13. ledna 2018

Sirotčí hrádek 21.1.2017

Dnes vám chci ukázat pár zimních záběrů na známou zříceninu v Pavlovských vrších


Nejdříve ale přikládám informace, které jsem převzal ze stránky cs.wikipedia.org

Zřícenina gotického hradu Sirotčí hrádek (též Sirotčí hrad, Sirotčí hrady či Růžový hrad, německy Waisenstein nebo Rassenstein) se nachází v těsné blízkosti obce Klentnice na severním okraji Stolové hory (jeden z kopců Pavlovských vrchů) v nadmořské výšce 458 metrů v přírodní rezervaci Růžový vrch, asi 3 km severně od Mikulova.
Hrad nechal vystavět v polovině 13. století švábský rod Wehingenů, respektive jejich odnož, kterou založil rytíř Siegfried Sirotek. Po vymření rodu Wehingenů se hrad roku 1305 dostal do držení krále Václava III., který byl o rok později zavražděn. Poté se dostal do rukou Lichtenštejnů. V roce 1575 byl převeden do rukou Ditrichštejnů, přičemž tehdy už byl pravděpodobně zpustlý. I když se urbář z roku 1560 o Sirotčím hradě nezmiňuje, v roce 1590 jej výslovně označuje jako pustý.
Hrad byl vystavěn na dvou vápencových skaliscích, které dělila hluboká rokle, přičemž hlavní část hradu se nacházela na jižněji položené skále. Přes rokli pravděpodobně vedl most. Na menší plošině jižní skály byl vybudován třípatrový palác. Na severní, která je dnes nepřístupná, se nacházela hranolová strážní věž. Celé předhradí bylo ohrazeno valem a palisádou.
Z hradu se dochovala hradní zeď na jižním skalisku o výšce osmi metrů, v jejímž středu se nachází okenní otvor. Na protější straně zdi je pozůstatek třípatrového paláce vysoký několik metrů. V něm jsou hned tři okenní otvory, z toho dva jsou zakončeny lomeným obloukem. V těsné blízkosti zdi se nachází cisterna, která sloužila k zásobování hradu vodou. Na severněji položeném skalisku se dochovaly jen poměrně malé pozůstatky hradního zdiva.
Od roku 1958 jsou pozůstatky hradu chráněny jako kulturní památka ČR.

Sirotčí hrádek 21.1.2017























A to je z mé návštěvy v lednu 2017 vše. Doufám, že se vám pořízené záběry líbily

Všechny moje snímky tohoto místa najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE

P.S: K Sirotčímu hrádku se váže i pověst o rytíři Čičosovi, který patřil k řádu templářů a na hradě působil jako kastelán. Když se mu měl narodit syn, přišel Čičosovi povolávací rozkaz jeho řádu. Kvůli narození syna však Čičos odmítl. Nedlouho na to se na hrad dostavil komtur, kterého Čičosova žena Růžena požádala, aby šel nově narozenému dítěti za kmotra. Podle tradičního zvyku jméno dítěte vybírá právě kmotr. Komtur nabídku přijal a dal dítěti jméno Orphanus ("sirotek"). Po narození dítěte dal komtur popravit Čičose za zradu řádu a učinil tak Orphana skutečným sirotkem. Poté nechal popravit všechny obyvatele hradu (až na jednoho), zatímco vdově po Čišosovi puklo srdce žalem. Komtur z hradu odjel a Orphana vzal s sebou. Ten se po letech na hrad vrátil a nalezl tam jediného člověka - starce, kterému se kdysi podařilo uniknout komturovu hněvu. Když mu stařec převyprávěl, co se tehdy s jeho rodiči stalo, Orphanus zešílel a od té doby má po nocích jezdit na koni z hrádku na Turold.

9 komentářů:

  1. Jé, tady to znám ještě z dob, kdy se o přehradě teprve uvažovalo. Na hradě jsme dvě noci spali pod širákem na jedné akci příznivců prima prázdnin. Všichni účastníci hráli improvizované divadlo z historie.  A pak jsme šli pěšky do Mikulova na vlak.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Mám to tam moc rád a už jsem tu i několikrát fotky ukazoval,ale myslím, že zimní záběry jsem ještě nezveřejňoval.Je to zase trochu jiný pohled   

    OdpovědětVymazat
  3. [3]:Další pálavská ikonická stavba Zimní kabátek je zajímavý a sluší jí stejně jako teplé léto nebo usměvavé jaro

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkné fotky i zřícenina, ta zima zříceninám sluší

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Bývá tu často, já vím, ale když mě se to tam fakt líbí   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Když je alespoň trochu sněhu a modrá obloha, tak většina staveb pěkně prokoukne

    OdpovědětVymazat
  7. Vloni přece jen nějaká zima byla a je vidět, že stačí jen pár centimetrů sněhu a hned je příroda hezčí. Zřícenina zalitá sluncem se nad tou sněhovou plání tyčí majestátně. Obyvatelé hrádku měli bezvadný výhled do krajiny.

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Loni na Moravě hodně mrzlo,ale sněhu bylo poskrovnu.Letos není sníh žádný a těch pár stupňů pod nulou náladu taky nezlepší,zvlášť když sluníčko se letos ještě neukázalo

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji