19. října 2016

Branná - kostel sv. Archanděla Michaela

Dnes vám chci představit dominantní památku obce Branná, která je vzdálená zhruba 15 km od města Jeseníku či 25 km od města Šumperku.


Farní kostel sv. Archanděla Michaela byl vybudován v letech 1612-1614 na terénním výstupku, obehnaném ze dvou stran dlouhou kamennou zdí. Průčelí orientované k jihozápadu se vypíná nad hlubokou úboční brázdou Brusného potoka a tak stavba vévodí celé okolní krajině.
Kostel dali postavit páni z Vrbna a Bruntálu, vlastní bratři Hynek a Bernard. Obdivuhodná je zvláště poloha více než 57 metrů vysoké věže, stojící téměř na samém okraji značného srázu, zabezpečeného zmíněnou zdí, avšak dosahující zde již výšky deseti metrů.
Kamenná masívní stavba kostela je jednolodní s trojbokým závěrem se sakristií na evangelijní straně. Její mohutnost i výšku zvýrazňují zvenku silné opěrné pilíře. Kostel je uvnitř 46,3 m dlouhý, 13 metrů široký a 15,65 m vysoký. Kostelní loď je zaklenuta valenou, trojboce uzavřenou klenbou s lunetovými výsečemi. Plocha klenby je členěna štukovými kazetami, které jsou vyplněné osmicípými hvězdami. Kolem sálu obíhá tribuna na toskánských sloupech, přerušena pouze nad oltářem ve východní části kostela. V kostelní lodi jsou umístěny 4 řady lavic.
Na hlavním oltáři, který pochází pravděpodobně z roku 1743, stojí starožitná socha milostivé "Marie spasitelky". Za oltářem se nachází oltářní obraz "Nanebevzetí Panny Marie" (snad od A. Dallingera z roku 1750) a nad ním je umístěna socha sv. Archanděla Michaela ve zbroji. Vlevo a vpravo od hlavního oltáře stojí v životní velikosti apoštolští kněží Petr a Pavel a nad nimi v nadživotní velikosti postavy biskupů, vysoké 4 nebo 5 metrů. Na pravé straně stojí ještě oltář "Marie a Jana", vlevo oltář "Kristova srdce", který byl dříve oltářem "Čtrnácti pomocníků v nouzi". Na této straně se nachází rovněž umělecky vyřezávaná kazatelna. Na kůru jsou od roku 1714 umístěny varhany s pozitivem.
Hlavní vstup do kostela je podvěžím. Je opatřen krásným edikulovaným portálem. Ten nese kamennou desku s vyrytým nápisem, přerušenou uprostřed dvěma erby. Levý přísluší pánům z Vrbna (lilie) a druhý Žerotínům (lev). Překlad latinského nápisu znamená zhruba toto: "Tento modlitební stánek, zasvěcený Bohu trojjedinému a všemohoucímu, věnovali a zanechali svým budoucím poddaným a všem zbožným roku 1614 po Kristu baroni a bratří Hynek a Bernard Bruntálští z Vrbna".
Mezi opěrnými pilíři na východní straně kostela jsou tři výklenky. V severní je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého (z roku 1733) a ve dvou dalších prosklených výklencích jsou ztvárněny biblické scény "Kristus na Olivové hoře" a "Kristovo loučení se svojí matkou", jde o řezby v životní velikosti od tyrolských umělců.
Původně byl kostel postaven pro potřebu evangelíků a zasvěcen Zmrtvýchvstání Krista, katolicky byl upraven a přesvěcen v roce 1743. Rozsáhlé stavební úpravy si vyžádal po požárech v letech 1852 a 1906. V roce 1958 byl prohlášen kulturní památkou a od roku 2012 postupně prochází rekonstrukcí, na kterou přispěly i Norské fondy více než 5.000.000,- Kč.

Tolik informace, které jsem čerpal z : farnoststaremesto.sweb.cz , cs.wikipedia.org , www.turistika.cz a z infocedulek na kostele.


Přes svoji velikost se kostel špatně fotí. Moc záběrů nejde pořídit kvůli blízkým okolním budovám.
Navíc uvnitř kostela není dovoleno fotit, což je obrovská škoda, protože interiér je opravdu úchvatný.
Já pár záběrů pořídil, protože jsem si zákazové cedulky při vstupu nevšiml, ale brzy jsem byl na nevhodnost svého počínání upozorněn a samozřejmě jsem fotit přestal. Dlouho jsem potom zvažoval, zda fotky zveřejňovat. Nakonec jsem se rozhodl, že to udělám, protože snímky jsou buď příliš obecné a nebo zachycují něco, co se nedá snadno odcizit. Však uvidíte

Branná - kostel sv. Archanděla Michaela 7.8.2016






Socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1733 v severním výklenku





Biblické scény "Kristus na Olivové hoře" a "Kristovo loučení se svojí matkou" v prosklených výklencích







Hlavní vstup do kostela je podvěžím



Vstup je opatřen krásným edikulovaným portálem


Kamenná deska s vyrytým nápisem a dvěma erby uprostřed



Hned za vstupem


Celkové záběry do interiéru



Oltář se sochou milostivé "Marie spasitelky"


Monumentální kazatelna







Varhany s pozitivem jsou na kůru umístěny od roku 1714



Pohled na kostel od náměstí


Pohled z protějšího kopce (vpravo věž fojtství, vlevo věž radnice)


A to je z letošní návštěvy kostela sv. Archanděla Michaela v Branné vše. Doufám, že se vám toto představení líbilo

Tímto článkem se zapojuji do dalšího kola soutěže Sakrální stavby u VendyW.

10 komentářů:

  1. No páni, ten kostel je úchvatný. Je mohutný jak se tyčí na prostranství a převyšuje všechny stavby okolo a přestože je jen bíle omítnutý a není přezdobený, je nádherný! Krásný je i uvnitř dobře, že jsi fotky zveřejnil aspoň si můžeme udělat obrázek o tom, jak vypadá interiér. A taky je dobře, že jsi napsal co je to za věžičky nalevo a napravo. Hned jsem si jich všimla a říkala si, že by to stálo také za pár fotek.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný kostel, hodně monumentální i když jednoduchý bez ozdob.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: V interiéru toho bylo na koukání spousta,ale respektuji zákazy, takže fotek mám fakt jen těchto pár   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: V jednoduchosti je síla   

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:To věřím, párkrát jsem takhle z kostela varhany slyšela a je to vážně krása.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak opět kandidát na krásné umístění u VendyW. Kostel je honosný a zaujaly mne i ty biblické výjevy ve vitrínách. Většinou bývají výklenky třeba jen oplocené. Moc se mi líbí varhany a vidím kazatelnu se schodištěm. Už si nepamatuju, kdo se mne ptal u jednoho kostela, že nevidí schodiště na kazatelnu. Tam bylo schodiště z jiné místnosti, ale většinou vedou schody lodi kostela a jsou stejně zdobné jako kazatelna sama. Opravdu jsi objevil krásný kostel.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Mě se tento kostel líbil moc ! Jen škoda, že není povoleno uvnitř fotit. Bylo tam spousta věcí, co by stála za zaznamenání   

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný kostel, Patriku, moc se mi líbí jeho vysoká štíhlá věž.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Dala jsem tvému kostelu hlas.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji