23. února 2020

Zřícenina hradu Cimburk u Městečka Trnávka

V červenci 2017 jsem už poněkolikáté navštívil zříceniny hradu Cimburk u Městečka Trnávka...


Zříceniny hradu jsou volně k vidění na dominantním kopci nad obcí Městečko Trnávka, které se nachází asi 8 km jihovýchodně od Moravské Třebové. 

Hrad vznikl koncem 13. století, kdy přišel na Moravu rod pánů z Cimburka. První moravský člen tohoto rodu Ctibor z Lipnice zde vystavěl kolem roku 1300 hrad, který byl nazýván někdy Cimburk (cimbuří-podle rodového erbu), jindy Trnávka podle vsi.
Poloha hradu byla velmi příznivá, protože se tu stýkaly dvě cesty, které střežil. Byl vybudován na kopci vysokém 412 metrů, který na severní straně spadá příkře do údolí řeky Třebůvky, na severozápadní a jihozápadní straně chránil vlastní hrad 15 metrů široký příkop, zpevněný navíc předsunutým mohutným valem. Současně odděloval areál vlastního hradu, tvořícího jakýsi ovál o délce 300 metrů a šířce 35 metrů, od předhradí chráněného třemi věžemi. Kolem předhradí vedla jediná přístupová cesta k vlastnímu hradu, která mohla být z věží dokonale střežena. O mohutnosti hradních opevnění dosud svědčí zachované přes 2,5 metrů silné zbytky hradebních zdí. Ještě dnes je možno rozeznat hlavní hradní objekty, zejména hradní palác a zbytky věží předhradí, zbytky hradeb a brány s příkopy se zasypanou studnou. 

Za husitských válek patřil hrad k čelným opěrným bodům husitů. Když se v r. 1645 Švédové zmocnili velké části severní Moravy, byla na Cimburk umístěna císařská posádka, která se pro celé okolí stala spíše přítěží, jež místo ochrany vydírala. Po přesunu posádky do Brna v říjnu 1645 hrad postupně začal chátrat, neboť střediskem panství se stala Moravská Třebová. Byl využíván jen příležitostně (stal se např. útočištěm moravskotřebovských měšťanů za moru v roce 1715), od roku 1766 byl již úplně opuštěn a v roce 1776 po úderu blesku vyhořel. 

Řád německých rytířů hodlal před 1. světovou válkou hrad Cimburk znovu vybudovat. Dal zde provést důkladný stavební a archeologický průzkum, při němž byl mj. nalezen cenný poklad více než 2500 ks stříbrných minci ze 13. století, který je uložen ve sbírkách Národního muzea v Praze.
V 60. letech minulého století tu bylo vybudováno letní divadlo v přírodě. Od roku 2000 zde probíhal projekt záchrany památky. Dnes je zřícenina majetkem obce Městečko Trnávka a byla zařazena do seznamu významných státních památek.

Informace jsem převzal ze stránky cs.wikipedia.org



Zřícenina hradu Cimburk u Městečka Trnávka  9.7.2017



















Z hradu je i v současnosti pěkný výhled 



A to si myslím, že by jako ukázka toho, co je zde k vidění, mohlo stačit.

Doufám, že vás toto místo zaujalo, a třeba i inspirovalo k návštěvě, protože podle mého tato zřícenina za zhlédnutí rozhodně stojí (sám jsem tam byl už třikrát) !


Všechny moje fotografie této památky (i ty z předchozích návštěv) najdete uložené v galerii, která se nachází  ZDE 



8 komentářů:

  1. Díky za prolízačku hradem. Měla jsem v úmyslu zříceninu navštívit, ale bylo nám změněno ubytování z MT do Zvitav a tak jsme trochu přepracovali plány. Bez auta nelze vidět vše. Parádní fitky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam byl poprvé vlakem a potom pěšky,jenže to bylo v rámci týdenního vandru s báglem na zádech a to je jiná! To člověk nepřemýšlí, jestli je to daleko nebo jestli někam ještě musí. Škoda,že takové věci už asi znovu nezažiji. Bývalo to moc fajn!!!

      Vymazat
  2. Báječně zdokumentovaná zřícenina hradu, jejíž jméno znám jen z různých encyklopedií. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni z Cimburka postavili ještě jeden hrad a to nedaleko Koryčan, což je "kousek" od nás. Už jsem tam dlouho nebyl a teď jsem se navíc koukal, že ani článek o této druhé zřícenině tady na blogu nemám,takže o to větší důvod se tam zastavit a napravit to...

      Vymazat
  3. Cimburk je klasika a krásně nafocený.
    Už aby bylo jaro a my začali s výlety ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se taky nemůžu dočkat,tohle nepočasí už mě nebaví

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji