13. října 2013

Šerlich - Masarykova chata

Jak jsem psal minule, ráno 29.8.2013 jsem se vydal na Šerlich, což je nevýrazný vrch (1027 m) ležící v hlavním hřebenu Orlických hor. Je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů Orlických hor a možná i proto, že na vrcholu stojí Masarykova chata



Chata byla postavena Klubem českých turistů v Hradci Králové podle projektu arch. B. Fuchse. Základní kámen byl položen 14.6.1924. Stavební materiál byl připravován u Šerlišského mlýna. Střecha byla původně kryta šindelem, což jen zvyšovalo její horský vzhled. Později byla nahrazena střechou plechovou, jinak zůstal vnější vzhled chaty prakticky beze změny. Roku 1935 byla na Šerlichu zřízena i meteorologická stanice a před chatou byla odhalena busta prezidenta T. G. Masaryka od Leoše Kubíčka.
21. 9. 1938 byla Masarykova chata přepadena nacisty z Freikorpsu. Pokus o vypálení naštěstí nevyšel. Počátkem října 1938 byla chata evakuována. Němci chatu přejmenovali na Hitlerbaude. V průběhu války zde byly ubytovávány rodiny fašistických pohlavárů, zotavovali se tu ranění piloti, bylo tu i středisko Hitlerjugend. Chata byla osvobozena 10. 5. 1945 Sovětskou armádou. Bylo jí vráceno původní jméno, bohužel jen do počátku padesátých let. Pak se z Masarykovy chaty stala jen "chata ČSTV na Šerlichu". Další dvojí přejmenování spadá do období roku 1968, a konečně od roku 1990 nese opět Masarykovo jméno. Osudy jména sdílela i prezidentova busta. Nejdříve u chaty vydržela tři roky (1935-38), pak čtyři (1949-53) a opět čtyři roky (1968-72). Zatím poslední návrat se udál v roce 1990.

Když jsem tam byl loni, tak byla mlha a moc záběrů se pořídit nedalo...

Šerlich - Masarykova chata 2.9.2012






To letos jsem měl na počasí větší štěstí...

Šerlich - Masarykova chata 29.8.2013


















U chaty je turistický rozcestník, na kterém jsem si vybral další cíl pro svoji procházku


A vydal jsem se dál. Dalším cílem byla Velká Deštná, ale to vám ukážu zase někdy příště
Do té doby se mějte moc fajn

13 komentářů:

  1. Šerlich v mlze, dešti a sněhových přeháňkách (koncem října) znám moc dobře

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Asi jsem měl štěstí   

    OdpovědětVymazat
  3. Byla jsem zatím podvakrát a podvakrát bylo krásně. Východní sluníčko krásně zabarvilo chatu....

    OdpovědětVymazat
  4. Chata v tom měkkém podzimním sluníčku vypadá jak třípatrový dort. Tentokrát jsi měl štěstí na počasí a těm mlhavým snímkům si udělal reparát na jedničku. Dívala jsem se na rozcestník a máš před sebou 3,5 kilometrovou vycházku, jsem zvědavá, co tě cestou potkalo zajímavého.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Každou chvilkou vypadala jinak   

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Ve skutečnosti to byly kilometry čtyři a nepotkal jsem nic,ale to uvidíš   

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Draku to je při východu sluníčka,na západ je času dost   

    OdpovědětVymazat
  8. Sem jsme jezdili s přáteli a dětmi na borůvky Byly veliké a nemuseli jsme se ohýbat

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: To věřím,v těch kopcích jsi u země i když jdeš   

    OdpovědětVymazat
  10. Chata v mlze vypadá trochu přízračně, ale moc zajímavě, a ozářená sluncem má krásné barvy. Prima fotky, Patriku. Je fajn, že se umoudřilo počasí, snímky vyšly pěkně.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Byl to tenkrát povedený den,však ještě uvidíš.Fotilo se samo   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji