24. září 2018

Černohorské rašeliniště (okr.Trutnov) 15.7.2018

Největší vrchovištní rašeliniště v Krkonoších se nachází severně od Jánských Lázní, nedaleko Černé hory. Toto rašeliniště je hluboké až 2,5 metrů, zabírá plochu 65 hektarů a vznikalo zhruba šest tisíc let.
Já toto místo navštívil v červenci 2018 a prošel jsem celou naučnou stezku, která touto přírodní památkou prochází. Cesty vedou převážně lesem, kde jsem toho kvůli špatnému světlu moc nenafotil, ale občas se našla nějaká světlina a ta nabízela moc pěkné pohledy i na tuto část. Největším zážitkem pro mě ovšem byla cesta po dřevěných chodnících na okraji Černohorského rašeliniště, která kromě pohledů na samotné rašeliniště, nabízela i pohledy do kraje. Tam jsem si to opravdu užil.
Pokusil jsem se něco z toho, co jsem viděl nafotit a dnes vám chci část z pořízených záběrů představit. Třeba se vám to bude líbit...

Černohorské rašeliniště 15.7.2018























Jak jsem psal v úvodu, tohle místo mě učarovalo a jeho prohlídku mohu jen doporučit. 
Během mé návštěvy jsem za zhruba dvě hodiny potkal asi deset lidí. Na Krkonoše opravdu moc klidné místo!


P.S: předchozí záběry a všechny další moje snímky z této procházky si můžete prohlédnout ve větším rozlišení v galerii na Zoneramě, která se nachází ZDE.




6 komentářů:

  1. Sem se chystám už nějaký ten pátek. Místo jsme kdysi navštívili se školou, ale to mi nebylo ani 10, takže si kromě těch dřevěných chodníků nevybavuji skoro nic. Líbí se mi hlavně ta třetí fotka od konce.
    Že tam nebývá narváno, mě těší a o to dřív se tam snad vypravíme. Jinak v Krkonoších se takových klidných míst najde více. My takhle před týdnem potkali na Rýchorách jen hrstku jiných turistů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krkonoše neznám, byl jsem tam letos poprvé ve svém dospělém životě. Chodil jsem hlavně v okolí Pece pod Sněžkou a tam bylo všude lidí spousta, což moc nemusím. Proto ta poznámka o klidném místě !
      Poslední tři fotky (a ta úvodní) jsou focené z dřevěné "rozhledny", což byl spíše posed, ale účel plnil. Poskytovalo to pěkný výhled.

      Vymazat
  2. Proto nemám ráda hory v zimě, protože všechna tahle krása je pod sněhem. Okolo Černé hory jsme byli právě vždy jen v zimě. Stokrát raději bych tam chodila v létě. Jen je problém, dostat se tam.... když se mnou nikdo nadšení pro focení a výlety nesdílí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou bych chtěl na hory v zimě vyrazit,ale jelikož si nerozumím s lyžemi, tak nevím co bych tam dělal !!! Radši se projdu po pevné zemi

      Vymazat
  3. Krásné místo. Líbí se mi, že tam nejsou žádní lidé. Na Rejvízu je to skoro jako na Karlově mostě. Nádherné fotky. Když převažuje zelená a modrá, je to vždy pohádka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinu cesty jsem měl zataženo, ale když se to protrhalo, tak to stálo za to! Je to pěkný kout naší země

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji