21. ledna 2018

Náměšť na Hané - zámek a zbytky hradu

Dnes vám chci ukázat jeden zámek a zbytky hradu v Náměšti na Hané


Proč píši, že chci představit jeden zámek ? To proto, že v Náměšti na Hané se dochovaly dva objekty, které sloužily jako šlechtická sídla. Tzv. "dolní zámek" stojící na místě původní tvrze se nachází přibližně uprostřed městyse a dnes slouží jako sladovna a byty. Tento objekt jsem ovšem nenavštívil.

Mým cílem byl tzv. "horní zámek" nacházející se na jihojihovýchodním okraji městyse Náměšť na Hané, který leží v Olomouckém kraji - přesněji 15 km západně od Olomouce, 16 km severně od Prostějova, popř. 14 km jižně od Litovle.
Tento zámek je zasazen do kruhového parku, ze kterého do všech světových stran vybíhají lipové aleje, což je prý ve střední Evropě unikátní uspořádání a i proto je chráněn jako kulturní památka České republiky.
Informace o historii zámku, jsem raději převzal ze stránek www.zamek.namestnahane.cz , kde se toho samozřejmě dozvíte mnohem více:
V r. 1726 koupili náměšťské panství Harrachové, kteří patřili k významným rodům habsburské říše. Jako sídlo jim sloužil Dolní zámek. Po skončení sedmileté války začal hrabě Ferdinand Bonaventura z Harrachu se stavbou nového zámku (základní kámen položen 1.3. 1766) poblíž zříceniny středověkého hradu. Nové letní sídlo bylo vybudováno v nejmodernějším stylu raně klasicistního "moravského" baroka s francouzskými architektonickými vlivy. Pro nový zámek se vžilo označení Horní zámek. Zámek obepíná kruhový park a do všech světových stran vybíhají lipové aleje. Poslední zásadní úpravy byly realizovány v roce 1925 zahradním architektem Křemenem. Svojí dispozicí se řadí k nejvýznamnějším objektům na Moravě. V roce 1778, po smrti hraběte Harracha, zdědila zámek jeho dcera Marie Róza, hraběnka Harrachová. Od roku 1777 provdaná za hraběte Josefa Kinského. Kinští byli, stejně jako Harrachové, jednou z nejpřednějších rodin v říši a žili v Náměšti 124 let. Poslední Kinský náměšťské větve, Evžen II., prodal zámek Františku Ottáhalovi velkoobchodníkovi se železem v roce 1916. Manželé Ottáhalovi nechali zámek zmodernizovat. Po smrti Františka Ottáhala, v roce 1943, zdědila zámek manželka a děti.
17. června 1945 byl majetek rodině podle Benešových dekretů zkonfiskován. Byla to jedna z prvních konfiskací v ČSR. Do konce roku 1999 zámek spravovalo Vlastivědné muzeum v Olomouci, od 1.ledna 2000 do 30.června 2000 SSHZZSM (Správa státních hradů, zámků a zahrad Severní Moravy). Od 1.července 2000 je zámek majetkem Městyse Náměšť na Hané.

Jak už jsem psal výše, tento objekt byl mým hlavním cílem v Náměšti, jenže jsem se k němu dostal příliš pozdě a tak jsem nestihl prohlídky interiérů. Proto mohu nabídnout pouze záběry exteriérů, ale doufám, že i tyto pohledy se vám budou líbit

Náměšť na Hané - zámek 8.7.2017




















Asi 100 metrů od vstupu do oploceného zámeckého areálu se nachází zámecká kaple Nejsvětější Trojice, která byla postavena roku 1672 na místě staré hradní kaple. To byl můj druhý zdejší cíl, ale její prohlídka je součástí jedné ze zámeckých prohlídkových tras a jak už jsem tu psal, přijel jsem pozdě a tuto návštěvu jsem musel oželet. No, a při mé smůle jsem nemohl pořídit ani záběry exteriéru, protože se zde zrovna konala velká svatba a všude byla spousta lidí.

Ovšem o dalších pár desítek metrů dále se nachází zbytky nejstaršího zdejšího šlechtického sídla a to hradu. O jeho historii jsem si pěkně početl na stránkách www.hrady.cz , a odtud jsem i něco převzal:

Náměšťský hrad stával na ostrožně nad pravým břehem potoka Šumice na jihozápadním okraji obce Náměšť, zvané Kapounov, v místě, kde se dosud říká Na hradě. Jádro hradu chránila od jihozápadu k jihovýchodu ve velkém oblouku soustava příkopů; celé hradisko má obvod 150 m a největší průměr 50 m. O vzniku hradu nemáme žádnou zprávu; snad byl postaven na ochranu biskupské části náměšťského zboží, kterou olomoucký biskup Mikuláš z Rýzmburka (1388 - 1397) zastavil r. 1388 markraběti Joštovi. První písemná zpráva o hradu pochází až z května 1423, kdy byl obléhán vojskem moravských přívrženců císaře Zikmunda (zemanský hejtman Petr Strážnický z Kravař, Václav z Dubé a jiní); hrad hájila husitská posádka pod vedením Ctibora z Cimburka. Když 13. května téhož roku Ctibor kapituloval, slíbil poslušnost a pomoc Zikmundovi proti všem jeho nepřátelům s výjimkou vlastního bratra Jana Tovačovského z Cimburka, přívržence strany podobojí. Se zprávami o hradu Náměšti se naposledy setkáváme v l. 1480 a 1482, kdy jej držela Alena z Náměště. Pravděpodobně nejpozději v 16. století byl již opuštěn zřejmě proto, že byl malý a nepohodlný a jeho funkci šlechtického sídla a správního střediska náměšťského statku převzala tvrz (pozdější dolní zámek) na okraji vesnice.

Zříceniny hradu existovaly ještě v 18. století; postupem doby vzaly zasvé, neboť místní obyvatelé zde získávali vhodný stavební materiál. V 19. století byly v těchto místech nalezeny zlomky středověké keramiky (asi ze 14. a 15. století). Do dnešní doby se z hradu zachovaly jen zbytky zdiva a příkopů v terénu.

Náměšť na Hané - zbytky hradu 8.7.2017










A to by bylo z mé krátké návštěvy Náměště na Hané v roce 2017 vše.
Ovšem spoustu zdejších památek jsem neviděl a nenafotil a tak je pravděpodobné, že se sem ještě někdy vypravím. Je to krásné místo a jeho prohlídka rozhodně za to stojí.


9 komentářů:

  1. Tuším, že okolo jsem jednou jela s kamarádem. Oni tam mívají v parku klubové výstavy vlkodavů.

    OdpovědětVymazat
  2. Zámek je krásný, ještě by to chtělo zamakat na zeleni okolo a bude to dokonalé místo pro návštěvy s foťákem. Zajímavá byla i prohlídka hradu, ze kterého ovšem toho moc nezbylo. Teď v zimním čase se kochám i sluncem a bujnou zelení.

    OdpovědětVymazat
  3. No tak to je skvostný zámek a krásným okolím. Píšu si jako typ na výlet.

    OdpovědětVymazat
  4. Ha! Další tip na výlet! Děkuji za něj... :)

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Výstavní místo na výstavy!   

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Alespoň k něčemu je dobré,že vkládám fotky až teď U nás letos ještě nebyl pěkný den,pořád zataženo,mlhavo

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Má zajímavé i interiéry, kde si můžeš vybrat prohlídku ze čtyř okruhů. Podle mého za návštěvu rozhodně stojí   

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: To ano, říkám si, že je škoda, že dandíci nemají takové místo na své klubové výstavy.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji