9. ledna 2018

Drahanovice - Černá věž

Dnes vám chci představit další památku obce Drahanovice


Obec Drahanovice se nachází asi 14 km jz. od Olomouce. Zdejší Černá věž je pozůstatkem gotické tvrze ze 13. až 14. století (nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1351 ) a je ojedinělou památkou stavební činnosti nižší šlechty na střední Moravě. V současnosti má Černá věž pět poschodí, její půdorys má 6x6 metrů a tyčí se do výšky 28 metrů. Vnitřní šnekovité schodiště má 68 schodů. V Černé věži se nachází stálá expozice Vlastivědného muzea Olomouc vztahující se k archeologii a historii obce a jejího okolí. Nejvyšší patro je uzpůsobeno jako malá galerie a slouží pro pořádání výstav různých žánrů. Poprvé ve své historii byla Černá věž zpřístupněna veřejnosti v roce 2002.

Čtyřpatrová hranatá věž gotického původu, základních tvarů a struktury byla sice podstatně změněna renesanční a empirovou přestavbou, zachovala si však posud vzdornost obranné gotické stavby. V době svého vzniku na přelomu 13. a 14. století byla o jedno kryté podlaží nižší a celistvá ve svých zdech, prolomených pouze úzkými osvětlovacími střílnami, z nichž jedna se v zazdění uchovala na severní stěně. Vstup do věže byl přístupný pouze od jihu výstupním otvorem, umístěným necelých sedm metrů nad zemí, v úrovni těsně nad dnešním druhým patrem. Přízemí a podzemí věže bylo řešeno silně zúženou, dvojitě odstupňovanou šachtou a z jejího nejnižšího bodu údajně vybíhala podzemní chodba. Ochranný záměr zřejmě spočíval ve výšce věže a obranná síla se přenášela do jejího nejvyššího podlaží, jak odpovídalo tehdejším druhům a formám útočných i obranných zbraní střelbě z luků a praků, vrhání kamenů a vylévání vřelých tekutin. V této formě se uchovala věž až do husitských válek.
V 15. století byla zpustlá drahanovická věž úplně přestavěna v obytnou, u níž hledisko obranné se již změnilo v podřadný zájem. Základní výhody raného středověku - výška, nepřístupnost a uzavřenost věže byly odstraněny přístavbou kruhového šnekového schodiště na jižní straně, vytvořením konstrukčně pevných podlaží v nitru věže a jejím rozevřením na venek po prolomení oken ke všem světovým stranám. Ve II. patře věže byla vybudována r.1567 žebrová klenba, základní formou sice připomínající gotiku, ale tvarem tvořící křivky, klenby a profilací cihelných tvarovkových žeber již renesanci. Vrcholovou partii klenby tvoří osmiúhelný pískovcový klenák s reliéfním znakem pánů ze Stvolové a s jemně tesaným ozdobným hvězdicovým okrajem. Třetí a nově zvýšené čtvrté patro byly zastropeny trámovými stropy, spočívajícími na mohutných podvlacích. Vnějšek celého objektu byl pokryt jemným mřížkováním černobílých sgrafit.
Na konci 17. století, byl obytný prostor věže rozšířen ještě o místnost v I. patře a v III. patře byl vestavěn záchodek. V roce 1723 byl statek v Drahanovicích natrvalo spojen s panstvím v Čechách pod Kosířem a tvrz ztratila svůj význam. Budovy tvrze byly postupně zbourány nebo přestavěny a zachovala se jen Černá věž. Její podoba byla kolem roku 1850 pozměněna novým nezvyklým zastřešením - tzv. routovou střechou. V této podobě se dochovala až do dnešní doby.

Tyto informace jsem čerpal ze stránek www.cernavez.cz , kde se můžete dozvědět o tomto objektu daleko více

Drahanovice - Černá věž 8.7.2017









V Černé věži se nachází stálá expozice Vlastivědného muzea Olomouc vztahující se k archeologii a historii obce a jejího okolí





Ve II. patře věže byla vybudována r.1567 žebrová klenba, základní formou sice připomínající gotiku, ale tvarem tvořící křivky, klenby a profilací cihelných tvarovkových žeber již renesanci. Vrcholovou partii klenby tvoří osmiúhelný pískovcový klenák s reliéfním znakem pánů ze Stvolové a s jemně tesaným ozdobným hvězdicovým okrajem.








Nejvyšší patro je uzpůsobeno jako malá galerie a slouží pro pořádání výstav různých žánrů






Okna věže poskytují i nějaké ty výhledy na obec Drahanovice a okolí





A to by bylo z vybraných snímků návštěvy Černé věže i samotných Drahanovic v roce 2017 vše.
Další zdejší památky jsem tenkrát nenafotil, ale třeba se mi to zadaří při nějaké jiné návštěvě této obce.

Všechny moje snímky Černé věže v Drahanovicích najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE

7 komentářů:

  1. Zajímavá stavba. A uvnitř docela prostorná.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem od dětství chtěla bydlet ve věži. Pár vil v okolí totiž mělo svou věž a já po ní strašně toužila. A v téhle by taky bylo docela pěkné bydlení Jen ty schody. Ale zas člověk by si mohl udělat z jednoho okna kladku a tahat nákupy kladkou   

    OdpovědětVymazat
  3. Věž měla zajímavý osud, přes obranou a obytnou funkci se dočkala vyhlášení chráněnou kulturní památkou a muzejních expozic. Mě by zajímalo, jak se tam bydlelo. Místnůstky jsou to hodně členité, ale díky oknům na tři strany, světlé a útulné.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Ono to klame,ty místnosti jsou docela malé   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Nevím,nevím. Mě osobně by ty schody dost vadily. Ta představa,že než doneseš něco z kuchyně do obýváku, tak musíš vyjít tři patra...     

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Bydlení v takovém objektu si neumím představit. Ale možná to je jen tím, že jsem moc rozmazlený       

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: V lepším případě. V horším to zas musíš znovu ohřát! Tak dalo by se udělat taková dispozice aby to vyhovovalo a nemusel si chodit tak často do schodů. Tudíž třeba ložnice nejvýš a obývák a kuchyně nejníž.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji