12. ledna 2020

V krajině u Hrušek (okr.Vyškov) 3.1.2020

Dnes vám chci ukázat výběr ze snímků pořízených 3.1.2020 v okolí obce Hrušky (okr.Vyškov)



Obec Hrušky se nachází nedaleko Slavkova u Brna a 3.1.2020 jsem sem přišel ze sousedních Křenovic v rámci své mlžné procházky.  
Většinou jsem tady fotil v okolí vodních ploch, kterých je u této obce poměrně dost. Ovšem i zde jsou patrné následky sucha z posledních let, ale o tom se zmíním podrobněji v průběhu příspěvku.


Jako první jsem zkusil zachytit atmosféru okolo Dolního rybníka, který je přímo v obci...




Hned vedle se nachází i Horní rybník, jenže tam se mi fotky nepovedly vůbec a tak vám ukáži upravené tůňky, které jsou v jeho blízkosti a jsou rájem nejen pro vodní živočichy...




Další snímky jsem pořídil během cesty po břehu potoka Rakovec...






Až jsem přišel k soutoku s říčkou Litavou...



Po břehu Litavy jsem taky kousek šel...



Ale po chvíli jsem odbočil a vydal se k dalšímu zajímavému místu...


Tím zajímavým místem jsou tzv. Tůně. Tato lokalita byla zbudována v roce 2012 pro zvýšení rozličnosti biologických druhů v krajině a tvoří ji soustava čtyř hlubších tůní, jež jsou vyhloubeny na kdysi podmáčené louce. V době svého vzniku to tu opravdu žilo, ale bohužel zrovna tady se nejvíce projevilo dlouhotrvající sucho, které tento kraj souží. Všechny tůně totiž postupně vyschly.


Navzdory výše napsanému mě osobně přijde toto místo hodně fotogenické. No posuďte sami....












Na tomhle místě jsem se opravdu hodně zdržel, ale nakonec mi nezbylo, než se pomalu vydat k domovu...




Po cestě jsem viděl dalších pár zajímavých scenerií, ale ty už byly na území jiné obce a tak je představím v následujícím příspěvku.

Všechny fotografie pořízené 3.1.2020 v okolí obce Hrušky můžete najít v galerii, která se nachází ZDE 



8 komentářů:

  1. Ty první tůňky jsou fákt velmi pohledný! Voda strašně chybí v přírodě, je to už dost alarmující. Ovšem nejhorší je, že stát chce aby se vodou šetřilo, ale chce to hlavně po soukromých osobách a na ně si vymýšlí všechny možné represe. Nicméně ty největší odběratele, ty nikdo nehlídá. A to že se všude staví betonová a asfaltová megaparkoviště, nepotřebné průmyslové zóny, regulace řek je už kapitola sama o sobě, to se prostě přehlíží jak lán....

    OdpovědětVymazat
  2. Ty první tůňky jsou chloubou místních, kteří to tam neustále upravují a zkrášlují. To místo má své kouzlo v každé roční době!
    O Špatných rozhodnutích vedení této země, ale i celé EU, by jsme mohli psát hodně dlouho. V poslední době jich je čím dál víc, až mě to vytáčí do běla!

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky. Letos jsem pořádnou námrazu ještě neviděla. .o)
    Hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! Jsem moc rád, že se ti snímky líbí!!!
      S focením námrazy i mlhy nemám velké zkušenosti, takže záběry jsou výsledkem pokusů a omylů

      Vymazat
  4. Nádhera! Hlavně druhá fotka u toho soutoku a pak prakticky všechny u Tůní. Zima umí být neuvěřitelně barevná, když na to přijde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle bylo u nás letos zatím nejvíc zimní počasí, takže jsem rád, že jsem se tenkrát byl tahle projít. Focení v mlze nemám moc rád, ale s tou námrazou to docela šlo, protože všechno mělo takový kouzelný nádech!

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji