28. července 2016

Lanžov - pohřební kaple rytířské rodiny Czeczinkarů 18.6.2016

Dnes vám chci představit tuto zajímavou stavbu



Stojí poblíž lesa nad hřbitovem, na samém okraji obce Lanžov, která se nachází v jižním cípu trutnovského okresu, asi 8 km od Dvora Králové nad Labem.
Přístupová cesta k tomuto objektu vede od pamětní brány, kterou jsem představoval minule. Na rozdíl od brány se o kapli dá na internetu najít poměrně dost informací. Moc pěkně a přehledně se o ní píše na stránkách www.znicenekostely.cz , odkud jsem čerpal i následující povídání:

Novogotická kaple byla postavená jako rodinná hrobka majitelem panství v Bílých Poličanech Františkem X. Czeczinkarem (psáno též Cecinkar, Cecingar, Zezingar apod.) , rytířem z Birnitz (psáno též z Birnic). Základní kámen byl položen v roce 1854, vysvěcena byla v roce 1862. Architektem kaple byl Bernhard Grueber (1806-1882).
V roce 1931 zakoupil kapli Antonín Chládek, majitel velkostatku Červený dvůr v Lanžově a tehdy zpustlou památku nechal velkým nákladem opravit.
Po únoru 1948 byla kaple zestátněna a postupně byla ve správě několika státních organizací. Koncem 80. let 20. století připravovali komunisté přestavbu kaple na rozlučkovou místnost ; plánovali probourání dvojice dveří pro dopravu rakví, zřízení rozptylové loučky kolem kaple, řecký plamen, atd.; k realizaci naštěstí nedošlo. Po roce 1989 byla kaple navrácena potomkům Antonína Chládka, ale pro hluboké rozpory v širokém příbuzenstvu nebylo možné provádět jakékoliv práce pro záchranu kaple. Po několika dalších letech náročných a nákladných příbuzenských sporů přešla kaple do výlučného vlastnictví Jaroslavy Bakešové, nejmladší dcery Antonína Chládka a v roce 2014 její rodina začala s rekonstrukcí této památky.
Veškeré práce probíhají pod dohledem a se souhlasem příslušných státních institucí. Kromě vlastních prostředků rodiny současných majitelů jsou využívány prostředky z dotačních titulů Ministerstva kultury ČR (Program obnovy památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností) a dotací Královéhradeckého krajského úřadu. Uvnitř kaple nejsou žádné volně uložené starožitné památky, které by bylo možné přemístit nebo zpeněžit. Od jara roku 2016 je prostor v kapli a kolem kaple trvale monitorován kamerovým systémem s dálkovým přenosem obrazu.
O rozsahu provedených prací je možné se dočíst na už zmiňovaných stránkách www.znicenekostely.cz

Protože na opravě kaple se stále pracuje, celý prostor je oplocený a navíc jsem tam byl v době, kdy jsem musel fotit proti světlu, tak pořízené snímky nejsou zrovna nejkvalitnější. Přesto si myslím, že můžou vypovědět něco o minulé kráse a proto jsem se rozhodl je zveřejnit


Lanžov - pohřební kaple rytířské rodiny Czeczinkarů 18.6.2016



















A to by normálně bylo od kaple vše, protože jiné pohledy už se mi nafotit nepodařilo.

Jenže mě zaujala ještě dvojice sloupků v místech před kaplí

Nikde jsem se o nich nic nedočetl, ale bylo vidět, že je na nich něco vytesáno

Bylo to špatně čitelné a tak jsem použil obyčejnou tužku a zkusil nápis zviditelnit

Povedlo se a díky tomu vím, že na pravém sloupku je napsáno :
KRÁSA DOMOVA - KULTURA NÁRODA
ČLOVĚK JSI !
TO VĚZ A BUDIŽ TOHO PAMĚTIV !
NEZDOBÍ-LI TEBE KRÁSA CNOSTI
(MARNĚ ?) V SVĚTĚ HLEDÁŠ UZNALOSTI


U levého sloupku jsem použil stejnou metodu


A nápis na levém sloupku zní :
CHLÁDKOVY VÝHLEDY - PŘÍRODY
VZÁCNÝ SKVOST VŠEM LIDEM
VYDANÝ NA MILOST - NEMILOST.
KDO ZLÝ JSI, NECHOĎ SEM -
DOBŘÍ VŠAK VEJDĚTE, CHRAŇTE JE
ŠETŘTE JE, MILUJTE, PĚSTĚTE


A toto je opravdu poslední záběr kaple, který jsem tu 18.6.2016 pořídil


Všechny moje snímky tohoto objektu najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE

Tímto se pro letošek s Lanžovem loučím, ale jistě se tam zase někdy podívám. Určitě mě bude zajímat jak probíhá rekonstrukce a taky jsem nenafotil ještě jednu místní pěknou památku

14 komentářů:

  1. Nezdá se, že by se na kapli nějak pracovalo. Dokonce to na detailu horní části vstupních dveří vypadá, jak kdyby za nimi rostlo něco zeleného. Nebo je tam sklo a odráží okolní přírodu? Moc by mě zajímalo, jak kaple vypadá uvnitř. Ale dost kritických otázek. Ta kaple je úžasná stavba a jsem moc ráda, že se tahanice vlastníků ukončila a kapli, doufejme, čeká světlá budoucnost.

    OdpovědětVymazat
  2. Po pravdě, taky mi při bližších záběrech není moc jasné co se na ní opravuje.Možná že zevnitř, možná jsou zadané zakázky na okna a dvěře a teprve se vyrábějí, nevím. Ale zasloužila by si aby se mohla skvéít v původní kráse.

    OdpovědětVymazat
  3. Kaple je hodně ošumělá a ani mně se nezdá, že by se na její opravě nějak znatelně pracovalo, ale je krásná i tak.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to krásná stavba a je trestuhodné, že to s ní došlo do takového konce. Ráda bych ji viděla až bude opravená.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: [2]: [3]: [4]: Hlavní loď má opravený krov a novou střechu (břidlice). Zpevněno obvodové zdivo obou postranních lodí, je zpevněn jeden hroutící se zevní pilíř, je hotová definitivní vazba na obou postranních lodích, je obnovena klenba v levé boční lodi kaple. Kvůli nutnosti obnovy kleneb v bočních kaplích je jejich střecha zatím provizorně přikrytá prkny a lepenkou. Část oken je rozbitá. Dveře poškozené, ale zavřené. Uvnitř je kaple zpustošená.Na rok 2016 je plánována obnova kleneb v pravé bočné lodi a položení nové krytiny na obě postranní lodě kaple (břidlice).

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Taky se mi zdá, že to je moc pěkná stavba a určitě si záchranu zaslouží

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Obnova bude běh na dlouhou trať,ale je vidět,že se na její záchraně pracuje. Dveře a okna určitě časem taky budou

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Zviditelnění nápisů tužkou používám u starých křížů. Je to jednoduché a nic to neponičí   

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Taky jsem zvědavý jak to bude vypadat po dokončení. Vím ze starších fotek,že tam byla i nějaká sochařská výzdoba, tak se nechám překvapit.Jak už jsem psal, mám tam v plánu za pár let zajet znovu,tak to třeba tady ukážu   

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: To je pravda, Patriku. Vážně prima metoda.   

    OdpovědětVymazat
  11. ta je nádherná! tam by se točily horrory   

    OdpovědětVymazat
  12. Patriku, představil jsi opravdu krásnou stavbu. Jako potěšující je zpráva, že se kaple opravuje a nechátrá dál.

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: No to rozhodně! Hřbitov hned u vchodu, zezadu les,....   

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Mám rád, když se podobné památky daří oživovat Jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat za tři roky   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji