7. ledna 2018

Drahanovice - Kostel sv. Jakuba Většího a soubor náhrobních desek

Dnes vám chci představit kostel sv. Jakuba Většího v Drahanovicích, na jehož zdech se nachází zrestaurovaný soubor náhrobních a pamětních kamenných desek


Obec Drahanovice se nachází asi 14 km jz. od Olomouce.
Zdejší farní barokní kostel, jehož půdorys tvoří kříž, vznikl přestavbou středověké hradní kaple, která byla přestavěna na větší kostel roku 1742. Po požáru v roce 1799 byl kostel opraven a bylo zvýšeno i obvodní zdivo.
Na severní straně vedle kostela byla do kostelní ohradní zdi vestavěna čtyřhranná dvoupatrová věž zvonice, ve které jsou umístěny tři zvony o váze 500, 250 a 100 kg. Zvonice byla stavebně upravovaná v 18.století a novodobě ve 20.století.
Interiér kostela byl upraven do dnešní podoby v 80. letech 19. století. Hlavní oltář s výjevy života sv. Jakuba Staršího vyrobil roku 1942 brněnský řezbář Heřman Kotrba podle návrhu českého arch. Klaudia Madlmayra. Boční kaple se zděnými oltáři z pol. 18. stol. jsou zdobeny obrazy a sochami - kaple sv. Anny s obrazem sv. rodiny (počátek 19. století, přemalby), štukové figury sv. Kateřiny, sv. Barbory a sv. Františka z Assisi. Protější kaple nese obraz ukřižovaného Krista od Bedřicha hraběte Sylvy-Tarouccy z roku 1848, dále zde stojí sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Sarkandera, po stranách kněžiště stojí sochy sv. Cyrila a Metoděje. V zaskleném výklenku je umístěna pozdně gotická socha Madony s dítětem z roku 1507 - Panny Marie Hromničné. Víko kamenné křtitelnice zdobí dřevořezba Kristova křtu od neznámého autora.
Na vnější venkovní straně kněžiště je k vidění soubor zdejších náhrobníků z pískovce. Jedná se o náhrobníky Ludmily a Marie Anny (†1552, †1590) dcer Bohuše z Kokor (†1552), náhrobník Jana Drahanovského ze Stvolové (figura v plné rytířské zbroji se španělským límcem, přilbicí v ruce a klenotem), pamětní deska písaře a správce z Drahanovic z r. 1609, pamětní deska s nápisem a náhrobník se znakem - kolčí přílba s buvolími rohy s nátrubkem.
Celý kostel má ráz starobylosti a je považován za jeden z nejstarších kostelů na Moravě. Jedná se o státem chráněnou kulturní památku.

Tento objekt jsem navštívil odpoledne 8.7.2017, kdy panovala velmi proměnlivá oblačnost, což se bohužel podepsalo na kvalitě pořízených fotek. I focení v protisvětle nebylo to pravé a aby toho nebylo málo, tak ani do interiéru jsem se nepodíval, protože (jak už je u nás normální) bylo zamčeno. Dlouho jsem přemýšlel, jestli mám pořízené záběry vůbec zveřejňovat, ale jak je zřejmé, učiním tak, protože tento zajímavý objekt nemůže za to, že neumím fotit

Drahanovice - Kostel sv. Jakuba Většího 8.7.2017










Soubor náhrobních a pamětních kamenných desek na kostele sv. Jakuba Většího v Drahanovicích je ojedinělou památkou takového druhu na střední Moravě . Byl zhotoven z mechanicky opracovaného maletínského pískovce světle okrového odstínu (na snímcích je to zkreslené díky focení v protisvětle). Díky snaze místních farníků byl celý soubor v roce 2013 zrestaurován.




Náhrobek Ludmile a Marii Anně
Kamenná deska s dvěma figurálními reliéfy věnovaná památce Ludmily (+1552) a Marii Anně (+1590). Stojící postavy jsou vyvedené v nice, nad hlavami a v dolních partiích jsou po stranách oválné kartuše orámované rolwerkem. V horní ploše a vertikálních pásech je rytý epitaf v klínovém písmu, které je lokálně nečitelné. Deska je v pravoúhlém tvaru. Rozměry: výška 95 cm, šířka 85 cm.

Náhrobek dcerám Bohuše z Kokor
Tato obdélníková kamenná deska opět z jemnozrnného maletínského pískovce je umístěna vedle náhrobku Ludmile a Marii Anně. Jedná se o masivní náhrobní desku s dvěma figurálními reliéfy ženských postav v rytém pravoúhlém rámu. Figury jsou vyvedené z boku, modlící se ve stejném pohybu v měšťanském šatu. V horní nápisové ploše a po obvodu desky je pamětní nápis v rytém klínovém písmu tzv. fraktuře s letopočtem 1552. Rozměry: výška 210 cm, šířka 90 cm.

Náhrobek Jana Drahanovského ze Stvolové
Jedná se o stojící figuru Jana Drahanovského ze Stvolové ve vysokém reliéfu v rytířském brnění, se skládaným španělským límcem, s helmicí u pravé nohy přidržovanou pravou rukou. Levá ruka je pokrčená v pase. Postava je začleněna do niky zdobené v oblouku mušlí, ve cviklech jsou hlavy andělů. V dolní části v pravém rohu je klenot v reliéfu. Deska je po obvodu olemována rytými znaky - latinkou. Rozměry: výška 210 cm, šířka 90 cm.

Pamětní deska písaře a správce Drahanovic r. 1609
Deska náhrobku je osazena ve vertikále vedle náhrobku Jana Drahanovského ze Stvolové, je pravoúhlého tvaru, vyrobena z jemnozrnného světle okrového maletínského pískovce. Ve spodní polovině desky je rytá nika s fragmenty neurčitého reliéfu a v její horní polovině je pamětní text vrytý v latince na 11-ti řádcích. Rozměry: výška 170 cm, šířka 85 cm.

Pamětní deska s orámováním
Soubor desek na vnějším kněžišti kostela je zakončen pravoúhlou pamětní deskou, osazenou v horní třetině zdi. Nápisová plocha je orámovaná plastickým rolwerkem. Na desce se nachází ryté znaky v latince. Rozměry: výška 65 cm, šířka 70 cm.

Náhrobek se znakem
Na zdi přístavku kněžiště je umístěna vertikálně obdélná deska z jemnozrnného maletínského pískovce se znakem v reliéfu - kolčí přilba na štítu s buvolími rohy s nátrubkem, po stranách zdobená reliéfem rostlinného motivu s akantem a volutami. Na levém svislém lemu desky jsou ryté znaky. Rozměry: výška cca 160 cm, šířka 90 cm.


A to by bylo z mé návštěvy kostela sv. Jakuba Většího v Drahanovicích z léta 2017 vše. Lepší záběry se mi bohužel pořídit nepodařilo.


Neměl bych ovšem zapomenout na kříž, který se nachází přímo před vstupem do kostela. Ten celý areál skvěle doplňuje.
Nápis na cedulce uvádí: Missio 1860

Drahanovice - Kříž před kostelem sv. Jakuba Většího 8.7.2017





A to by bylo pro dnešek z Drahanovic opravdu vše. Někdy příště vám ale představím další zdejší památku a to Černou věž, která je pozůstatkem drahanovické tvrze

Informace k tomuto článku jsem čerpal za stránek: www.farnostdrahanovice.estranky.cz a www.hrady.cz a www.obecdrahanovice.cz

9 komentářů:

  1. Jméno rodu Sylva - Taroucca mám spojené hlavně se zámkem v Průhonicích a jeho nádherným parkem,který byl chloubou hraběte.

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujaly mne ty náhrobní pamětní desky. Díky tomu, že jsou v jiné barvě, krásně se vyjímají. A fotky si pořídil skvělé, i když bylo zataženo. Možná tak nezáří, ale zase neruší mnohé detaily ostré stíny.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak na celé této památce mně trošku vadí, že se nedochovaly původní dveře.Tyto se k tomu nehodí.Jakákoliv vyřezávaná replika by byla lepší než pár desek.To památkáři nedomysleli.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Tak to jsi dobrá! Já o tomto rodu slyším asi poprvé - i když, s tou mou pamětí na jména ....   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ten kostel se dost špatně fotí,protože je uprostřed zástavby a těžko se hledá celkový záběr. Možná v zimě by to šlo lépe, když by ty stromy byly bez listí,ale to se tam zase nedostanu

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Myslím, že kostel se zabývá většími problémy, než jsou dveře. Jak se píše na stránkách farnosti, tak poslední velká oprava kostela byla provedena téměř před sedmdesáti lety. V současné době jsou krovy střechy kostela i varhany napadeny dřevokazným hmyzem a houbami

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Ono to možná bude tím, že měli panství hlavně v Čechách. Mě zas právě překvapilo tím, že se vyskytlo ve spojení s Moravou.

    OdpovědětVymazat
  8. Co povídáš, že neumíš fotit?! Je dobře, že jsi fotky zveřejnil, ten kostel je moc zajímavý a je co obdivovat. V komentářích píšeš, co má stavba všechno za problémy. Na první pohled to zatím není patrné, tak se snad brzo najdou prostředky k jeho opravě.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Tenhle kostel nepovažuji zrovna za nejlépe nafocený,ale vím, že jsem dělal co se dalo,aby alespoň nějaké záběry byly k použití

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji