až z roku 1356, avšak to již měl za sebou zřejmě bohatou historii, neboť archeologické nálezy sahají až do doby neolitické. Dávné osudy dnešního města jsou spojeny s nedalekým významným královským hradem Lukovem. Význam Fryštáku jako střediska řemesel a obchodu dokládá také skutečnost, že Fryštačané byli zproštěni roboty již v roce 1558 za pánů Jana a Přemka Nekešů z Landeka, kdežto obyvatelé okolních obcí vykonávali robotu až do jejího všeobecného zrušení v roce 1848.
K významným pamětihodnostem města patří barokní chrám sv. Mikuláše (s gotickými základy ze 14. století), dům čp. 1 známý jako Hrubá hospoda, římskokatolická fara ze 17. století, Dům Ignáce Stuchlého - bývalý klášter, od roku 1927 ústav řádu salesiánů a barokní socha Jana Nepomuckého na náměstí. V soutěži O zlatou cihlu obnovy venkova Zlínského kraje bylo město Fryšták oceněno za rekonstrukci budovy radnice a základní školy.
Informace jsem převzal z : www.frystak.cz a www.mistopisy.cz



Jak už jsem psal, byl den 20.1.2014 hodně deštivý. Na nějaké dlouhé procházení to nebylo, ale nakonec jsem nafotil většinu vytipovaných míst. Bylo to ovšem o nervy, protože po každém snímku jsem musel utírat objektiv a i tak se ne vždy podařilo pořídit čistý snímek.Takže za drobné šmouhy a jiné nepěknosti se tímto omlouvám


Dnešní prohlídku začnu na náměstí Míru a to radnicí
Velmi stručně z historie: první kamenná radnice byla ve Fryštáku postavena v roce 1680. Časem se stal starý ratúz, jak se dříve radnici říkávalo, nepohodlným a malým. 11.března 1900 poplatníci obce Fryštácké rozhodli, aby byla stará radnice zbourána a postavena nová, podle návrhu ing. Vladimíra Fischera, fryštáckého rodáka. Nejvzácnější budova - majetek Fryštáku - byla odevzdána občanům města dne 13.ledna 1901 - celá zářící leskem novoty a krásou kamene.

Fryšták - radnice 20.1.2014




Roh náměstí zdobí budova zvaná Hrubá hospoda, která byla podle většiny zdrojů postavená v 19. století. Našel jsem ovšem článek, který uvádí jiné informace a tak část z něj představím.

Ideální místo pro hostinec? V centru města u rušné silnice. Alespoň tak to bývalo v minulých staletích. A přesně na takovém místě se nachází fryštácká Hrubá hospoda, která pochází z poloviny sedmnáctého staletí. Její majitelé se rozhodli ji po několika staletích, kdy budova patřila jejich rodině, prodat. Fryšták by měl o koupi historického hostince velký zájem. Bohužel nemá dost prostředků na jeho nákup ani rekonstrukci. Zatímco v přízemí stále ještě funguje hospoda, velká část historické stavby chátrá. "Je to smutné, ale nenašel se nikdo, kdo by v rodinné tradici pohostinství v Hrubé hospodě pokračoval. Pro mě už je to příliš náročné tento objekt udržovat," povzdechl si šestaosmdesátiletý majitel Miroslav Ševčík. Zájem o budovu má už dlouhodobě město Fryšták. "V posledních deseti letech byla už několikrát snaha se s vlastníky domu domluvit na jeho odkoupení, protože ve stavu, v jakém je, nedělá náměstí hezkou kulisu," uvedl mluvčí Fryštáku Pavel Nášel. Bohužel prý ale v minulosti neměli majitelé o tuto nabídku zájem. "Teď za námi přišli, cena je ale bohužel dost vysoká a město by si to už nemohlo dovolit. Navíc ze studie, kterou jsme si nechali vypracovat, vyplývá, že bychom do rekonstrukce tohoto památkového objektu museli investovat kolem padesáti milionů korun," povzdechl si starosta Fryštáku Lubomír Doležel. Zmínil, že plánů, co případně v objektu zřídit, je hned několik. "Chybí nám tu infocentrum, ve sklepení by mohla být vinárna či stylová restaurace. Mohly by tam vzniknout prostory, ve kterých by se dalo oddávat. Část by mohla sloužit jako muzeum," vyjmenoval starosta. Majitelé se s plány města v celku ztotožňují. Nebrání se však ani tomu, že by objekt koupil soukromník. "Hospoda stojí na strategickém místě, pokud by byl někdo šikovný a měl trpělivost s památkáři, mohl by z ní udělat atraktivní penzion s restaurací, nebo něco podobného," řekla vnučka majitele Soňa Zatloukalová.
Tak toto napsal v roce 2010 zlinsky.denik.cz

Podle fotografií je zřejmé, že se nedohodli

Fryšták - Hrubá hospoda 20.1.2014




Na náměstí Míru mě zaujal ještě jeden dům a to hlavně svou výzdobou. Až později jsem zjistil, že se jedná o secesní dům č. 2 na náměstí Míru a na jeho fasádě se nachází nejstarší reliéf T. G. Masaryka (z roku 1905).

Fryšták - dům č.2 na náměstí Míru 20.1.2014








Na náměstí Míru se nachází i barokní socha sv. Jana Nepomuckého, která je zapsána na seznamu kulturních památek ČR

Fryšták - socha sv. Jana Nepomuckého 20.1.2014










Poslední zajímavosti, které jsem na náměstí Míru vyfotil, jsou následující busty

Fryšták - busta Břetislava Bakaly na náměstí 20.1.2014


Fryšták - busta Jaroslava Kvapila na náměstí 20.1.2014



Na náměstí Míru je k vidění i krásně opravená škola z roku 1890. Její fotky bohužel nemám, protože všechny záběry zkazil déšť.


Kousíček od náměstí se nachází i pomník Obětem války. Tady déšť taky zlobil, ale některé záběry jsou použitelné

Fryšták - pomník Obětem války 20.1.2014






Ve Fryštáku jsem narazil i na následující drobné zajímavosti

Fryšták - sousoší Návraty 20.1.2014



Fryšták - kříž na ulici Osvobození 20.1.2014



Fryšták - kříž na ulici Holešovská 20.1.2014







A to je pro dnešek vše.
Příště vám představím farní kostel svatého Mikuláše ve Fryštáku a další památky v jeho blízkém okolí

20 komentářů:

  1. Jsem si říkala, že Fryšták je mi nějak povědomý. Tedy názvem. Musela jsem tu již někdy hodně dávno být a určitě je tu znát projevy nové doby. Sousoší návraty je jednoduché, zajímavé a spojení přírodních materiálů dřeva a kamene působí příjemně i v takovém deštivém dni, jaký vidím na fotkách. Ráda čtu takové ty pověsti o vzniku nebo ze života lidu. Čas budoucí - děťátko Andrýsek. Úplně je cítit láska k místu, kde současní lidé žijí.

    OdpovědětVymazat
  2. Frystakem jsme 2x projizdeli a mame tam dodavatele materialu....

    OdpovědětVymazat
  3. Fryšták má moc hezké památky. Líbí se mi dům s reliéfy Masaryka.

    OdpovědětVymazat
  4. Líbí se mi všechny památky, ale nějak mi do toho nezapadá ta novodobější barevná zástavba, které vynikne na pozadí sochy Jana Nepomuckého. Zajímavé je i sousočí Návraty, pro svou kombinaci dřeva a kamene. V tom příšerném počasí, jsi Patriku pořídil skvělé fotky!

    OdpovědětVymazat
  5. Celkový dojem náměstí ruší moderna, ale co naděláme, patří do naší novodobé historie i když se nám nemusí líbit.Škaredá hospoda by si zasloužila nějakého bohatého investora a byl by z toho pěkný penzion.

    OdpovědětVymazat
  6. V tomto mestečku som bola x-krát, no dnes by som už netrafila ani do tej fabričky, kam som chodievala na služobné cesty. Bol to závod TONu na výrobu stoličiek. Nikdy som sa do mesta nedostala, vždy sme pokračovali ďalej do ďalšieho mesta, napr. do Holešova. Preto ani na fotografiách nič nepoznávam. Pekne a obsiahlo spracovaný príspevok tohto mesta.

    OdpovědětVymazat
  7. Patriku, pořídil si pěkné snímky a nevadí jim ani déšť.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Asi na tom něco bude,protože i za deště na mě Fryšták působil příjemným dojmem

    OdpovědětVymazat
  9. [3]: Někde jsem četl,že majitel šel s cenou dolů,ale částka na obnovu podle památkářů,každého odrazuje

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Bohatého investora a taky blázna do historie.Za peníze,které by dal do oprav podle památkářů, by určitě postavil nový areál na vhodnějším místě

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Nemalou roli hraje taky genius loci, takže mít ty prachy, šla bych do toho.Já mám ráda ta různá zákoutí ve starých domech, a to kouzlo se šikovným architektem by se muselo zachovat.Je tam kousek zahrádky, ta kdyby se upravila a osadila, bylo by tam v létě příjemné posezení. Škoda, že nejsem milionář.

    OdpovědětVymazat
  12. [15]: Být milionář,tak o všechno přijdu právě kvůli takovým památkám   

    OdpovědětVymazat
  13. [16]: Tak to bych dopadla stejně a pak bychom mohli jít po památkách svorně o žebrácké holi.     

    OdpovědětVymazat
  14. Náměstí ve Fryštáku vypadá moc pěkně, Patriku, i v dešti.

    OdpovědětVymazat
  15. [18]: Hanko,letos jsem začal navštívená místa procházet tak nějak systematicky.Místo hodně navštívených míst,se pokouším nafotit podrobně všechno,co mě tam zaujme   

    OdpovědětVymazat
  16. [19]: Dobře děláš, Patriku!

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji