24. října 2016

Jeskyně Na Pomezí 12.8.2016

Dnes vám chci představit třetí (a zároveň poslední) jeskyni, kterou jsem v roce 2016 navštívil



Jeskyně Na Pomezí se nacházejí na východním svahu Smrčníku (799 m n. m.) v Rychlebských horách, v blízkosti silnice vedoucí z města Lipová-Lázně (asi 2 km jihozápadně) do Vápenné (asi 5 km severovýchodně).
Jeskyně se nachází v nepříliš velké krasové oblasti vytvořené v masivu krystalických vápenců devonského stáří. Jeskyně jsou puklinové, vznikly díky korozní a erozní činnosti vody, která do jeskyní prosakovala. Pro jeskyně jsou typické dlouhé, úzké a vysoké chodby, které se místy rozšiřují ve větší dómy. Větší domy vznikly, když se překřížily chodby z více směrů a jeskynní stropy se zřítily.
Jeskyni objevili lomaři v Havránkově lomu na mramor v roce 1936. V té době však nebyl o její bližší průzkum zájem a tak časem téměř upadla v zapomenutí. Teprve 28. srpna 1949 byla objevena v dnešním rozsahu a to tak, že se do ní podařilo vniknout komínem o velikosti 25×50cm !!! V roce 1950 se začalo pracovat na zpřístupnění jeskyní, první návštěvníci si prohlédli podzemní chodby v roce 1955. Jeskyně byla v roce 1965 vyhlášena národní přírodní památkou.
Jeskyně Na Pomezí jsou největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Jeskyně mají bohatou krápníkovou výzdobu, nalezneme zde stalaktity, stalagnáty, sintrové vodopády, záclonky, jezírka s jeskynními perlami, nátekové formy i drobná brčka. Chodby byly vytvořeny ve dvou výškových úrovních. Dno vyplňují jeskynní hlíny, které sem splavila pronikající povrchová voda.
Celková délka dosud známých částí činí 1700 metrů s výškovým rozdílem (denivelací) 45 metrů. Z celkové délky je 450 m upraveno a jen 390 m měří veřejnosti přístupná návštěvní trasa. Ostatní jeskynní prostory nelze k turistickému okruhu připojit pro jejich velkou členitost, místy příliš komplikované a úzké profily chodeb či velké výškové rozdíly. Jakýkoliv pokus o zpřístupnění by je zničil.
V letech 2004-2005 proběhla v jeskyních rozsáhlá rekonstrukce, během které byly obnoveny chodníky, stará elektroinstalace byla vyměněna za novou, úspornou a došlo k odvezení zeminy z bočních chodeb jeskyní.
Uměle proražený vchod do jeskyně je u silnice do Vápenné, 300 metrů od železniční zastávky, v nadmořské výšce 551 m. Prohlídka začíná v Ledovém dómu, dále se pokračuje k Dómu U smuteční vrby, přes chodbu Římských lázní se dojde k Bílému dómu, který má velmi bohatou výzdobu. Následuje nejvyšší dóm v jeskyních - Královský, za kterým pokračujeme Kanálovou chodbou, na její pravé straně si všimneme krásně vyzdobené pukliny Klenotnice a krápníku Srdce. Předposledním dómem na návštěvní trase je Dóm U Kazatelny a v Bahenním dómě prohlídka končí.
Prohlídka jeskyní trvá 45 minut, průměrná teplota v jeskyních je 7,7°C, vlhkost ovzduší 99 %. Ročně do jeskyní zavítá až 70 000 návštěvníků.
Otevřeno je od 1. dubna do 31. října denně mimo pondělí, od 9 do 16 hodin. U jeskyní je prostorné parkoviště, bufet a prodej suvenýrů.

To jsou informace, které jsem čerpal ze stránek : cs.wikipedia.org , www.jeseniky.net a jeskynecr.cz


Fotografování v jeskyni bylo v době mé návštěvy povoleno za příplatek 40 Kč (plné vstupné 110 Kč, senioři 80 Kč, zlevněné 60 Kč), ale z důvodu možného poškození výzdoby jeskyně nešlo používat stativ. Takže je vše opět foceno z ruky, což se na kvalitě snímků podepsalo. Přesto doufám, že by to pro představení této krásné jeskyně mohlo stačit

Jeskyně Na Pomezí 12.8.2016




















A to si myslím jako ukázka toho, co je zde k vidění stačí. Všechny pořízené záběry z této jeskyně si můžete prohlédnout v galerii, která se nachází  ZDE .

Přehled všech mých navštívených a nafocených jeskyní můžete najít v galerii, která se nachází ZDE

Doufám, že se vám tato ukázka líbila. Letos už jeskyně představovat nebudu (na návštěvu dalších jsem si nenašel čas), ale příští rok se o nějaké jiné jeskyně určitě pokusím. Mám tyto prostory rád a navíc mě baví zkoušet, co jsem schopný ze sebe i z foťáku dostat

16 komentářů:

  1. Patriku to je skvost. Jeskyně mám ráda a tak jsem se prošla i galerií. Skvělé nafocení i v zhoršených světelných podmínkách. Je zajímavé i jak byla jeskyně objevena. Kdo se mohl protáhnout tak úzkým komínem? Asi nějaká sonda. Děkuji za podzemní procházku.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné, pěkné ..... zašla jsem z naprosto stejného důvodu jak Majka do galerie. Jsou tam zajímavé úkazy a výzdoby ....

    OdpovědětVymazat
  3. Patriku, povedli se ti perfektní snímky, úplně mě to vtáhlo pod zem do vlhkého chladu. Je to nádhera, když se jednotlivé útvary šikovně nasvítí a je prima postupovat osvětlenými cestičkami a schodišti, ale říkám si, že méně pohodlné musí být takové jeskyně objevovat a prozkoumávat. Já bych do žádné tmavé škvíry pod zem nevlezla ani za milión.   

    OdpovědětVymazat
  4. Těžko říct, které jeskyně jsou nejhezčí. Každé mají svoji osobitou krásu, jsou něčím zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné záběry a díky za tip na výlet

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné fotky, Patriku, koukla jsem i do galerie.

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Tahle jeskyně rozhodně stojí za návštěvu. Těch zajímavých úkazů tam je spousta. Bohužel ne vše se mi podařilo zachytit

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Každá jeskyně je jiná a to nejen výzdobou. Každá má jinou atmosféru a to nafotit nejde,to se musí prožít   

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Z těch tří letos navštívených je tato nejvíc zdobná.Návštěvu můžu rozhodně doporučit, protože ani na fotkách v galerii není zdaleka vše zachycené   

    OdpovědětVymazat
  10. [14]: Doufám, že to vyjde!   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji