21. února 2015

PODBŘEŽICE - přehled památek a zajímavostí

Dnes bych vám chtěl ukázat jaké památky a zajímavosti jsem objevil v této obci


Malá půvabná vesnička Podbřežice se rozkládá 8 km jižně od Vyškova, pod břehem 268 m vysokého kopce zvaného Chřiby. Tato poloha dala vesnici název. V obci žije 240 obyvatel a katastr má rozlohu 253 ha.
První zmínka o obci je z roku 1348.
Podbřežice byly zemědělskou obcí a vždy ryze české ač byly vklíněny do vyškovského německého ostrůvku. Život zde nebyl nikdy lehký, lidi tísnila četná robota pro panstvo, války, požáry a nemoci. Obec vystavěná ve tvaru podkovy kolem potoka s typickými hanáckými chalupami se žudry, kryté slaměnými došky v roce 1834 z větší části vyhořela. Další ranou pak byla v roce 1866 zákeřná cholera, na kterou zemřelo 41 obyvatel, tedy asi osmina. Život však šel dál, přišla první světová válka a v ní přišlo o život 10 občanů, následovalo 20 let svobody, pak okupace a druhá světová válka se třemi obětmi. Obec byla osvobozena 20.4.1945, následovala radostná euforie, která však po necelých třech letech skončila komunistickým pučem. Následovala násilná kolektivizace v roce 1957, v roce 1964 obec a JZD integrovány do Komořan.
Od roku 1990 jsou znovu Podbřežice samostatnou obcí. V lednu 2003 schválil Parlament České republiky, na návrh heraldika Miroslava J.V. Pavlů, nový obecní znak a prapor, jenž vychází z církevních dějin obce (kostel sv. Petra a Pavla) a vztahu ke kapitule olomoucké (hvězdy a půlměsíce z erbu olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského).
Tolik základní informace o obci, které jsem převzal z : www.podbrezice.cz

Já se k prohlídce této obce dostal 31.1.2015 kdy na část dopoledne svítilo i sluníčko. Bohužel těsně před příjezdem do Podbřežic se zatáhlo a tak pořízené fotografie jsou spíše ponuré. Tak jako následující pokusy o celkové pohledy na obec

Podbřežice 31.1.2015



Ale teď k těm slibovaným památkám a zajímavostem. Začnu na návsi, kde stojí největší z nafocených objektů a to kostel sv. Petra a Pavla.

Kostel sv. Petra a Pavla byl postaven v letech 1906-1907. Slavnostně byl vysvěcen 14.7.1907. Nahradil tak původní kostel postavený v roce 1348 uprostřed dnešního hřbitova ve svahu nad obcí. Původní kostel značně trpěl pohybem terénu a statika byla narušena tak, že musel být v roce 1905 zbourán. V letech 1998- 2006 byl kostel důkladně opraven.
Informace jsem čerpal z : www.farnostrousinov.cz

Podbřežice - kostel sv. Petra a Pavla 31.1.2015








Podbřežice - kříž před kostelem
Na tomto kříži je napsáno, že jej věnovali ke cti a chvále Boží manželé Antonín a Marie Vlachovi z Podbřežic L.P. 1923. Kříž byl nedávno renovován

Podbřežice - kříž před kostelem 31.1.2015










Podbřežice - socha sv. Jana Nepomuckého před kostelem
Roku 1885 farnost pořídila litinovou sochu sv. Jana Nepomuckého, která nahradila původní kamennou sochu od rybníka. Dnes tato socha stojí před kostelem.

Podbřežice - socha sv. Jana Nepomuckého 31.1.2015







Podbřežice - památník padlým
Tento památník byl odhalen 28.10.1920. Původně byl věnován padlým a umučeným místních občanů během 1. světové války, ale časem zde byla vytesána jména všech padlých ve světových válkách.
K vidění je na nedávno opravené návsi, nedaleko od kostela

Podbřežice - památník padlým 31.1.2015







Podbřežice - pomník Leopolda Gregora
Tento pomník stojí před RD na návsi, tentokrát za kostelem. Je na něm vytesáno, že Leopold Gregor padl 23.11.1914 u Valjeva v Srbsku.

Podbřežice - pomník Leopolda Gregora 31.1.2015





Podbřežice - litinový kříž
Základ byl položený již 5.3.1832, ale samotný kříž (vyrobený v blanenských železárnách) byl postaven 24.6.1834.
V roce 2012 byla provedena obnova kříže, financovaná zčásti dotací z Programu rozvoje venkova, zčásti z národních zdrojů a podílem obce Podbřežice.
Informace jsem čerpal z : www.podbrezice.cz

Podbřežice - litinový kříž 31.1.2015












Podbřežice - budova školy
Se stavbou se započalo roku 1914. Během 1. světové války byla stavba školy přerušena a dokončení se dočkala až v roce 1924. Školní výuka v obci byla ukončena v roce 1974. Dnes již v Podbřežicích škola nefunguje.
V současné době je budova využívána jako sídlo obecního úřadu a knihovny, třídy pak jako kulturní sálek a tělocvična.

Podbřežice - budova školy 31.1.2015






Podbřežice - hřbitov
Hřbitov leží v kopci nad obcí. Uprostřed stával gotický kostelík, vystavěný z pískovcových balvanů a krytý šindelem. Trpěl sesuvem půdy, proto byl koncem 18.století částečně rozebrán a znovu přebudován v roce 1800. Další sesuvy půdy zapříčinily trhání zdí a proto byl kostel v roce 1905 zbořen.

Podbřežice - hřbitov 31.1.2015





Podbřežice - hlavní kříž hřbitova
Na tomto kříži je napsáno, že jej věnovali ku cti a chvále Boží manželé Jan, Antonie a Františka Vlachovi L.P. 1911.

Podbřežice - hlavní kříž hřbitova 31.1.2015










Podbřežice - kříž před hřbitovem
Na tomto kříži je napsáno, že jej ke cti a chvále Boží věnují manželé František a Anna Vlachovi L.P. 1927.

Podbřežice - kříž před hřbitovem 31.1.2015









Podbřežice - kříž u cesty na Lysovice
Tento kříž stojí v blízkosti odpočívadla na koňské stezce. Těžko čitelný nápis mi neumožňuje určit jeho stáří

Podbřežice - kříž u cesty na Lysovice 31.1.2015







Podbřežice - kříž u posedu nad obcí
Tento pěkný kříž stojí na kopci nad obcí a narazil jsem na něj úplnou náhodou. Nenašel jsem jiný orientační bod a tak jsem jej nazval kříž u posedu, který je hned u něj.
Na jedné části tohoto kříže je napsáno, že jej ke cti a chvále Boží věnovali manželé Jan a Kateřina Julinkovi z č.4 v roce 1901.

Podbřežice - kříž u posedu nad obcí 31.1.2015











Podbřežice - kříž na západním konci obce
Tento kříž stojí na kopci na západním konci obce. Bohužel jsem o něm nezjistil žádné informace a ani na kříži samotném jsem neobjevil žádnou dataci

Podbřežice - kříž na západním konci obce 31.1.2015








Podbřežice - kříž u silnice do Komořan
Tento kříž stojí u hlavní silnice, která vede z Podbřežic do Komořan či Dražovic. Bohužel ani zde jsem neobjevil žádnou informaci či dataci

Podbřežice - kříž u silnice do Komořan 31.1.2015












A na závěr pár snímků, které jsem pořídil během procházky okolo Podbřežic. Počasí opravdu za moc nestálo, ale na pár okamžiků se ta šeď protrhala





A to je vše, co jsem tenkrát v Podbřežicích nafotil.

Samozřejmě nevím, jestli jsem opravdu nafotil všechny zdejší památky a zajímavosti, ale předpokládám, že pokud by někdo o něčem dalším věděl, tak mi napíše do komentářů. Podle možností bych potom mohl tento přehled doplnit

9 komentářů:

  1. Hodně památek, tady u nás těch různých křížků a sošek jsem koukala taky je dost. Ovšem nejhezčí jsou pro mě ty fotky s osamocenými stromy, to jest ta s břízou a odpočivadlem, pak kříž u stromu a ta poslední .....

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední snímek s břízou vypadá, jak kdyby se nad Podbřežnici vracelo sluníčko. Ale fotky vůbec ponuré nejsou, v kolážích vypadají moc hezky a nejvíc se mi líbí kostel, který vypadá, jak kdyby měl fungl novou fasádu.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: V tu chvíly jsem ještě doufal,že se vyčasí,ale hned se zatáhlo a bylo po všem

    OdpovědětVymazat
  4. Klasika, člověk vyrazí do terénu za pěkného počasí a jen vytáhne foťák, sluníčko je fuč!

    OdpovědětVymazat
  5. Vůbec nevím, co chválit dřív. Tolik památek na jednom místě. sníh prosvětlil snímky místo sluníčka..

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Letos mám na počasí obvzlášť smůlu,ale ty nejlepší foto časy jsou teprve před námi,takže jsem v klidu   

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Světlo bylo,ale s modrou oblohou by to bylo veselejší   

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Někdy snad slunko musí vylézt zrovna když budeme fotit, Patriku!   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji