1. února 2020

Červená Lhota - zámek a kaple Nejsvětější Trojice

Koncem července 2018 jsem se byl po dlouhé době podívat na ikonický zámek i nedalekou kapli v Červené Lhotě na Jindřichohradecku...



Vesnice Červená Lhota se nachází asi 3 km na sever od obce Pluhův Žďár, ke které v současnosti náleží.
Největší pamětihodností vesnice je zdejší renesanční vodní zámek, jenž patří k turisticky nejnavštěvovanějším zámkům v celých Čechách. Za zmínku stojí také zámecká kaple Nejsvětější Trojice stojící na návrší nad jedním z rybníků u zámku. 


Červená Lhota (okr. Jindřichův Hradec) - zámek
Zámek s rybníkem, parkem a některými hospodářskými budovami je od roku 2001 národní kulturní památkou České republiky. Je ve vlastnictví státu (správu zajišťuje Národní památkový ústav) a je přístupný veřejnosti.
Zámek je umístěn na skále, která se přehrazením údolí a zvýšením hladiny vody stala ostrůvkem na zámeckém rybníku. Zámek tvoří uzavřená čtyřkřídlá dispozice kolem čtvercového nádvoří. Nad vjezdem je umístěna věž. K zámku vede přístupová cesta přes kamenný most.
Původní gotická tvrz zde vznikla již ve 14. století. V roce 1530 se majiteli tvrze stali rytíři Kábové z Rybňan a Jan Kába z Rybňan nechal starou gotickou tvrz přestavět na pohodlnější renesanční zámeček, zvaný od té doby Nová Lhota. Pojmenování Červená Lhota se objevuje až od počátku 17. století, podle barvy zámku.
Na konci 16. století zámek získali Růtové z Dírné . Jako utrakvistům jim ovšem byl majetek po bitvě na Bílé hoře roku 1620 konfiskován, i když se českého stavovského povstání nezúčastnili. V dobách třicetileté války vlastnil místní panství italský rytmistr Antonio Bruccio. Po jeho smrti koupil zámek v roce 1641 Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka. Po roce 1641 a v letech 1658–1678 probíhaly na zámku barokní přestavby, které proměnily šlechtické sídlo na letohrádek, kam Slavatové dojížděli z nedalekého Jindřichova Hradce.
Po vymření rodu Slavatů po meči v roce 1693 zdědila Červenou Lhotu po roce neteř posledního Slavaty Marie Terezie, provdaná do rodiny Windischgrätzů. Od poloviny 18. století se majitelé opět několikrát změnili. Za Ignáce Stillfrieda pobýval v letech 1796–1799 na zámku skladatel a spoluzakladatel německé opery Karl Ditters von Dittersdorf. Od roku 1835 vlastnili zámek postupně členové čtyř generací knížecí rodiny Schönburg-Hartenstein – německých říšských knížat. Tento rod zámek obýval až do roku 1945, kdy jim jako německým občanům byl zámek zkonfiskován. Poslední majitelé dali v polovině 19. století zámeckou věž a štíty upravit novogoticky. Mezi lety 1903–1913 byly za prince Johanna Schönburg-Hartenstein tyto úpravy odstraněny a nahrazeny památkově poučenou neorenesanční přestavbou podle projektu architekta Humberta Walchera z Moltheimu, která dala zámku jeho dnešní podobu.
Informace jsem převzal ze stránky cs.wikipedia.org


Červená Lhota (okr. Jindřichův Hradec) - zámek  31.7.2018















Na prohlídku interiéru jsem tehdy bohužel neměl dost času. 
Všechny moje fotografie exteriérů tohoto zámku najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE



Červená Lhota (okr. Jindřichův Hradec) - Kaple Nejsvětější Trojice
Prostá renesanční stavba stojící na návrší zámeckého parku zaujme v interiéru především původními dochovanými ilusivními malbami a nápaditě řešeným dřevěným stropem symbolizujícím nebeský Jeruzalém. Svatyně je funkčním římskokatolickým kostelem, ale v případě příznivého počasí bývá otevřena k nahlédnutí turistům.
Tento objekt byl původně založen jako soukromá zámecká kaple. Stavba musela vzniknout někdy v 50. letech 16. století.  Roku 1557 zde bylo pohřbeno 5 zemřelých Jana Káby.
Během třicetileté války kaple patrně chátrala, nebo byla vypleněna. Jisté je, že nový pobělohorský majitel Antonio Bruccio ji obnovil z trosek. Roku 1635 byla znovu vysvěcena a získala statut filiálního kostela. Od té doby se zde konaly pravidelné nedělní a sváteční bohoslužby. K úpadku došlo až koncem 18. století v souvislosti s josefínskými reformami.V kostelíku byly zrušeny všechny bohoslužby s výjimkou poutní mše svaté v den slavnosti Nejsvětější Trojice.
Zásluhou Johanna Schönburga-Hartenstejna a faráře Bedřicha Kamarýta kaple počátkem 20. století znovu ožila. Roku 1907 jí byl oficielně opět přiznán statut filiálního kostela a byly obnoveny pravidelné bohoslužby. V roce 1937 byl princ Johann pochován v nově vybudované rodinné hrobce přiléhající zvenku k severní stěně kostela. Sakrální činnost byla přetržena až odchodem šlechty v roce 1945 a po zbytek 20. století se omezila pouze na výroční poutě slavnosti Nejsvětější Trojice a několik málo svatebních obřadů. V současné době je kostel opět funkční a vedle pravidelných mší je i místem vyhledávaných církevních svateb.
Informace jsem převzal ze stránek  www.zamek-cervenalhota.cz


Červená Lhota (okr. Jindřichův Hradec) - Kaple Nejsvětější Trojice 31.7.2018












Všechny moje fotografie této kaple najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE


A to by bylo pro dnešek z mé návštěvy Červené Lhoty v roce 2018 vše.

Dodám jen, že zámecký rybník byl v loňském roce vypuštěn, vyčištěn a postupně opět naplněn, takže nějakou dobu určitě nebude voda tak zelená, jak je vidět na mých záběrech !



6 komentářů:

  1. Když bys řekl před mým kamarádem Červená Lhota, jal by se drbat a klít. Byl tam totiž jednou na svatbě a pořepadali je tam miliony komárů, takže se nedalo skoro vůbec nějak pobývat venku. Což byl problém když měli hostinu v parku! Krásný zámek to je a mrzí mne, že se tam asi normálně nepodívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nás potkalo štěstí, protože komáři vůbec neotravovali. Tvého kamaráda i celou svatební společnost lituji. To musel být hodně nepěkný zážitek!!!

      Vymazat
  2. Tento zámek je krásný i svými interiéry. Škoda, že se tam nesmělo fotit. Také bych se tam nedostala nebýt internetové kamarádky, která mě tam vzala autem, když jsme dovolenkovali v Telči. Je tam mizerné spojení veřejnou dopravou. Je tam moc krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do interiérů jsem se nedostal, protože nás byla velká parta a většina o prohlídku nestála. Ale exteriéry jsou úžasně fotogenické! Je to krásný zámek !!!

      Vymazat
  3. Červená Lhota je nádherná a krásně fotogenická. Už jsem tam dlouho nebyla, asi je čas to letos napravit. Moc hezké fotky zámku i kaple.
    Přeji pohodový týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Už se těším na tvoje záběry a dojmy !!!

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji