28. ledna 2018

Kosmonosy - Loreta

Dnes vám chci ukázat zajímavé místo, které lze spatřit ve městě Kosmonosy


Město Kosmonosy leží asi čtyři kilometry severovýchodně od historického centra Mladé Boleslavi, ale fakticky spolu tyto města přímo sousedí.
Na území Kosmonos se dochovala celá řada památek, ale k architektonickým skvostům tohoto města patří bezesporu areál Lorety, který se nachází v jihovýchodní části obce mezi ulicemi Boleslavská a Pod Loretou.
Loreta byla postavena v letech 1702-1708 podle návrhu italského architekta Giovanni Alliprandiho na místě kostelíka svatého Martina. Jejím zakladatelem byl významný představitel české šlechty Heřman Jakub Černín z Chudenic, stavbu prováděl D. Bossi.
Loreta je tvořena střední obdélníkovou budovou Santa Casa. Jejím vzorem byla první stavba tohoto typu v italském městě Loretto, která byla schránkou pro domek, v němž údajně žila Pana Marie a který byl do Loretta převezen ve 13. století. Stěny Santa Casy jsou zdobeny reliéfy ze života Pany Marie a ve výklencích jsou umístěny sochy proroků. Vnitřek je zdoben imitacemi originálních fresek z italské Lorety. Santa Casa je obklopena ambity, které se otvírají do nádvoří řadou polokruhovitých arkád. Na východní straně je postavena barokní kaple sv. Martina, která má oválný tvar a je zaklenutá kopulí byzantského typu. Pod kaplí se nachází krypta.
K Loretě patří i samostatná, lehce nakloněná, čtyřpatrová zvonice z roku 1673, která byla postavena podle návrhu dalšího italského architekta Francesca Carattiho.
 
Santa Casa, obklopená přízemním ambitem, je centrem poutního místa. Jedná se o kapli celoplášťového typu s vnějšími rozměry 13,94 x 9,57 metrů a plochou střechou. Hranolová stavba má dva portály s trojhrannými štíty. Na delších stranách je členěna dvěma pilastry, fasáda je doplněna nikami, ve kterých jsou umístěny sochy postav ze Starého zákona a mariánské legendy. Do kaple vedou na delších stranách čtyři vchody, v kratší, čelní stěně je umístěn malý otvor. Uvnitř stavby je využito chodbového úseku jen po levé a po závěrové straně k výstupu do krovu.
Po celém obvodu jsou ve výklencích sochy - dole jsou sedící proroci ze Starého zákona a nad nimi stojí postavy pohanských věštkyň - Sibyl.
Vnější stěny jsou bohatě zdobeny sokly, římsami, štukovými reliéfy, erby i mariánskými monogramy.
Loreta byla poprvé opravována roku 1831, kdy byla poškozená po zásahu bleskem. Roku 1908 byla opravena poškozená severní stěna. Od roku 1948 probíhala velká oprava areálu, zejména trhlin v západní stěně pod ambitem. Celková rekonstrukce v 90. letech 20. století přinesla záchranu poutnímu místu, ovšem areál Lorety je průběžně opravován a restaurován dodnes.

Kosmonosy - Loreta 26.7.2017



























Bohužel opravné práce byly prováděny i v době mé návštěvy, kdy byl areál oficiálně uzavřený. Naštěstí tam pracovali ochotní řemeslníci, kteří nám umožnili krátkou prohlídku (doslova bylo řečeno, že když to dáme za pět minut, tak se můžeme nakouknout) a jen díky tomu jsem mohl pořídit předchozí záběry.
Za tak krátkou dobu jsem ale nenafotil vše tak, jak by se slušelo a interiér jsem ani nezahlédl. No, nedá se nic dělat. Někdy v budoucnu se do těchto míst budu muset vydat znovu a napravit to. Už teď se na to těším !!!

Informace k tomuto příspěvku jsem čerpal ze stránek : www.kosmonosy.cz a cs.wikipedia.org a holublog.blog.cz a www.hrady.cz a www.cesky-raj.info

11 komentářů:

  1. Patriku, Loretu jsi za tak krátkou dobu krásně nafotil.

    OdpovědětVymazat
  2. Loretu skvěle popisovala SignorA v Sakrálkách. Mimochodem Alliprandi působil i v Litomyšli, je zde i pohřben a je mu připisován i původní kostel v Neratově.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Já myslím,že SignorA představovala Loretu v Rumburku,ale úplně jistý si tím nejsem.Přeci jen to je už dlouho

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Blázinec je v budově bývalého piaristického kláštera a je to mimochodem druhá nejstarší psychiatrická léčebna v České republice. V budově zámku sídlí základní škola a muzeum,ale památek je v Kosmonosích ještě dost   

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:No, paměť na architekty mám, ale pletu si města! Samozřejmě že to byla ta v Rumburku. U těch Loret je problém v tom, že jsou po celém světě stejné. Ale co se týče Alliprandiho, když jseš v Litomyšli tak často jako já a to jméno na tebe vyskakuje snad z každé stavby tak si ho zapamatuješ i když nechceš    . Navíc stavěl i pro mnoho českých šlechtických rodů takže se jeho jméno objevovalo velmi často ve skvělém dokumentu Modrá krev.

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, to je tedy zvláštní stavba. Vlastně by to byl obyčejný kvádr bez střechy a věžiček, kdyby nebyl tak krásně zdobený. Líbí se mi, jak je stavba postavená na zelenou plochu do středu mezi podloubí.

    OdpovědětVymazat
  7. Loreta je unikátní dílo a ty jsi mě obrovské štěstí. byla by škoda, tohle nepředstavit a nevidět na vlstní oči. Stejně tak se mi podařilo vlézt v Litomyšli do jednoho kostela. otevřeno bylo kvůli rekonstrukci a dělník mi řekl, že je mu to jedno, že on není majitel. Vyfotila jsem varhany a pryč.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherná Loreta. U nás v Rumburku Loreta na opravu venkovní výzdoby teprve čeká.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Právě ta zdobnost z toho dělá vyjímečnou stavbu, bez ozdob by to opravdu asi nikoho moc nenadchlo

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Občas se zadaří dostat se na jinak zavřená místa a o to víc si toho člověk potom váží. A taky pamatuje   

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Loretu v Rumburku si vybavuji z fotek a článků hlavně pro ten načervenalý nádech. Opravu by si jistě zasloužila,ale i v současném stavu to je moc pěkná stavba

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji