23. února 2022

Kapličky v Brně - Slatině

 Dnes bych vám chtěl představit tři kapličky, které jsem nafotil v brněnské katastrální části Slatina


Po dlouhé době jsem se rozhodl pokračovat v mapování památek a zajímavostí města Brna podle katastrálních částí. Začal jsem s tím začátkem roku 2014 a poslední příspěvek na toto téma vydal v prosinci 2015. V tom období jsem prošel a nafotil dvacet dva z celkových čtyřiceti osmi katastrálních částí Brna. Dříve vydané články stále někoho zajímají (alespoň podle statistik návštěvností), což mě velice těší a zároveň povzbuzuje v tom zase pokračovat. 


A  tak jsem tedy letos zase začal a další částí, kterou jsem prošel a zkusil zmapovat, je část Slatina. Ovšem dříve než nachystám článek o všech zdejších památkách, tak bych vám chtěl podrobněji představit tři kapličky, které jsou zde k vidění....


Brno, Slatina - kaple sv. Floriána

Tato stavba se nachází na východním okraji Přemyslova náměstí, u křížení ulic Matlachova, Tuřanka a Budínská. Je díky svému umístění bezesporu nejznámější z dnes představovaných památek, protože denně kolem ní projíždí tisíce lidí, ale myslím si, že jen málokdo z nich ví, že kapli sv. Floriána spolu se zvonicí dal zbudovat již v roce 1703 podle projektu stavitele Domenica Martinelliho (1650–1718) na prosby svých slatinských poddaných Norbert Leopold Libštejnský z Kolovrat, což byl císařský komorník a královský tajný rada. 

Základní kámen kaple byl položen 28. 6. 1703 a téhož roku 4. října byla kaple vysvěcena. Má zajímavý trojúhelníkový půdorys se zkosenými rohy. Otvory ve zdi mají půlkruhové záklenky a jsou uzavřeny zábradlím. Stavba je zdobena zdvojenými pilastry, římsovitými hlavicemi a kartuší. Nad středem zvonice, zaklenuté lunetami, se nachází lucerna se zvonem. Na západní straně kaple je znak Liebštejnských z Kolovrat. Uvnitř v rohových pylonech stojí v nikách tři sochy světců v životní velikosti. Jedná se o svatého Floriána, svatého Václava a svatého Leopolda.
Roku 1803 byla kaple opravována a původní zvon v ní byl nahrazen novým, v roce 1876 přelitým. V roce 1846 však za velké bouře byla "báně a střecha kaple dolů shozena", jak se píše ve zprávě obecní rady z 18. 4. 1847 dochované v olověné schránce ve věžičce kaple, jež byla opravena nejen v onom roce 1847, ale poté ještě i v roce 1886. Nejrozsáhlejší opravou a úpravou ovšem prošla v letech 1983–1985, kdy dostala současnou podobu. Kaple v minulosti plnila především poslání zvoničky. Vyzvánělo se v ní ráno, v poledne a večer, příležitostně umíráčkem, při různých církevních událostech a při vyzvánění poplašném (především požárním). K vyzvánění byli určováni tzv. zvonaři, které platila obec.
Od roku 1964 je zvonice památkově chráněna. Z objektu se stal symbol Slatiny, odkud zvoník vyzvání zemřelým na jejich poslední cestu (zvon tak slouží pouze jako umíráček). K liturgickým účelům se nevyužívá, protože stojí na dopravně příliš frekventovaném místě (silniční průtah Slatinou). Vnitřek zvonice chrání mříž jako obrana před vandaly.

Informace jsem čerpal ze stránek cs.wikipedia.org  a  pamatkovykatalog.cz  a  encyklopedie.brna.cz  


Brno, Slatina - kaple sv. Floriána 10.2.2022





















Brno, Slatina - kaple Panny Marie Bolestné

Tato kaple je o poznání méně známá než ta výše představovaná. Nachází se totiž mezi domy na jediné ulici téměř zapomenuté malé osady Slatinka, která vznikla ve druhé třetině 18. století .

Kaple Panny Marie Bolestné byla vystavěna v roce 1911 v místě, kde byl už v roce 1732 tehdejším majitelem líšeňského panství rytířem Janem z Freienfelsu vystavěn barokní kostelík, který byl nazýván Mariánskou nebo také Zlatou hvězdou. Údajně zde docházelo k drobným zázrakům a to přilákalo i první osadníky, kteří kolem kostela vystavěli své domy, později i panskou hospodu. V roce 1784 byl ovšem kostel výnosem císaře Josefa II. zrušen a nedlouho poté i zbořen. Zbyly z něj jen základy.
Současná kaplička z červených režných cihel s věžičkou (tehdy ještě bez zvonu) byla zbudována v roce 1911. Zvon kaplička získala až v roce 1948, kdy byl darován líšeňským farářem ThDr. Františkem Křehlíkem. Zvon byl tehdy slavnostně dovezen kočárem a zasvěcen sv. Václavu. Zvonilo se zde poledne, večerní klekání a když někdo umřel.
Samotná kaple je menší stavba z režného zdiva s omítnutým interiérem. Ve výklenku nad oltářem je umístěn obraz Panny Marie Tuřanské. Rekonstrukce kaple a jejího interiéru proběhla v letech 2004 a 2011. 

Informace jsem čerpal ze stránek www.turistika.cz  a  encyklopedie.brna.cz 



Brno, Slatina - kaple Panny Marie Bolestné 7.2.2022












Brno, Slatina - kaplička pod Skalkou (kaplička u Napoleonské silnice)

Tato kaplička je jistě nejméně známou památkou, o které dnes píši. Někde jsem dokonce kdysi četl, že se snad jedná i o nejméně známou památku Brna, ale to nemohu nijak posoudit. Každopádně za její malou známost určitě stojí její umístění, protože se nachází v soukromé zahradě v zahrádkářské kolonii mezi státní silnicí z Brna do Olomouce a dálničním přivaděčem. 

Podle pověsti stojí kaplička Pod Skalkou na místě, kde došlo k tragické nehodě kočáru při stoupání do kopce. Tehdy stála přímo u cesty na Olomouc. Kaplička byla vystavena v roce 1726 a původně byla označována jako stavba prostá, klenutá, otevřená bez dveří. V roce 1931 byla zcela zdevastovaná a proto došlo ke generální opravě a restaurování v ní zavěšeného obrazu. V roce 1934 byly ukončeny veškeré restaurátorské práce, do kapličky byl zpět umístěn dřevěný na desce malovaný obraz zachycující tragickou událost a také byla vestavěna ochranná železná mříž. Po druhé světové válce obraz zmizel. V současnosti jsou ve výklenku umístěny obrazy dva, oba znázorňují obecné náboženské motivy. Bohužel originální vyobrazení tragédie se nedochovalo. V roce 2001 byla tato stavba zapsána na seznam kulturních památek. Zrekonstruována byla v roce 2017.

Informace jsem čerpal ze stránek encyklopedie.brna.czwww.kafelanka.czwww.nockostelu.cz  


Brno, Slatina - kaplička pod Skalkou (kaplička u Napoleonské silnice) 28.1.2022








Bohužel blíže ke kapličce se mi nepodařilo dostat, a tak je to pro dnešek vše. 


Doufám, že se vám výše popisované památky líbily, a že vás zaujaly i informace o jejich historii. Mě osobně toto pátrání v minulosti moc baví a tak v tom budu určitě pokračovat


P.S.: Článek o všech památkách a zajímavostech, které jsem nafotil v katastrální části Brno - Slatina, představím podle možností až někdy později

4 komentáře:

  1. Mam tyhle kapličky rada,při našich cestach jich vidime hodně.Dost jich byva u silnic.Fotim je malokdy a chyba,napravim.
    Krasne fotografie.
    Mej se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas se mezi nimi najde opravdový skvost, občas vidím už jen torzo, občas..... Naše zemička je na tyto památky bohatá a možná i proto bývají opomíjené. Mě baví hledat informace o jejich historii

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Chtěl jsem jim dát trochu prostoru, protože v článku, kde budu popisovat všechny památky a zajímavosti ze Slatiny, na to nebude místo

      Vymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji