14. listopadu 2016

Rozhledna Zlatý Chlum 11.8.2016

Dnes vám chci ukázat něco záběrů z vrchu Zlatý Chlum, který se tyčí nad městem Jeseník


Na vrcholku Zlatého Chlumu (875 m.n.m.) stojí vysoká kamenná rozhledna, která je za dobrého počasí vidět přímo z města Jeseník.
Myšlenka stavby rozhledny na Zlatém Chlumu se zrodila již v roce 1894 v hlavách členů moravskoslezského sudetského horského spolku (MSSGV). Dalších pět let pak trvalo, než došlo k realizaci projektu, jenž vypracoval Eduard Zelenka. Vedení stavby 26 metrů vysoké rozhledny bylo svěřeno Aloisi Nitzschovi a ten se práce chopil s takovou vervou, že již v srpnu 1899 byla stavba dokončena a 3.9.1899 slavnostně otevřena. Výkopové práce přitom byly zahájeny teprve o rok dříve, 8.8.1898! Materiál pro stavbu byl těžen přímo v místě, jen kvalitní pálené cihly byly dováženy z dnešních Suszkowic v Polsku a písek z nedaleké obce Písečná.
V roce 1902 byla vedle rozhledny postavena malá turistická chata s celoročním provozem, která nesla jméno Medrietzerova chata. Ta svému účelu sloužila až do roku 1955, kdy díky tehdejším vandalům vyhořela. Osamocená rozhledna poté rychle pustla. K rekonstrukci a znovuotevření došlo až v sedmdesátých letech 20. století zásluhou města Jeseník.
Na vyhlídkovou plošinu 26 metrů vysoké rozhledny vede celkem 145 schodů a z věže je úchvatný výhled nejen na město Jeseník, ale třeba i na Otmuchovské a Nysskie jezero v Polsku. Dále jižní výhled zachycuje celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku a za příznivého počasí je západním směrem viditelná skupina Kralického Sněžníku, severozápadním Rychlebské hory.
Tolik informace, které jsem čerpal ze stránek : www.kudyznudy.cz , www.treking.cz a zlaty-chlum.ceskehory.cz


Jak jsem psal v minulém příspěvku, počasí za moc nestálo. Dámskou část naší skupiny (společně s dětmi) jsme proto nechali v klidu poobědvat v restauraci na chatě u Čertových kamenů (mimochodem, až sem se dá dojet autem a výborně tam vaří) a pánové to vzali útokem na rozhlednu.
Podle rozcestníku to byl jen kilometr, ale to stoupání !!! Převýšení 200 metrů na tak krátké vzdálenosti bylo na mě dost. Mladí to šli jako nic, ale já myslel, že tam nechám plíce i se srdcem! Nakonec mě ta cesta trvala dvacet minut.
Vedle rozhledny stojí malá, ale pěkná a příjemná chatka s občerstvením, kde se prodávají i vstupenky na rozhlednu (dospělí: 25 Kč; studenti a důchodci: 20 Kč; děti 5-15 let: 15 Kč) v podobě pohlednice. Také si zde můžete zdarma půjčit dalekohled.


Rozhledna Zlatý Chlum 11.8.2016








Výhledy značně ovlivnilo počasí, ale snad to pro představu toho, co je zde k vidění postačí















Asi na minutu se objevil Praděd

Pak se přihnal další déšť a bylo po focení

Nakonec ještě přidávám turistický rozcestník, podle kterého je to stejnou cestou na Čertovy kameny už 1,5 km !



A to je z letošní návštěvy Zlatého Chlumu u Jeseníku vše.
Kompletní sérii snímků si můžete prohlédnout v galerii, která se nachází ZDE.

15 komentářů:

  1. I přes to nestálé počasí je z tvých fotek vidět, že byl na rozhledně docela velký provoz. Rozhledna je to pěkná a výhledy musí být za příznivého počasí parádní. Ale i tobě se povedlo pár skvělých fotek za ten infarktový výstup to stálo.   

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné, ty pohledy z rozhledny jsou úžasné. Škoda, že já trpím závratěmi....

    OdpovědětVymazat
  3. Dvacet minut takový krpál? Není to málo? To jste teda pěkně hnali!   

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: To jo,jen škoda toho počasí Ale třeba to vyjde příště   

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: On byl pěkný výhled i za tohoto počasí,jen na fotkách to není poznat. Rozhodně této návštěvy nelituji   

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Tak to je asi dobře,že se můžeš podívat alespoň prostřednictvím mých fotek

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Když jsem se doškrábal nahoru, tak naši kluci už seděli u stolu a měli koupené pivo! Asi už stárnu nebo co       

    OdpovědětVymazat
  8. [10]: Stáří? Blbost! Já to vidím tak, že kluci to pojali jako závod a ty ses kochal a užíval si. I já dávám přednost kochání.     

    OdpovědětVymazat
  9. [11]:      Kochám se čím dál častěji     

    OdpovědětVymazat
  10. Rozhledna je sama o sobě krásná stavba, a ten výhled, to je pohádka, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  11. [13]: Mám v plánu se tam ještě někdy podívat, ale určitě půjdu jinou cestou. Jak psala Ema, kochám se stále častěji a tak raději půjdu od Křížového vrchu(kam jsem se letos taky nedostal) a budu doufat, že to bude lepší   

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: Kochání je prima činnost, Patriku, a když se přitom udělá i nějaká ta fotka, je to úplně nejlepší!

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji