6. srpna 2014

Opravená kaple Panny Marie Sněžné na Santonu u Tvarožné

Dnes bych vám chtěl ukázat tři podoby nově opravené kapličky, která stojí na kopci Santon


Poutní kaple Panny Marie Sněžné byla postavená v roce 1832 na základech původní dřevěné kaple z roku 1700 (ta byla v roce 1786 odsvěcena a roku 1805 zbořena francouzskými vojáky při opevňování Santonu). Roku 1928 prošla velkou opravou. Při této příležitosti byl do báně pod křížem vložen časový záznam.
Jedná se o obdélníkovou stavbu zakončenou kněžištěm s nikou, se stanovou střechou, zakončenou nad vchodem malou dřevěnou věží s makovicí a křížem. Vstupní průčelí tvoří štítová zeď prolomená obloukovitě zaklenutým vchodem, nad kterým probíhá složená římsa. V bočních stěnách rovněž zakončených složenou římsou jsou umístěna dvě obloukovitě zaklenutá okna.

Kapli v roce 1805 francouzští vojáci při bitvě u Slavkova rozebrali, aby materiál použili na stavbu opevnění. Legenda vypráví, že hodili do ohně i dřevěnou sochu Panny Marie, která ji zdobila. Socha překvapivě neshořela. V roce 1832 byla kaple obnovena. Socha v ní pak byla opětovně vystavena. Rozpadla se ve 20. století při restaurátorských pracích. Nyní je nahrazena přesnou keramickou kopií.

Kaple P. Marie Sněžné je zapsána v státním seznamu nemovitých kulturních památek pod číslem 1065. V roce 1986 tu byl proveden archeologický průzkum, při němž bylo odkryto základové zdivo původní kaple Panny Marie. Roku 1999 byla při rekonstrukci kaple vyměněna báně z natřeného pozinkovaného plechu za měděnou a byla vybourána zazděná okna.

Měď na ní ale přilákala zloděje, kteří kov demontovali údajně i s pomocí těžké techniky. To se stalo začátkem listopadu 2013. Zloději zničili dřevěnou konstrukci báně o průměru asi dvou metrů, kterou pokrývalo asi třicet kilogramů měděného plechu. Dělníci tuto část stavby ihned provizorně zastřešili dřevěným jehlanem pobitým zinkovým plechem.
V červenci 2014 se kaple dočkala obnovy
Informace jsem čerpal z : www.tvarozna.cz a www.christnet.cz


Na následujících snímcích vám ukáži, jak jsem její podoby zachytil v průběhu posledních dvou let

Tvarožná - kaple Panny Marie Sněžné na Santonu 6.5.2012











Tvarožná - kaple Panny Marie Sněžné na Santonu 1.2.2014

















Tvarožná - kaple Panny Marie Sněžné 2.8.2014






A protože skupinka lidí u kaple čekala na večer, aby tam mohli přespat, tak je to tentokrát vše. Ale určitě jsem tam nebyl naposledy.


Doufám, že se vám tato prohlídka líbila.
O tom se nejlépe přesvědčím u VendyW, protože tímto článkem se zapojuji do dalšího kola Soutěže o nejhezčí sakrální stavbu

Všechny moje snímky této kaple najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE .


15 komentářů:

  1. No proto, už jsem se lekla, že kapli nedáš do soutěže, Patriku!   

    OdpovědětVymazat
  2. Kaple se mi líbí nejvíc na posledních snímcích. Ta hranatá věžička jí vůbec neslušela.

    OdpovědětVymazat
  3. Kaplička je pěkná, ale já bych na zastřešení volila raději tašky. Věžička je povedená. Kapličce moc sluší. Ta hranatá z kapličky udělala hasičárnu.

    OdpovědětVymazat
  4. V církevních věcech mám velké mezery a v těch Pannách Mariích se vůbec nevyznám.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Hranatá stříška byla jen provizorní,ale máš pravdu,že úplně změnila její vzhled. Teď už jí to zase sluší   

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Co se týče věcí víry,takjsme na tom stejně.Já se v tom vůbec neorientuji,ale církevní stavby se mi moc líbí.Je to tak trochu paradox

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Žádná z nouze ctnost, Patriku, je to plnohodnotný příspěvek.

    OdpovědětVymazat
  8. "Panno Marie Tvaroženská..." to je pěkné, jak si ji Tvaroženětí přivlastnili...

    OdpovědětVymazat
  9. Aha, ony jsou to fotky z různých ročních období, už to vidím... mne zaujaly zejména ty zbytky sněhu...

    OdpovědětVymazat
  10. Koukám, že sběrači kovů se neváhali obtěžovat ani na kopec s kaplí. Škoda těch archivních dokumentů. Je prima, že se báň na kapli obnovila, bez ní kaplička nebyla tak hezká.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]:[11]:[12]: Že se tam zloději vyškrábali bych docela dokázal pochopit (i když to totálně odsuzuji),ale jak tam dostali tu těžkou techniku o které se psalo v různých článcích, to nechápu. Byl jsem tam teď v neděli a není tam jiná cesta než pěšinka pro pěší - maximálně pro zdatné kolaře

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkná kaplička, na pěkném místě a okolí se moc hezky upravené.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: To ano,je to tam pěkné a navíc je to i přírodní památka   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji